Izvor: B92, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada bez povećanja snaga NATO-a

Beograd -- NATO zasad ne planira povećanje snaga na Kosovu, izjavio je direktor Direkcije za planiranje snaga NATO-a Frenk Boland.

Iako je bilo najava da bi do prvog tranzita trupa NATO-a preko teritorije Srbije moglo da dođe već ovog meseca, od toga se odustalo jer još uvek nije uređena sva zakonska regulativa. Uprkos prošlonedeljnim nemirima u Prištini, procena Severnoatlantske alijanse jeste da za sada nema potreba za pojačavanjem snaga NATO-a na Kosovu.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima Franka Bolanda, direktora Direkcije za planiranje snaga NATO-a, Alijansa će uraditi sve što bude bilo potrebno da se održi mir na Kosovu.

"NATO je na Kosovu zadužen za bezbednost i stalno razmatramo situaciju da bismo ocenili da li su potrebna pojačanja. Ne znam da li postoje planovi za pojačavanje snaga NATO-a na Kosovu, ali mogu da vas uverim da ozbiljno shvatamo našu obavezu da održimo mir", kaže Boland.

Prilikom otvaranja kancelarije NATO-a u Beogradu, najavljivano je da će prvi tranzit trupa NATO-a kroz Srbiju biti već u februaru. Prema rečima Snežane Marković, pomoćnice ministra odbrane, još uvek se čeka da Ministarstvo inostranih poslova završi svoj deo posla kada je u pitanju zakonska regulativa.

"Taj prelaz će biti regulisan posebnim, dodatnim tranzitnim aražmanima. Otvaranje kancelarije NATO-a, naravno, pomoći će ako postoje neke individualne potrebe da poneki konvoj pređe. Trajni prelazak konvoja biće regulisan tim dodatnim aranžmanima", kaže ona.

"Oni su u ovom trenutku i dalje u radu, tim radom rukovodi MIP, i prema mojim saznanjima, neće se čekati baš nužno na dolazak nove vlade, pošto je to tehničko pitanje, a glavni tranzitni aranžmani su već potpisani i ratifikovani", kaže Markovićeva.

Inače, Frenk Boland, koji je u Beogradu povodom sastanka grupe Srbija-NATO za reformu, ocenio je da je Srbija dosta postigla na polju reformi i da joj je to otvorilo put za Partnerstvo za mir.

On je najavio da će 8. marta u Beograd doći generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i da će to biti važna poseta za produbljivanje odnosa između Srbije i Alijanse.

Remont prvog MIG-a 29

Pomoćnica ministra odbrane Snežana Marković izjavila je takođe da je počeo remont borbenih aviona MIG 29 u sastavu Vojske Srbije.

Predviđeno je da ove godine sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana budu remontovana četiri aviona MIG 29, dok će peti sačekati 2008. godinu.

Ugovor s ruskom fabrikom MIG postignut je direktnom pogodbom, jer su, kako je u decembru objašnjeno u Ministarstvu odbrane, tri ponude koje su stigle na tender bile neprihvatljive.

Načelnik sektora za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane, pukovnik Slobodan Marković, izjavio je tada da je sa Rusijom dogovorena cena od oko 22 miliona evra, što je "daleko povoljnije od one koje su dostavile tri firme na tenderu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.