Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za rešenje krize u DOS tri plana

Za rešenje krize u DOS tri plana BEOGRAD - Ostajem pri ranijoj najavi da će sednica Predsedništva DOS biti održana do 15. januara, ali trenutno ne mogu da kažem precizno kada će to biti, jer čekam pozitivan odgovor svih lidera - rekao je za 'Blic' Dragoljub Mićunović, lider Demokratskog centra, povodom sednice na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrešenju krize u vladajućoj koaliciji.

On je rekao da će se prilikom rasprave o rešenju krize u obzir uzeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i plan Svilanovića i Labusa, a demantovao je pisanje medija koji su preneli da postoji plan koji je predložio lider DA Nebojša Čović.

Čović je ranije predlagao da se održi sednica Predsedništva na kojoj će biti doneti konkretni zaključci, među kojima i moratorijum na međusobno optuživanje među strankama članicama, kao i da se analizira rad Vlade Srbije, ali i to koliko koja stranka ima predstavnika na funkcijama. Razrešenje krize u koaliciji Mićunović vidi u redefinisanju koalicionog sporazuma DOS. On je ranije isticao da u rešavanju problema treba poći od odredaba prvobitnog koalicionog sporazuma, odnosno da treba utvrditi koje su su stranke pridržavale odredaba sporazuma. Jedna od osnovnih primedaba upućivanih DSS jeste da njeni članovi svojim istupima u republičkom parlamentu nisu podržavali rad Vlade Srbije, što je jedna od osnovnih odredaba sporazuma. Pored toga, koalicioni sporazum predviđao je da je mandatar za premijera iz DS, dok je funkcija predsednika Skupštine dodeljena DSS.

Lider DC smatra da bi na sednici trebalo da se razgovora o radu parlamenata, posebno srpskog, jer smatra da su tu pravi uzroci 'nesporazuma'.

Plan rešenja krize u vladajućoj koaliciji koji je na sednici Predsedništva DOS 10. decembra dostavljen liderima, a čiji su autori lider GSS Goran Svilanović i član G 17 plus Miroljub Labus, predviđa da se u narednih godinu dana uspostavi moratorijum na sukobe u DOS, odnosno da sukoba ne bude do okončanja rekonstrukcije federalne države.

Pored toga, plan predviđa i povratak DSS iz opozicije u vlast, zatim rekonstrukciju Vlade Srbije i izbor novog predsednika Skupštine Srbije. Ovim predlogom bio bi utvrđen i precizan mandat Vlade Srbije i poslaničke grupe DOS/DSS u srpskom parlamentu, usvajanje novog ustava Srbije, kao i sankcije prema partijama koje prekrše dogovor. Planom je predviđeno da DSS pristane na povratak u Vladu Srbije, dok bi DOS pristao na rekonstrukciju Vlade na osnovu analize rada svakog od ministara. DSS bi takođe bio obavezan da u Skupštini Srbiji glasa u skladu sa novim mandatom, dok bi DOS zauzvrat omogućio ponovni izbor predstavnika DSS za predsednika parlamenta po otvaranju prolećnog redovnog zasedanja.

Od DSS bi se očekivala i puna stvarna i zakonska saradnja sa Haškim sudom, a DOS bi u tom slučaju pristao da predsednik DSS Vojislav Koštunica predsedava koaliciji.

Izbor novog načelnika Generalštaba VJ je poslednji u nizu ustupaka koje je DSS trebalo da ispuni u cilju rešenja krize u DOS.

Koalicionom sporazumu, koji su članice DOS potpisale u novembru prošle godine, ovim planom bio bi dodat i aneks koji bi konkretizovao pomenute odredbe.

Tako bi bilo predviđeno da moratorijum na sukobe u vladajućoj koaliciji traje do kraja 2002. godine. Izbor novog predsednika Skupštine Srbije ovim aneksom predviđen je za mart ove godine, dok bi rekonstrukcija Vlade, odnosno povratak DSS u Vladu Srbije, trebalo da se sprovede u periodu od januara do marta ove godine.

Novim sporazumom bilo je predviđeno da do kraja prošle godine dođe do usvajanja zakona o saradnji s Tribunalom i do izbora novog načelnika GŠ VJ. Pored toga, bio bi usvojen i omnibus zakon o Vojvodini, a Koštunica bi preuzeo predsedavanje koaliciji.

Aneks sporazuma predviđa i da se do juna 2002. godine donese novi ustav Srbije, a dugoročna odredba ovog aneksa podrazumevala bi da se do kraja naredne godine na saveznom nivou dođe do sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

Osnovni zahtev DSS bio je vraćanje ove funkcije koji na poslednjoj sednici Predsedništva nije prihvaćen. Predlog DSS za prevazilaženje krize u DOS predviđao je da se uspostavi moratorijum na izjave vezane za trenutnu krizu, povratak funkcije predsednika srpskog parlamenta, redefinisanje sporazuma, ali i bitnu rekonstrukciju Vlade Srbije. Predstavnici ove stranke zahtevali su da mandat Vlade bude konkretizovan, da se van snage stave protivustavne uredbe, kao i da novi ustav Srbije bude izrađen do kraja juna, a da vanredni parlamentarni izbori budu raspisani do septembra ove godine. N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.