Izvor: B92, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za miroljubivu i naprednu Srbiju"

Brisel, Beograd -- EU pozvala vlasti Srbije da pojačaju napore u sprovođenju Akcionog plana. Karla del Ponte 2. oktobra u Beogradu.

Evropska unija je spremna da obnovi pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju čim bude postignuta puna saradnja s Haškim sudom, stoji u zaključcima Saveta ministara EU. Šefovi diplomatija EU su naveli da je miroljubiva i napredna Srbija, potpuno ugrađena u porodicu evropskih nacija, veoma važna za stabilnost u regionu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Evropski diplomatski izvori su preneli da je šefovima evropske diplomatije pripremljen izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za uspostavljanje pune saradnje s Haškim sudom. Takođe je rečeno da bi evropski komesar Oli Ren posle zasedanja šefova diplomatije mogao uputiti poruku vlastima u Beogradu uz podsećanje na rešenost EU da obnovi pregovore čim bude prevaziđena haška prepreka, ali uz napomenu da vlasti Srbije nisu pružile dokaz da se plan sprovodi onako kako se to očekuje.

Rojters je danas javio, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU u Briselu, da je Ren uputio pismo premijeru Srbije Vojislavu Koštunici, u kom ukazuje na potrebu da Srbija preduzme akciju u cilju ostvarivanja pune saradnje s Tribunalom.

Potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković izjavila je da postoji politička volja da haški optuženici, pre svih Ratko Mladić, budu uhapšeni, ali da niko ne može da potvrdi kada će se to dogoditi. "Možda do kraja meseca, a možda i za mesec-dva", rekla je ona.

Predsedavajući zasedanja ministara inostranih poslova zemalja EU, finski ministar Erki Tuomioja, izjavio je da EU unija želi da i dalje tesno sarađuje sa Srbijom. Tuomioja je rekao da su evropski ministri dobili izveštaj o sprovođenju plana i da nije bilo nikakvog upozorenja Beogradu. "Želimo da plan Vlade Srbije bude ostvaren jer će to rešiti mnoge tekuće stvari koje imamo sa Srbijom. Mi u EU želimo da i dalje budemo angažovani sa Srbijom i želimo da vidimo da Srbija ispunjava svoje obaveze i obećanja", kaže on.

Karla del Ponte dolazi 2. oktobra

Kako saznaje B92, glavna tužiteljka Haškog tribunala doputovaće 2. oktobra u Beograd. Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji, Karla del Ponte će razgovarati s državnim zvaničnicima. Ta poseta je naročito važna jer će posle nje Krala del Ponte sastaviti izveštaj o saradnji Beograda sa sudom u Hagu, a od kog zavisi da li će EU nastaviti pregovore o pridruženju sa Srbijom.

Karla del Ponte je ranije odbila da da ocenu saradnje s Vladom Srbije, ali je najavila da bi to mogla da uradi do kraja meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.