Zabranićemo svaki skup neonacista

Izvor: Blic, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranićemo svaki skup neonacista

Svi skupovi ekstremističkih grupa biće onemogućeni i zabranjeni, kaže u izjavi za „Blic" ministar policije Dragan Jočić, reagujući na najavu neregistrovane neonacističke organizacije „Nacionalni stroj" da će, uprkos policijskoj zabrani, u nedelju u Novom Sadu održati skup za, kako najavljuju, „zaštitu ustavnih i ljudskih prava Srba u Vojvodini".



Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je, pre dva dana, da policija neonacističkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i klerofašističkim organizacijama zabrani delovanje u Srbiji. Njegov zahtev, kaže Jočić, zvanično nije stigao u MUP.

- Neophodno je zabraniti rad fašističkih i neonacističkih grupa jer su to grupacije koje svojim idejama u velikoj meri mogu da doprinesu uništavanju imidža Srbije u Evropi, ali i da ugroze međunacionalne odnose - kaže za „Blic" Kostreš.

Ministar Jočić ističe da ekstremne grupe „nisu opasnost po bezbednost Srbije", ali se slaže da mogu uticati na pogoršanje imidža Srbije i kompromitovati sve napore državnih organa u rešavanju važnih problema poput kosovskog.

- Takve grupe nisu problem za državu u smislu javnog reda i bezbednosti, ali predstavljaju problem jer se šalje slika o državi i narodu koja nije realna. Postojanje takvih pokreta daje mogućnost da se vlast u Srbiji i njen narod poistovete sa takvim grupacijama, što nije dobro za imidž Srbije, posebno u ovom trenutku kada se rešavaju važni državni problemi. Znači, nisu opasnost po bezbednost, ali jesu opasnost zbog slike koje šalju i na taj način odmažu državnim organima u rešavanju bitnih problema - kaže Jočić i dodaje da do sada od Kostreša nije zvanično stigao nikakav zahtev za zabranu delovanja ovih ekstremističkih grupa.

Šef srpske policije podseća da su aktivisti ovih pokreta već jednom bili pohapšeni i da će i ubuduće njihovo delovanje biti sprečavano. Ocenjujući delovanje ekstremističkih pokreta Jočić kaže da se te „grupe pozivaju na patriotizam, ali njihov angažman nije dobronameran iako ga učesnici uvijaju u patriotsku foliju".

- I svi takvi pokreti, njihovo pojavljivanje i zahveti koje iznose više služe kompromitovanju svih napora države za rešavanje problema nego onome na šta se oni pozivaju. Indikativno je da se uvek takvi ekstremni nastupi javljaju u vreme krize ili kada vlast i država treba da rešavaju bitan problem. U ovom slučaju to je pitanje Kosova oko koga su sve strukture države angažovane, na koju je usmeren trud vlasti - ističe Jočić. Međutim, kako kaže, uvek postoje dva ekstrema, jedan koji je „za" i jedan koji je „protiv" i u skladu sa tim najavljuju se mitinzi i kontramitinzi.

- I zato ne vidim dobru volju ni sa jedne ni sa druge strane da se mirno rešavaju problemi - zaključuje Jočić.

Skup „Nacionalnog stroja" bi trebalo da se održi u nedelju, a Otačastveni pokret „Obraz", klerofašistička organizacija, najavio je da će se pridružiti ovom okupljanju. S druge strane, brojne nevladine organizacije pozivaju sve demokratski opredeljene Novosađane da se „kontramaršom" zakazanim za isti dan suprotstave neonacistima.

Optužbe Čanka i DSS

Lider LSV Nenad Čanak ponovio je preksinoć na tribini u Novom Sadu da se iza pojedinih neonacističkih i klerofašističkih organizacija krije DSS. Omladina DSS juče je demantovala ove tvrdnje. „DSS nema nikakve veze sa neonacističkim i klerofašističkim organizacijama i protivi se svim vrstama ekstremizma u društvu. Čankove izjave zasnivaju se na ekstremističkoj politici, kojom sakuplja jeftine političke poene", kažu u DSS.

Čanak: Policija da uhapsi neonaciste i fašiste

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zatražio je danas od policije da zabrani delovanje neonacističkih i fašističkih organizacija u Srbiji, a članove tih organizacija da uhapsi.

Čanak je na konferenciji za novinare podsetio da je Skupština Vojvodine još u decembru 2005. godine uputila takav zahtev Vladi Srbije, ali odgovor nikada nije stigao.

Prema njegovim rečima, u informaciji koju je decembra 2005. godine Skupštini Vojvodine dostavio MUP Srbije jasno je pisalo da policija zna koje sve ekstremističke organizacije deluju u Srbiji, da ih prati i nadgleda.

"Dakle, policija samo treba da radi svoj posao u skladu sa zakonom i ustavom", kazao je Čanak.

On je pozvao građane na antifašistički skup "Stop fašizmu", u nedelju, 7. oktobra u centru Novog Sada i kazao da će to biti skup bez političkih obeležja.

Najavio je da će, ukoliko se neonacisti i fašisti pojave tog dana u centru grada, građani napraviti "živu barikadu" i neće dozvoliti ekstremistima da šetaju ulicama Novog Sada.

"Na to nas obavezuju kosti naših predaka sa dna Dunava, koje su fašisti bacali pod led reke 1942. godine", rekao je Čanak.

U Novosadskoj raciji 1942. godine fašisti su ubili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Srba, Jevreja i Roma iz Novog Sada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.