Zabranjeni skupovi naprednjaka i radikala u Hrtkovcima

Izvor: Politika, 01.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjeni skupovi naprednjaka i radikala u Hrtkovcima

Vučić: Policija i BIA da saopšte razloge. – U Rumi se čule poruke da „Nikolićevi neće živi izaći iz Hrtkovaca”

Policija je zabranila predizbornutribinu Srpske napredne stranke, koja je trebalo sinoć da bude održana u Domu kulture u Hrtkovcima, ali i skup Srpske radikalne stranke, planiran za danas u istom mestu, zbog opasnosti da bi moglo da dođe do ugrožavanja bezbednosti građana.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, zatražio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je juče od policije i Bezbednosno-informativne agencije da saopšte javnosti koji su pravi razlozi za otkazivanje skupova SNS-a u Hrtkovcima kraj Rume, uoči lokalnih izbora u toj opštini koji su zakazani za 9. novembar.

Vučić je juče na konferenciji za novinare rekao da je policija zabranila za subotu uveče uredno prijavljen skup u Hrtkovcima uz obrazloženje da se time može ugroziti bezbednost građana.

Čelnik SNS-a je rekao i da su članovi te stranke dobili striktna uputstva da „izbegavaju bilo kakve incidente” pozivajući policiju i BIA da „ako su neki drugi želeli da ugroze našu bezbednost, neka kažu ko su”.

Budući da je skup bio zakazan u zatvorenom prostoru, Vučić kaže da nisu ni morali da ga prijavljuju, ali je dodao da „su neki drugi zakazali predizborni skup u isto vreme i na istom mestu”.

Vučić je istakao da nekima možda smeta što je najavio da će da ide u „Knin, da bi video kako država Srbija može da pomogne našim građanima, a da neće da se bori za Split i Makarsku”.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović ovakve tvrdnje Aleksandra Vučića ocenio je kao „propagandni trik”. „Ne želim da komentarišem takve vašarske propagandne trikove”, poručio je Todorović za Tanjug.

U Hrtkovce je juče stiglo više od 30 automobila iz Rume, Novog Sada i Beograda, a još u petak u Rumi su mogle da se čuju poruke da „Nikolićevi neće živi izaći iz Hrtkovaca”.

„U policijskoj stanici su mi saopštili da je skup zabranjen iz bezbednosnih razloga. Naprednjacima prete radikali koji su se iz drugih mesta okupili u Hrtkovcima. Kako sami kažu došli su po nalogu Vojislava Šešelja da nam zabrane okupljanje po svaku cenu. Shvatio sam da je odluka policije ispravna i da ne treba predizbornu kampanju za vanredne lokalne izbore pretvarati i u fizičke sukobe s ko zna kakvim posledicama”, kaže Nenad Katanić, predsednik Inicijativnog odbora Srpske napredne stranke u Rumi.

Predsednik SRS-a u Rumi i poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović potvrdio da je u Hrtkovce došlo oko 200 članova SRS-a, ali ne da spreče skup Nikolićevih sledbenika, jer ih u selu nema više od desetak, već da bi posetili svoje birače i zahvalili onima koji su svedočili na suđenju Vojislavu Šešelju u Hagu, a ne da se tuku sa Aleksandrom Vučićem i njegovim sledbenicima.

„Zabrana našeg skupa za nedelju uveče je bez pravnog osnova. Vučić iznosi neistine kada kaže da njemu i Nikoliću preti izvesni Niko Gajić, radikal iz Hrtkovaca, kada takvog čoveka nema u ovom selu. Nemamo razloga da se tučemo i da rasturamo tuđe skupove, a što se nas tiče zakazani skup za nedelju uveče ćemo održati i pored policijske zabrane”, poručio je Aleksandar Martinović.

Selo Hrtkovci kraj Rume, u kome živi veliki broj izbeglica s prostora bivše Jugoslavije, važilo je za jako uporište lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Početkom ratnih sukoba, devedesetih godina prošlog veka, Hrtkovce su napustili meštani hrvatske nacionalnosti a Šešelj se, optužnicom Haškog tribunala, tereti i za etničko čišćenje u Vojvodini.

J. S. – M. S. P.

[objavljeno: 02/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.