Zabrane i za neke navijačke grupe?

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Okt.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrane i za neke navijačke grupe?

Beograd, Novi Sad -- Tužilac Slobodan Radovanović traži od MUP-a da se navijačima "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada" zabrani organizovano okupljanje i prisustvo na utakmicama.

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović zatražio je od MUP-u Srbije da zabrani organizovano okupljanje, odlazak i prisustvo na utakmicama navijačima "Partizana", "Crvene Zvezde" i "Rada". Takođe se pripremaju izmene zakona aoko bi prisustvo utakmicama osobama koje su već osuđene ili prekršajno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažnjene.

Slike huligana koji su krenuli na utakmicu svog kluba uskoro bi mogli da postanu prošlost. Republički tužilac osim zabrane okupljanja najavljuje da će tražiti i zabranu i brisanje iz registra određenih navijačkih grupa.

On međutim navodi da se ne radi o navijačima već organizovanim kriminalnim grupama. Tužilac navodi da je protiv njih podneto mnogo krivičnih prijava, među kojima i za nedozvoljeno posedovanje oružja.

"To nisu navijači, navijači su ljudi koji podržavaju sport iz humanih razloga. Ovo su organizovane kriminalne grupe koji se bave kriminalom, što se vidi iz policijskih izveštaja koje sam pribavio ovih dana i koje ću iskoristiti kao dokazni materijal koji ću podneti Ustvanom sudu kao bi se oni zabranili i brisali iz registra", napomenuo je Radovanović.

On je objasnio da se tu ne radi samo o "grobarima" i "delijama", već je reč o nizu "navijačkih grupa i grupica koje se bave kriminalom a koriste slobodno vreme da se okupe po gradu i da nekog ubiju ili pretuku".

A ministarstvo pravde i MUP najavljuju promene zakona kojim bi se broj huligana na utakmicama dodatno smanjio.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je danas da se pripremaju izmene i dopune zakona koje će omogućiti da se zabrani prisustvo na stadionima onima koji su osuđeni i prekršajno kažnjeni za izgrede na sportskim takmičenjima.

"Izricanje tih mera zavisiće od suda, ali će biti stvorena takva zakonska mogućnost", kazala je Malovićeva.

Međutim, prema podacima ministarke sporta od u prošloj godini od onih koji su uhapšeni zbog nasilja na sportskim priredbama tek svaki 40 je osuđen.

Radovanović najavljuje da će se provriti da li je bilo pritisaka na tužioce da se oslobode napadači na Brisa Tatona, ali i šta je bilo sa postupcima i prijavama koje su podnošene u drugim sllučajevima.

"Ovih dana ćemo prekontrolisati sve te krivične prijave i videti njihov ishod, da li se po njima postupalo ili su u nekom zapećku", kazao je Radovanović.

Istovremeno, Ustavni sud Srbije oformio je dva predmeta i odredio sudije koje će se baviti inicijativom tužilaštva za zabranu pokreta "Obraz" i "1389.".

U sudu međutim ističu da to što je pokrenuta procedura, nije prepreka nadležnim organima da preduzimaju mere prema svim koji se služe nasiljem.

Opširnije o inicijativi za zabranu "Obraza" i "1389." možete čitati u posebnoj vesti.

I portparol Tužilaštva Tomo Zorić rekao je juče, gostujući u emisiji "Replika" na TV B92, da tužilac razmatra inicijativu za zabranu huliganskih i navijačkih grupa koje se, kako je naveo, kriju iza navijačkih obeležja i vrše teška krivična dela poput dilovanja droge.

Zorić kaže da pravi navijači, koji podržavaju svoje klubove, moraju da se odvoje od onih koji navijanje zloupotrebljavaju za organizovani kriminal.

"To su organizacije koje imaju određena navijačka obeležja. Ovde se ne radi o navijačima, već o kriminalcima koji vrše krivična dela”, rekao je Zorić.

Prethodno je tu mogućnost najavio i državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen.

"To je jedna tema koja mora da bude razmatrana u sklopu jedne šire akcije protiv kriminala, jer te grupe nisu isključive u svojim aktivnostima, navijanje je samo pokrivač, često su u pitanju i dileri droge i počinioci drugih krivičnih dela i to jeste veoma važna tema, ali ona će se zasnivati na policijskim izveštajima koje očekujemo veoma skoro”, rekao je Homen.

"Na osnovu policijskih izveštaja koji su dobijeni, tužilaštvo je podnelo predlog za zabranu dve organizacije, to su 'Obraz’ i '1389’. Ako bude i daljih izveštaja, tužilaštvo će sigurno reagovati na advekvatan način”, objasnio je on.

Homen je ocenio i da postoji zakonski osnov da se preispita poreklo imovine pojedinih vođa navijača i funkcionera klubova, jer su oni, kako je primetio, često veoma bogati ljudi.

Ministarka: Tatonova smrt nema veze sa sportom

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković rekla je da smrt Brisa Tatona nema veze sa fudbalom i sportom u Srbiji, već sa pojedincima i da krivce treba identifikovati pojedinačno, a ne osuđivati sve navijače ili klubove.

Gostujući u emisiji "Kažiprst” na TV B92 ministarka je obelodanila da je prošle godine od privedenih za nasilje u sportu tek svaki 40. osuđen.

Celo današnja izdanje emisije "Kažiprst" možete pogledati ovde:

NVO: Ograditi se od zločina

Nevladine organizacije okupljene u Građansku Vojvodinu saopštile su da država, ukoliko iskreno želi da se obračuna sa nasilnicima, mora da zabrani ekstremističke organizacije, sprovede opsežnu istragu i otkrije političke, duhovne inspiratore, finansijere i podržavaoce takvih pokreta.

"Ubistvo Brisa Tatona, zabrana Povorke ponosa, prebijanje stranih državljana, logična su posledica državne politike koja je žmurila pred narastajućom fašističkom opasnošću i tako počinila zločin nečinjenja", navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je ocenila da je, sve što se dešava, logična posledica državne politike koja se nije na jasan način ogradila od zločina u Vukovaru, Dubrovniku, Prijedoru, Sarajevu, Srebrenici i Đakovici.

"To je logična posledica politike koja ni do danas nije bila u stanju da uhapsi prvooptuženog za genocid u Srebrenici Ratka Mladića, koja je tolerisala paljenje američke ambasade i divljačko-pljačkaške proteste po Beogradu, razbijanje Novog Sada, bojkot pekara u vlasništvu Albanaca u Somboru, napade na izložbe, tribine", podseća se u saopštenju.

Građanska Vojvodina ocenila je da je vreme da građani kažu ne takvoj politici i organizuju proteste širom Srbije.

Građansku Vojvodinu čine Centar za razvoj civilnog društva, Centar za regionalizam, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija, Otvoreni licej, Fond Panonija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HOMEN: Ispitati poreklo imovine vođa navijača

Izvor: Danas, 30.Sep.2009, 20:50

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je juče da među vođama navijačkih grupa ima dilera droge i izvršilaca drugih krivičnih dela i da će tužilaštvo reagovati pošto dobije izveštaj od MUP. On je rekao da pripadnici navijačkih grupa često navijanje koriste samo kao...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.