Izvor: Blic, 16.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za novu strategiju u borbi protiv Miloševića

Za novu strategiju u borbi protiv Miloševića

BEOGRAD Izbori koji dolaze su ono što opozicija ima u rukama i što ne sme da ispusti ukoliko želi da smeni Miloševićev režim. Stoga, očekujem da će sve stranke, uključujući i SPO, izaći na izbore, jer je odluka da prethodne izbore jedni bojkotuju a drugi učestvuju na njima rezultirala je ostankom Slobodna Miloševića na vlasti rekao je juče Goran Svilanović, predsednik GSS. On je izrazio očekivanje da će, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostane sadašnji Zakon o lokalnoj samoupravi, SPO promeniti odluku i prihvatiti jednu izbornu listu opozicije. Za savezne i republičke izbore, kaže Svilanović, nije nužna jedna izborna lista i verujem da ćemo tada imati dve ili tri liste. Predsednik GSS naglasio je da opozicija u borbi protiv režima treba da definiše novu strategiju i istakao da rad ekspertskog tima na izradi kriterija za stvaranje jedinstvene opozicione liste teče dobro. On je izrazio uverenje da će predlog koji eksperti dostave liderima stranaka biti zadovoljavajući i da će ga oni usvojiti.

Svilanović je, odgovarajući na pitanje kako opozicija misli da uveri građane da će, nakon pobede na izborima efikasno rešavati probleme kad sada ne može da se dogovori oko elemenatrnih stvari, naglasio da među strankama postoje razlike, ali da opozicione partije vezuje isti cilj smena režima. On je, uz primedbu da sadašnja politička scena u Srbiji nije dovoljno definisana, ocenio da ne bi bilo dobro da i nakon smene vlasti opstanu sve stranke koje danas deluju. Svilanović je naglasio da već sada postoje nesuglasice u pojedinim koalicijama, ali nije želeo da precizira o kojim koalicijama je reč.

Komentarišući izbore u Podgorici i Herceg Novom, predsednik GSS, čestitao je DPS na pobedi u glavnom gradu Crne Gore i ocenio da rezulatat ovih izbora može da pomogne da demokratske snage pobede na saveznim izborima. Svilanović je izrazio nadu da će se i izbori u Srbiji održati u demokratskoj atmosferi, ali i bojazan da to neće biti moguće zbog sve veće represije koju režim sprovodi nad građanima Srbije.

Svilanović je ocenio da je poseta kineskog zvaničnika Li Penga Srbiji samo još jedna propagandna epizoda. LJ.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.