Zabrinjavajuće poruke iz Brisela

Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zabrinjavajuće poruke iz Brisela"

Aleksandar Aleksejev (FoNet)

Beograd, Moskva -- Ambasador Rusije u Srbiji Aleksejev odbacio tvrdnje iz Brisela i Vašingtona da će Rusija biti odgovorna za "haos na Kosovu".

U intervjuu za B92, ambasador Aleksandar Aleksejev rekao je da u Moskvi primećuju da se povećava broj izjava, poput jučerašnje Olija Rena, u kojima se Rusija poziva na odgovornost zbog protivljenja nezavisnosti Kosova.

"Mi primećujemo da se povećava broj takvih izjava. Ton je, nažalost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve viši i počinje da liči na vikanje. To nas zabrinjava, moram da vam kažem otvoreno. Umesto da se traži i nađe rešenje, traže se krivci. Mi mislimo da je to pogrešan put. Rusija se smatra odgovornom za situaciju koja se stvara u regionu, i baš zbog toga mi zauzimamo jedan odgovoran stav i spremni smo da radimo strpljivo i konstruktivno kako bi se postiglo prihvatljivo rešenje za Kosovo. Što se tiče pokušaja da se na nas prebaci odgovornost za mogući negativni razvoj situacije, mi to smatramo neprihvatljivim i smatramo da takve izjave mogu samo da iskomplikuju situaciju", rekao je Aleksejev.

Ambasador Aleksejev kaže da se Rusija zalaže za pronalaženje rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane.

"Ima dosta pokušaja da se spekuliše da li će Rusija upotrebiti veto. Ubeđen sam da veto ne može da bude cilj spoljne politike, ni Rusije ni bilo koje druge zemlje. Mi, zato, predlažemo da se izbegne situacija u kojoj bi neko mogao da koristi svoje pravo veta. Zato i predlažemo da se nastave pregovori! Ali, u slučaju da dođe do pokušaja da se nametne rešenje, i to rešenje koje neće biti prihvatljivo Beogradu ili Prištini, mi nećemo dozvoliti da takvo rešenje prođe kroz Savet bezbednosti. Mislim da ne treba imati iluzije s tim u vezi."

Komentarišući spekulacije da bi Kosovo moglo da se izbori za nezavisnost i van Saveta bezbednosti, pojedinačnim ugovorima sa državama koje bi priznale otcepljenje od Srbije, ambasador Rusije kaže da bi takvo rešenje proizvelo haos, a prilike u regionu vratilo na nivo tzv. "zamrznutog konflikta".

"To je veoma opasan scenario! Oni koji su pristalice takvog scenarija moraju da na sebe preuzmu odgovornost za sve posledice takvog koraka. I to ne samo za posledice na Balkanu, nego i u mnogim drugim regionima Evrope, i ne samo u Evropi. Haos koji je neizbežan u tom slučaju može da ima nepredvidive posledice! Uključujući i povratak u fazu tzv. "zamrznutog konflikta". Zbog toga treba biti jako oprezan," kaže Aleksejev.

Ambasador Aleksejev kaže da nastavak pregovora ne bi trebalo da ima vremensko ograničenje. Ukoliko Marti Ahtisari smatra da nema više prostora za dogovor onda pregovore treba da preuzme neko ko može da pomogne, kaže ruski diplomata.

Ceo razgovor sa ambasadorom Aleksejevim možete videti ovde, a o reakcijama analitičara na izjave Ričarda Holbruka i Olija Rena možete čitati ovde.

RIA Novosti: Kosovo jeste test za Rusiju

Kosovo je važan test za Rusiju, ali ne na način kako je to nedavno formulisao bivši diplomata SAD Ričard Holbruk, ocenjuju se u analitičkom tekstu ruska agencije RIA Novosti.

Osvrćući se na Holbrukov autorski članak objavljen u Vašington postu, "Kosovo test za Rusiju", RIA Novosti napominju da nije slučajno što je centralno mesto u tekstu dato Rusiji, čije delovanje, po mišljenju autora, ugrožava stabilnost u Evropi.

Na taj članak mogli bismo i da ne obraćamo pažnju da njegov autor nije jedan od mogućih kandidata za državnog sekretara SAD, u slučaju pobede demokrata na predstojećim predsedničkim izborima, napominju RIA Novosti.

"I po Holbrukovom sadašnjem javnom nastupu, moglo bi se suditi o pretpostavljenim trendovima u razvoju nekih izvanredno aktuelnih tema za ukupan sistem međunarodnih odnosa, kao što su odnosi SAD i Rusije, Evroatlantskog saveza i Rusije", ocenjuje ruska agencija.

Ti trendovi se, napominje se u analizi RIA Novosti, očituju kroz prilaze rešavanju problema Kosova, koji je neraskidivo vezan za ono što se dogodilo oko SFRJ, odnosno raspadom SSSR-a.

RIA Novosti citiraju Holbrukovu izjavu da "Rusija ne teži da spreči nasilje na Kosovu" i da će, "ako Rusija blokira Ahtisarijev plan, odgovornost za eventualni haos ležati na Moskvi i uticati na sve aspekte odnosa Rusije sa Zapadom". Pošto gospodin Holbruk spada u ličnosti koje ne govore tek tako, treba se pažljivo odnositi prema njegovom ovakvom mišljenju, ocenjuje ruska agencija.

Promovisati interese svoje zemlje jeste pohvalno i dostojno podržavanja, ali u izboru sredstava potrebno je biti probirljiviji, ocenjuje se u analizi. "Ako u jednom slučaju budemo nazivali one koji čine zverstva nad nedužnim civilima teroristima, a u drugom slučaju - ustanicima, poverenje će nestati. Ako, kada je to od koristi, bude podržano nacionalno samoopredeljenje, a u drugom slučaju poštovan princip teritorijalne celovitosti, bezbednost i stabilnost neće biti na dobitku", ocenjuje ruska agencija.

"Pitanje je za Srbe, kako vidimo, već rešeno. A posle svega rečenog, povodom inicijatora onog što se dogodilo u SFRJ, slične izjave teško da se mogu oceniti drugačije do kao cinične", ističu RIA Novosti.

U istoj analizi se ocenjuje da još jedna teza formulisana u Holbrukovom članku ne može da izdrži kritiku - ona o jedinstvenosti kosovskog slučaja, koji, po njegovom mišljenju, "nema presedana u drugim separatističkim regionima sveta". Želeo to neko ili ne, situacija oko takozvanih "zamrznutih konflikata" na prostoru SSSR-a očigledno će se razvijati u pravcu u kom se razvija i situacija na Kosovu, napominje ruska agencija.

"Rusija ima o čemu da lepo porazmisli. I Kosovo je zaista veoma važan test za Rusiju", ističe se u analizi RIA Novosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.