Izvor: B92, 22.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev međunarodnoj zajednici da uvede vanredno stanje

Gračanica -- Eparhija raško-prizrenska zatražila je u ponedeljak hitno uvođenje vanrednog stanja na celoj teritoriji Kosova i Metohije, pod vojnom upravom Kfora i obračunavanje silom protiv naoružanih grupa i pojedinaca. U zahtevu međunarodnoj zajednici Eparhija traži hitnu transofrmaciju UNMIK-a, raspuštanje kosovskih institucija i uvođenje privremene međunarodne uprave sa ovlašćenjima kojima bi se uspostavio red i mir, omogućilo zaustavljanje daljeg bezakonja i stvorili uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pocetak političkog procesa.

Eparhija je zatražila povlačenje Harija Holkerija sa mesta šefa UNMIK-a. Zbog "nečuvene izjave Nacionalnom američkom radiju Holkeri nema ni politički ni moralni kredibilitet da obavlja svoj posao i treba da da ostavku". Ostavku i povlačenje Eparhija traži i od komandanta Kfora, nemačkog generala Holgera Kamerhofa. Taj zahtev Eparhija obrazlaže njegovim "propustima i neodgovornošću", tokom minulog nasilja na Kosovu. "Zbog svog ponašanja pripadnici nemačkog KFOR-a su pokazali krajnju nesposobnost i neprofesionalnost u obavljanju svog posla dopustivši potpuno uništenje osam crkava u Prizrenu. Iako je pored svih upozoravanja govoreno da se spremaju izlivi nasilja Kamerhof je uporno insistirao na smanjenju snaga KFOR-a i raspuštanju zaštitnih punktova", ističe Eparhija.

Srpska pravoslavna crkva na Kosovu smatra da "politički proces sa izgradnjom istinskih, multietničkih institucija na temeljima principa Rezolucije 1244 i sa novim merama za efikasnu zaštitu prava Srba može se nastaviti jedino kada se razoružaju sve naoružane paravojne jedinice i detaljno transformiše Kosovska policija". Eparhija zahteva preispitivanje ponašanja svih pripadnika lokalne policijske službe i starešina u vreme prethodnih nereda na Kosovu.

Eparhija ocenjuje da su predložene mere jedini način da se na Kosovu i Metohiji ponovo počne uspostavljati osnovni red i mir uz elementarno poštovanje prava svih nacionalnih zajednica, a pitanje konačnog statusa pokrajine treba odložiti na neodređeno vreme.

Eparhija raško-prizrenska komentarisala je izjavu kosovskog premijera Bajrama Redžepija da će Vlada Kosova pomoći obnovu uništenih srpskih pravoslavnih crkava u pokrajini, istakavši da se radi o "medijskim šarenim lažima". "Izjava takozvanog premijera privremenih struktura kosovske-samouprave Bajrama Redzepija da će uništene i oštećene pravoslavne crkve biti obnovljene iz konsolidovanog budzeta Kosova predstavlja još jednu medijsku šarenu lažu i obmanu", ocenila je Eparhija raško-prizrenska. Eparhija ističe da "Redžepi i njegov šef ( Hašim Taći ) već godinama su takvim obećanjima zamajavali SPC i vladiku Artemija lično". Eparhija ističe da "pokušaji da se takvim izjavama skrene pažnja javnost sa pasivnog ponašanja kosovskih privremenih institucija predstavlja najbolji pokazatelj njihove ne samo političke nezrelosti već i nedostatka elementarne političke odgovornosti za protekle događaje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.