Za koga ću glasati

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za koga ću glasati

U ovom trenutku istina je da još ne znam za koga ću glasati, ali u obzir ne dolazi samo jedna opcija - da ne odem do biračkog mesta. Zašto? Ne znam, dragi građani, koliko vi to primećujete, ali u ovoj kampanji stalno se govori o snazi. Pre svega o snazi Vučića, pa zatim i o jačini opozicije. Predstavnici establišmenta, neki od njih vrlo inteligentno i vešto prikrivajući svoju ulogu u strukturi moći koja vlada Srbijom, a neki krajnje otvoreno i ulagivački, insistiraju na tezi da jaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << država mora da ima jakog vladaoca.

Da je jak lider jedina brana rastućoj nestabilnosti u svetu, a i jedini garant da će promene koje pokrene biti pozitivne. Predstavnici establišmenta sa opozicione strane, odnosno oni koji pripadaju vladajućoj strukturi po svom društvenom položaju i načinu života, ali koji su nezadovoljni udelom u plenu koji se u establišmentu deli, insistiraju pak da se odnos moći mora promeniti. I da sigurnost ne može da garantuje previše jak lider, jer je to autokratija. Te da se moć mora podeliti. Sa njima.

Ali, građani, ne zaboravimo jedno. Nema jake države bez jakih građana. I to građana koji su ekonomski slobodni, koji imaju samopoštovanje i koji cene sopstveno biračko bravo. Mi građani, mi smo ti koji radimo, plaćamo porez, idemo u školu, lečimo se, uzimamo kredite, trošimo, informišemo se preko medija... I mi smo ti koji glasamo, koliko god da znamo da se situacija glasanjem neće promeniti. I šta god da uradimo sa svojim glasačkim listićem, to nije bačen glas. Demokratija ima mnogo mana, i možda će je razvoj tehnologije i interneta usavršiti, a možda i uništiti. Ali, dosad nije smišljeno ništa bolje, a nije da nije bilo pokušaja. Zato, sa verom u demokratiju, i sa verom u našu građansku slobodu, makar ta vera bila apsurdna, glasajmo po savesti, onako kako mislimo da treba. Protiv sistema, ili za ono što nam se čini da je naš interes koji možemo ostvariti u sistemu. Razočarajmo se, ali i to je u redu. Nije izlazak na birališta kosovska bitka, pa da moramo nebeski biti u pravu. Izađimo i uradimo onako kako mislimo da treba, pa makar potpuno pogrešili. Samo dve stvari ne smemo da dozvolimo. Prva je da nas nije briga i da ne izađemo na izbore. Druga je da dozvolimo da o našem glasu odlučuje neko drugi, neko kome smo prodali ili ustupili glas.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.