Za podsticanje rađanja 130 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2017, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za podsticanje rađanja 130 miliona dinara

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da će opštine u četiri regiona u Srbiji dobiti 130 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte populacione politike.

Javni poziv za pilot projekte za jačanje populacione politike raspisan je 12. maja i traje do 25. maja ove godine, a pravo da učestvuju imaju sve opštine koje ispune dva uslova - da već u svom budžetu imaju predviđena sredstva za mere podrške porodici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili podsticanje rađanja i da imaju telo zaduženo za pitanja demografije.

"Planirano je da projekti budu pokrenuti u po najmanje jednoj opštini u regionu Vojvodine, Beograda, centralna i zapadna Srbija, jugoistočna Srbija. Ako budu slični uslovi, novac za projekat može deliti i više opština", rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Ona kaže da će opština koja dobije nepovratna sredstva ta sredstva koristiti u cilju primene pronatalitetnih mera, jačanje porodice, materinstva, usklađivanje rada i roditeljstva, ravnopravnosti roditeljskih funkcija, kako bi bilo što više dece.

Za ovu namenu u budžetu je obezbeđeno 130 miliona dinara za sufinansiranje od 85 odsto ukupnih troškova za predložene mere populacione politike, dok će preostalih 15 odsto finansirati lokalne samouprave.

Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnese prijavu je do 32, 5 miliona dinara po projektu. Sredstva se moraju utrošiti u toku budžetske godine.

Bespovratna sredstva namenjena su sufinansiranju onih mera koje se odnose na podsticanje rađanja, ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, promocija zdravlja i reproduktivnog zdravlja.

"Opština koja dobije sredstva za projekata i ukoliko investicija da rezultat, biće nam model za pravljenje zakonskih akata koji će obavezati državu da pomaže i druge opštine po sličnom modelu", pojasnila je Dejanović.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.



Porodica je najvažniji stub društva i naša sigurna luka. Mesto gde pronalazimo ljubav, pažnju, podršku, snagu, gde ljudi prvi put veruju u nas i gde učimo kako se stvaraju i održavaju harmonični odnosi.

Danas je međunarodni dan porodice, a mi se pitamo da li je ova institucija u krizi, kako se čuva i održava porodična harmonija. U svemu tome, u jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine, govorile su sociolog Ana Bilinović i psiholog Lidija Ćulibrk.



Dveri: Majčinstvo kao zanimanje

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je da će taj pokret Vladi Srbije predložiti program porodične politike, što će učiniti i na izborima za Grad Beograd dogodine, na koje će izaći sa programom - Beograd kao porodičan grad.

Pokret Dveri će, prema njegovim rečima, vladi ponuditi program u 10 mera, a među njima je predlog zakona o zaštiti porodice, kao osnovne ćelije srpskog društva i u njemu izdvajanja iz budžeta za porodicu.

Dveri će predložiti da se formira Ministarstvo za brigu o porodici, kao i institucija Zaštitnika porodice, kao kontrolna institucija koja će pratiti kao se sprovodi porodična politika.

U cilju da Srbija bude država koja će uvažavati porodicu, predlog Dveri je da se majčinstvo prizna kao zanimanje, uz mesečnu platu majci, da svako rođeno dete dobija dečji dodatak, a višečlane porodice porodični dodatak.

Prema rečima Obradovića, predložiće zakon o zaštiti prezaduženih porodica, koji će zabraniti da se prezaduženim porodicama, usled teškoća u otplati kredita, oduzme dom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.