Zagreb negoduje zbog Šljivančanina

Izvor: B92, 09.Dec.2010, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb negoduje zbog Šljivančanina

Zagreb -- Revizija presude Veselinu Šljivančaninu izazvala negativne reakcije u Hrvatskoj. Ivo Josipović kaže da nalogodavci za zločine u Vukovaru još nisu kažnjeni.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović saopštio da očekuje da će "pravedna kazna dostići one koji su naredili strašne zločine u Vukovaru i na drugim stratištima".

"Nezavisno od presude Šljivančaninu i presude neposrednim počiniocima zločina u Vukovaru od Specijalnog suda u Beogradu, nalogodavci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločina nisu kažnjeni", saopštio je Josipovićev kabinet.

"Predsednik očekuje da će, iako i sada već zakasnela, pravedna kazna dostići one koje su naredili strašne zločine u Vukovaru i na drugim stratištima", navode u kabinetu Ive Josipovića.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da je teško čuti za smanjenje kazne oficiru bivše JNA Veselinu Šljivančaninu u trenutku dok se haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić slobodno šetaju.

"Teško je prihvatljiva bilo kakva činjenica koja bi govorila da Šljivančanin nešto nije znao - on je bio visoko pozicioniran", rekla je Kosorova komentarišući smanjenje kazne Šljivančaninu sa 17 na 10 godina zatvora.

Ona je navela da je "u mislima sa svim Vukovarcima, s onima koji još traže svoje najmilije, s porodicama branitelja i civila koji su izgubili živote, posebno s porodicama onih koji su pogubljeni na Ovčari".

Prema njenim rečima, svi treba da se potrude da odgovorni za zločine u Vukovaru i na Ovčari dobiju primerene kazne.

Tribunal u Hagu je osudio Šljivančanina na 10 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991. i ta presuda je pravosnažna.

Prvi put u istoriji, Apelaciono veće je time, posle vanrednog preispitivanja, ponišstilo svoju prethodnu, pravosnažnu presudu kojom je u maju 2009. godine Šljivančanina osudilo na 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistva 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari, 20-21 novembra 2010.


"Skoro da je u pitanju pohvala"

Predsednik Hrvatskog društva logoraša Danijel Rehak smatra da bi Šljivančanin "završio na električnoj stolici da je na Ovčari počinjen zločin nad pripadnicima nekog velikog naroda, recimo nad Amerikancima ili Francuzima", navodeći da "nikog nije briga za tamo neki mali narod na Balkanu".

"Oni koji su od strane hrvatske države zaduženi za saradnju s Haškim sudom nisu dobro odradili posao za koji su plaćeni", smatra Rehak i naglašava da ministar pravde Hrvatske treba da utvrdi ko je odgovoran za to i da ih "posmenjuje ili sam da podnese ostavku".

Ratna upravnica vukovarske bolnice Vesna Bosanac smanjenje kazne ocenila je sramotnim i dodala da bi malo bilo i 17 godina zatvora, na koje je ranije Šljivančanin bio osuđen.

"Haški sud je još jednom pokazao da nije pravedan", rekla je Bosanac i dodala da je "za zločine koje je počinio u Vukovaru, a pre svega na Ovčari, trebalo da doživotno sedi u zatvoru".

"Haški sud pretvorio se u cirkus, a presuda Veselinu Šljivančaninu je stvarno sramotna'", rekao je Mile Dedaković - Jastreb, jedan od komandanata 204. vukovarske brigade.

On smatra da je "za zločin kakav je počinjen na Ovčari, Šljivančanin skoro dobio pohvalu".

Presudu Šljivančaninu smatra sramotnom i Ivan Kovačić, predsednik vukovarske Koordinacije udruženja proizišlih iz rata.

"Nastavlja se šegačenje s Vukovarom, Hrvatskom, ali i svim vukovarskim i hrvatskim braniocima. Bez obzira koliku kaznu dobio, naših branilaca nema. Takva presuda je sramota za jedan sud", rekao je Kovačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.