Izvor: B92, 22.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadovoljni obustavom prodaje

Beograd -- Slovenija i Hrvatska pozdravile su odluku Srbije da odloži prodaju preduzeća sa osnivačkim kapitalom bivših republika SFRJ.

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je da je "srećan" što je uspeo srpske vlasti da ubedi da obustave prodaju i "sednu za pregovarački sto" i reše to pitanje, ističući da je problem rešen zahvaljujući "intenzivnoj diplomatiji".

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija saopštilo je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nada da je to "prvi korak prema stavljanju te uredbe van snage i poništenju svih efekata koje je do sada proizvela".

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić objasnio je da je takva odluka doneta jer je Uredba o prodaji preduzeća sa osnivačkim kapitalom u bivšim republikama SFRJ doneta tokom mandata tehničke vlade, i da njenom sadržaju nije posvećena velika pažnja.

Kako je ranije saopštila Agencija za privatizaciju, prodaja tih preduzeća obustavljena je do daljeg, prema odluci Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Vlada Srbije sa premijerom Vojislavom Koštunicom je na sednici 19. juna usvojila izmenu Uredbe o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji SFRJ, kojom se nalaže sudovima da imovinu tih preduzeća upišu kao društveno vlasništvo. Nakon toga su zakazane aukcije za privatizaciju tih firmi.

Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina uputile su Srbiji protestne note zbog te odluke.

Ukupno 130 firmi

Na spisku preduzeća čija je aukcija obustavljena a koja raspolažu osnivačkim kapitalom bivših jugoslovenskih republika trenutno je 89 firmi sa sedištem u Beogradu, dok se 41 preduzeće nalazi u unutrašnjosti Srbije.

Reč je o ukupno 130 firmi, i njihova pretežna delatnost je trgovina, ali ima i transportnih, turističkih, ugostiteljskih i špediterskih preduzeća.

Među tim kompanijama su "Šipad" - eksport-import" i "Šipad-komerc", "Drvokomerc", "Rade Konačar - servis liftova", "Energopetrol", "Transjušped", "Jugoton", "Naprijed", izdavačko preduzeće "Svijetlost", "Atlas turs", "Nova mladost", "Feroelektro"...

U Novom Sadu smešteno je jedanaest, uglavnom trgovinskih firmi, kao što su "Metalka Pan", "Interkomerc Export-Import", "Pan-grafika", "Unistours" i špedicija "Interpan".

Inače, u Agenciji za privatizaciju 25. jula prodato je šesnaest firmi koje su povezane osnivačkim kapitalom sa imovinom u bivšim jugoslovenskim republikama.

Kupci tih preduzeća koja uglavnom imaju nekretnine, odnosno kancelarije i poslovni prostor u Beogradu, ali i u unutrašnjosti, nisu bili previše uznemireni činjenicom da kupuju firme koje mogu da budu predmet spora između Srbije, Hrvatske i Slovenije.

S druge strane, podatke o imovini srpskih preduzeća u bivšim republikama SFRJ prikupljalo je svojevremeno naše Savezno ministarstvo pravde.

Prema toj evidenciji, imovinu u drugim republikama prijavilo je oko 300 preduzeća iz Srbije i oko 6.000 građana. Kada je reč o stanarskim pravima, broj onih koji potražuju se procenjuje na oko 60.000.

U grupi srpskih firmi koje su imale imovinu u Hrvatskoj, između ostalih, našli su se i "Elektronska industrija Niš", "Vinožupa" Aleksandrovac, "Tigar" Pirot, "Sintelon" Bačka Palanka. Tu su još "Geneks", "Ineks", „Jugobanka" i „Centrotekstil".

Procene su da je vrednost imovine srpskih firmi na teritoriji Hrvatske u momentu raspada bila 1,8 milijardi evra, a njihove u Srbiji oko 800 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.