Izvor: B92, 18.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje Ibra

Beograd -- Zbog velikog zagađenja Ibra Kraljevčani se već dva dana vodom za piće snabdevaju iz cisterni.

Iako je kontrola vode kragujevačkog Zavoda za zaštitu zdravlja pokazala povećanu koncentraciju olova i fenola, nadležne službe za zaštitu zdravlja u Kraljevu u petak su saopštile da teških metala u vodi nema. Republički inspektor za vodoprivredu Miloš Batalo rekao je agenciji Beta da svi otrovi - fenol, olovo, kadmijum i cink - u Ibar stižu s Kosova i da bi Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Čović u dogovoru sa Kforom trebalo da organizuje ispitivanje ibarske vode.

Reagujući na ovu izjavu, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo rekao je za Radio B92 da to nije u nadležnosti centra, ali da će on ipak stupiti u kontakt s nadležnima u pokrajini, i to ne zbog inspektora, već zbog građana. Čović se, takođe, začudio što je o zagađenju vode informisan preko medija, a ne od nadležnih republičkih službi.

"Prosto je neverovatno da takvu informaciju imamo tek sada. Mi ćemo proveriti i vrlo brzo odreagovati, a, naravno, republički organi, Ministarstvo za vodoprivredu i poljoprivredu, mogu da shvate da sami mogu da kontaktiraju i Centar, a i UNMIK, pošto se ovde ne radi o KFOR-u, nego o nadležnostima UNMIK-a i da će dobiti odmah reakciju, jer sam sasvim siguran da nikome od tih ljudi nije na umu da se izaziva bilo kakvo trovanje", rekao je Čović.

Direktor Rudarsko-metalurškog kombinata "Trepča” Jovan Dimkić rekao nam je da pogoni koji su mogući izvor zagađenja ne rade. On je naveo da je mogući zagađivač, kada je u pitanju fenol – Obilić, a da cink, olovo i drugi teški metali mogu da dođu u reke sa takozvanih jalovišta Trepče.

"Postoji mogućnost da nakon ovakvih atmosferskih padavina, spiranjem sa jalovišta, određeni deo metala, olovo i cink pre svega, mogu da dođu u reku Ibar. Međutim, kako kapaciteti Trepče nisu trenutno u funkciji, tako ne može da se govori o Trepči kao o nekom zagađivaču koji može dominantno da deluje na ovo trenutno zagađenje. Mi jesmo proveravali i nismo došli do nekih rezultata koji bi pokazivali neku enormno povećanu koncentraciju, ali situaciju pratimo i dalje", rekao je Dimkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.