Izvor: B92, 29.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za otmicu i ubistvo meštana Sjeverina po 20 godina zatvora

Beograd -- Okružni sud u Beogradu osudio je u ponedeljak Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno ubistva 16 muslimana iz Sjeverina oktobra 1992. Lukić i Krsmanović iz Višegrada i Dragutin Dragičević iz Srebrenice osuđeni su na po 20 godina zatvora, dok je Đorđe Šević iz Rume osuđen na 15 godina zatvora. Sud je ocenio da su oni izvršili ratni zločin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv civilnog stanovništva i da je tokom dokaznog postupka nepobitno utvrđeno da su njih četvorica bila u grupi koja je otela, mučila i zlostavljala 16 muslimanskih civila, državljana SRJ, odnosno Srbije.

Advokati oštećenih Dragoljub Todorović, Šefko Alomerović i Nataša Kandić ocenili su presudu kao protivrečnu, koja štiti državu od odgovornosti. "Sud utvrđuje da su oni bili članovi višegradske brigade pod komandom Luke Dragićevića, a opet, s druge strane, kaže da je to izvršila naoružana grupa ljudi pod komandom Milana Lukića. To ne može. Neće da kažu da je država odgovorna", tvrdi Todorović. "Kazna nije mogla biti pravedno izrečena i sasvim je očito da je izrečena 'iz rukava', tek da bude zadovoljena javnost", tvrdi Alomerović. "Naše sudije i tužioci moraju da se oslobode balasta prošlosti. Kažnjeni su neposredni počinioci, dok je tokom suđenja bilo toliko jasno da komandant Višegradske brigade snosi individualnu krivičnu odgovornost i ima osnova za komandnu odgovornost, ali je to tokom suđenja potpuno prikriveno zato što njegova komadna odgovornost vodi odgovornosti države", rekla je Nataša Kandić.

Osuđeni imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Srbije u roku od 15 dana od dana prijema presude, a porodice otetih koje su na presudu ubicama čekale gotovo 11 godina kako bi pravda bila zadovoljena, ponele su iz Palate pravde osećanje tuge i razočaranja. Kako sami kažu, ostalo im je da od države koju smatraju odgovornom namire materijalne i moralne troškove i da, na osnovu uzoraka krvi za DNK-analizu koju su ovih dana dali Laboratoriji Komisije za nestale, pokušaju da pronađu tela članova svojih porodica. "Nije pravda zadovoljena, nisu svi počinioci zločina pomenuti, a kamoli privedeni sudu ili se traga za njima. Želela bih da se organizujemo i da tužimo državu, tužimo počinioce i odgovorne koji su planirali sve to", kaže rođaka žrtve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.