Za jedne presuda Karadžiću skandalozno nepravedna, za druge zadovoljenje pravde i opomena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jedne presuda Karadžiću skandalozno nepravedna, za druge zadovoljenje pravde i opomena

Odluka Žalbenog veća Mehanizma u Hagu da se Radovanu Karadžiću, prvom predsedniku Republike Srpske, kazna zatvora od 40 godina preinači u doživotnu izazvala je brojne reakcije. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je ocenio da je  presuda cinična, da je misija Haškog tribunala bila da obezbedi pomirenje, ali je sada došlo do toga da je ono "još neizvesnije i gotovo nemoguće".

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je presuda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžića prilično arogantna i cinična i deo je ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala.

Dodik je istakao da je misija Haškog tribunala bila da obezbedi pomirenje, ali da je sada došlo do toga da je ono još neizvesnije i gotovo nemoguće.

Istakao je da Republika Srpska već dugo nema poverenja u Haški tribunal, a potvrda toga jeste i kazna doživotnog zatvora za prvog predsednika Republike Srpske.

"Mnogi na ovim prostorima su mislili, kada je formiran Haški tribunal, da će biti osigurano neko poverenje autoritetom onih koji su ga formirali. Vremenom je to izgubljeno jer se ovaj tribunal u značajnom obimu bavio selektivnim pristupom", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenela je Srna.

Presuda Karadžiću motivisana je politički i nije utemeljena na pravu, prva su reagovanja većeg broja predstavnika vlasti, boračkih i nevladinih organizacija, ali i građana Republike Srpske.

U timu odbrane Karadžića smatraju da obrazloženje za drakonsku kaznu doživotnog zatvora praktički i ne postoji.

Advokat Karadžića Goran Petronijević rekao je za RTRS da je presuda činjenično manja u odnosu na krivicu koja je navodno utvrđena, a ipak kazna povećana sa 40 godina zatvora na doživotnu.

"Ovo je jedna vrsta političke odluke i ona nema veze sa pravom", izjavio je Petronijević.

Za predsednika Vlade Srpske Radovana Viškovića ovakva presuda je očekivana. Ističe da je njome potvrđena dosadašnja praksa Haškog suda u procesima koji su vođeni protiv Srba.

Višković kaže da je to politički sud, a ne onaj koji sudi po pravdi.

"Hiljadu godina su dobili Srbi procesuirani u ovom sudu za zločine, a za zločine nad Srbima niko nije odgovarao", kazao je Višković.

Ovom presudom potvrđeno je uverenje naroda Republike Srpske da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan da bi Srbe i njihove lidere proglasio isključivim krivcima za rat u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Kocijančić: EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od komentara koji dovode u sumnju njihove odluke

Portparolka Evrospek unije Maja Kocijančić kaže da EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog mehanizma za ratne zločine.

Ona je nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću pozvala lidere sa Zapadnog Balkana da podrže odluke međunarodnih tribunala i da ne dovode u pitanje nepristrasnost procesa odlučivanja.

Kocijančić u pisanom saopštenju navodi da se konačna presuda u predmetu Karadžiću pred Žalbenim većem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Evrope koji uključuju "ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid".

"EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog mehanizma. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao naslednikom Tribunala. EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja", poručila je Kocijančić.

Ona je dodala da su poricanje ili revizionizam u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima.

"Međunarodno krivično pravosuđe ne samo da doprinosi okončanju nekažnjivosti već i podstiče poverenje i pomirenja u BiH i regionu u celini. EU takođe podržava efektivno i efikasno domaće procesuiranje ratnih zločina, kako bi dopunila i pratila rad međunarodnih tribunala", navela je Kocijančić.

U saopštenju povodom izricanja konačne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću portparolka EU je podsetila da pomirenje zahteva poštenu i na činjenicama zasnovanu procenu prošlosti, koja dolazi iz društva i okuplja sve strane u sukobu.

"Obrazovanje i svest su ključni", zaključila je.

Iz boračkih udruženja poručuju da je reč o sramnoj odluci Haškog tribunala i da je njome još jednom potvrđena apsolutna pristrasnost i netrpeljivost prema srpskom narodu.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naglasio je da je kazna doživotnog zatvora donesena glasovima sudija tri naprema dva, te dodao da će presudu trebati dodatno analizirati.

Iz Srpske demokratske stranke saopšteno je da je reč o neutemeljenoj i skandalozno nepravednoj presudi.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, poručio je da će presude Haškog tribunala u istoriju ući kao instrument sile, a ne pravde.

Ishodom suđenja ogorčena je i većina građana Srpske.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocenio je da će se, nakon ovakve presude, srpski narod suočiti sa velikim pritiscima, zbog čega mora biti jedinstveniji u Republici Srpskoj nego do sada.

Presudu su odbacili i u Organizaciji starešina Vojske Republike Srpske, poručivši da će Radovan Karadžić ostati ličnost koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata iskazala visok stepen odgovornosti, patriotizma, časnosti i humanizma prema protivniku, dajući nesebičan doprinos odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

U FBiH presuda Karadžiću dočekana aplauzima 

Izricanje drugostepene presude prvom predsedniku Reublike Srpske Radovanu Karadžiću, koje je s izuzetnom pažnjom praćeno u svim zemljama regiona, u Federaciji Bosne i Hercegovine, dočekana je istovremeno aplauzima i suzama, uz ocenu da je ona istorijska i očekivana.

U glavnom gradu BiH sve je bilo u znaku presude Karadžiću, koja je na brojnim mestima u tom gradu i drugim gradovima širom BiH praćena kolektivno.

Ratni komandant Srebrenice, Naser Orić, kojeg Srbija potražuje zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području te opštine, izjavio je za Avaz da je Karadžić zaslužio da, kako je rekao, "trune u zatvoru".

Za Bošnjake Karadžić je "krvnik" i jedan od glavnih ideologa, kako oni kažu, velikosrpske politike, koji je osuđen za "najteže ratne zločine na evropskom tlu nakon Drugog svetskog rata".

Naša stranka u BiH je ocenila da je presuda Karadžiću prilika za otklon celog društva od svih zločinačkih ideologija, te da je njome Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove "potvrdio odgovornost ratnog političkog lidera ...".

Nezavisni blok BiH je ocenio da "veličanje Karadžića i Mladića znači veličati Hitlera i Ajhmana".

Radio Sarajevo javio je da je današnja, kako navode, "konačna doživotna pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću važna za Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost".

Bosanskohercegovački reditelj, Haris Pašović, koji je u Hagu pratio izricanje presude za Avaz je ocenio da je, kako je rekao, "ovo veliki dan, ne samo za žrtve već i za čovečanstvo, civilizaciju".

Sarajevski mediji su preneli da su porodice žrtava genocida u Srebrenici velikim aplauzom dočekale presudu Karadžiću, a Majke Srebrenice u Potočarima su, kako se navodi, "zaplakale od sreće", jer su dočekale "minimum pravde". One su, navodi se izricanje presude pratile u Memorijalnom centru Potočari, gde je bilo organizovano kolektivno praćenje procesa u Hagu.

Demokratski front, stranka hrvatskog člana predsedništva BiH Željka Komšića, smatra da je ovom presudom, kako kažu, "samo delimično zadovoljena pravda".

SBB, stranka Fahrudina Radončića je saopštila da je, kako su naveli, "monstrum zaslužio smrtnu kaznu!".

Potpredsednica Udruženja Žena Srebrenice, Nura Begović, izjavila je da je presuda Karadžiću zadovoljavajuća, ali da, kako je rekla, ostaje žal što nije proglašen krivim za genocid i u drugih sedam opština BiH.

Nermin Nikšić, predsednik Socijaldemokratske partije BiH smatra da je doživotni zatvor za Radovana Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde.

Inače, na mnogim mestima širom Federacije BiH organizovana su zajednička praćenja izricanja presude Karadžiću, a mediji prenoseći atmosferu pišu da je, na primer, Adel Šabanović u Većnici uzvikivao: "Alahu, kazni zločinca", a da su se Većnicom širili uzdasi, neki su plakali, a neki radovali.... A svi su aplaudirali.

Istovremeno, tokom izricanja presude, piše portal Haber, predsednici Udruženja Majke Srebrenice, Muniri Subašić, je pozlilo.

Sa ništa manje zanimanja izricanje presude Karadžiću propraćeno je i u Hrvatskoj, a portal Net je konstatovao da je kazna doživotnog zatvora "dodatni udarac" za prvog predsednika Srpske jer neće moći da traži raniji izlazak na slobodu.

Svi mediji su preneli reagovanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je među prvima reagovala na tviteru rekavši da je "presuda Karadžiću trajna opomena velikosrpskim ideolozima".

Crnogorski mediji o izricanju presude Karadžiću izvestili po beogradskim i medijima Republike Srpske.

Petronijević najavljuje zahtev za reviziju presude

Drugostepena presuda koja je danas izrečena Karadžiću jeste pravosnažna ali nije konačna, jer i dalje ima pravo na vanredni pravni lek - reviziju, rekao je za Tanjug član Karadžićevog pravnog tima advokat Goran Petronijević.

"Mi ćemo ga sutra posetiti i razmotriti mogućnost da od svih ovih dokaza koji su od nas prikriveni u toku prvostepenog postupka od strane tužilaštva, sačinimo novo činjenično stanje koje će nam biti dovoljan razlog za podnošenje zahteva za reviziju", precizirao je Petronijević.

Luka Karadžić: Ostajemo ponosni na Radovana

Povodom Radovanu Karadžiću njegov brat Luka Karadžić kaže da je zatečen odlukom i dodao da ne priznaje taj sud.

"Vidite o kakvom sudu se radi, desilo se nešto što je mimo ikakve pravde i prava. Ali to govori o tom sudu, mi taj sud ne priznajemo, on je nelegalan, nelegitiman", kaže Luka Karadžić za Višegrad24.

On je dodao da je njegov brat u rukama onih kod kojih je bila "njegova glava i njegova sablja", tako da su mogli da rade šta hoće.

"Za Radovana je i 20 godina doživotna, on ima 74 godine. Ostajemo ponosni na njega. On je uradio nešto za srpski narod, što niko nije. Napravio je državu, priznao to neko ili ne", ističe Luka.

Luka Karadžić je rekao da će posetiti brata čim mu zdravlje bude to dozvolilo.

On je dodao da će u tom delu pravne borbe, biti učinjen još jedan pravni napor da se dođe do istine.

Komentarišući današnju presudu kojom je Karadžiću kazna od 40 godina zatvora povećana na doživotni zatvor, Petronijević kaže da je to bilo očekivano.

"Ovo je odraz stanja na terenu. Kad god je pritisak prema Republici Srpskoj i prema Srbima, ovakve presude su uvek bile neka vrsta kompenzacije. Tako da se osim ovoga što se danas dogodilo nije se drugo ni moglo očekivati", naveo je advokat.

Bramerc: Karadžićeva krivica je njegova lično, a ne njegove zajednice

Glavni Haški tužilac Serž Bramerc izdao je danas pismenu izjavu povodom presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i naveo da je zadovoljan činjenicom da je Karadžiću izrečena doživotna kazna.

"Ovaj sud ga je osudio za njegove zločine na kaznu doživotnog zatvora čime je poslao značajnu poruku da pravda može nadvladati zlo", rekao je on.

Brammerc je naveo da presuda nije protiv srpskog naroda.

"Karadžićeva krivica je njegova lično, a ne njegove zajednice", dodao je on, javlja BIRN (Balkanske istraživačke mreže), a prenosi RSE.

Vukčević: Presuda pravičnija od prethodne

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas za FoNet da je doživotna presuda nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pravičnija od prethodne.

Vukčević je rekao da misli da je doživotna presuda satisfakcija za porodice žrtava, jer je pravičnija.

"Ja kao profesionalac ne očekujem da kazna bude manja ili veća, već pravična", rekao je Vukčević.

On je kazao da su i neki za zločine manjeg obima bili osuđeni na doživotne kazne, da Karadžićeva funkcija nosi veću odgovornost, te da je kazna pravičnija.

Govoreći o navodima da presuda treba da doprinese pomirenju u regionu, Vukčević je rekao da to nije posao suda, da sud ne može da utiče na pomirenje, već da donese odluku da li je neko kriv, a da je pomirenje na izvršnim vlastima.

Fila:Presuda loša po Karadžića, ali je njom bar otklonjena ideja o Srbima kao genocidnom narodu

Ugledni beogradski advokat Toma Fila kaže da je današnja presuda loša po Karadžića, ali da je njom bar otklonjena ideja o Srbima kao genicidnom narodu.

"Dobro je što nije prihvaćena optužba za genocid u više opština kao što je to tvrdio tužilac, a podržavao bivši predsednik tribunala Teodor Meron", rekao je Fila osvrćući se na jedinu tačku optužnice za koju je Karadžić oslobođen optužbi.

Prema njegovim rečima to je dobro za Srbe i u Republici Srpskoj i u Srbiji, jer je ideja iz Rezolucije Velike Britanije da smo genocidni narod nestala.

Fila kaže da je ova presuda ista kao prvostepena, samo je gora po Radovana Karadžića.

Ističući da mu je žao Karadžića i njegov pravnog tima što nisu uspeli da pokažu neosnovanost optužbi, advokat je napomenuo da je posebno sramota što je Karadžić povezan sa genocidom u Srebnici, koji, kako kaže, uopšte nije bio genocid.

On, povodom današnje presude, kaže, da međunarodno pravo ne postoji, već samo zakon jačeg.

Prema njegovoj oceni ova presuda nema pravne posledice za Srbiju, ali generalno satanizuje srpski narod.

Kukan:Presuda je kraj najtragične skorije istorije

Predsedavajući Radne grupe za Zapadni Balkan u Evropskom parlamentu Eduard Kukan kaže da izricanje finalne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću označava "kraj najtragičnije skorije istorije Evrope".

"U ovim teškim trenucima moje misli su sa porodicama i prijateljima žrtava. Jedino mogu da se nadam da će im ova presuda doneti osećaj zadovoljenja pravde", poručio je Kukan.

Poslanik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta naglašava da su porodice i prijatelji žrtava više od jedne decenije čekali na završetak suđenja Karadžiću. Kukan je u svom saopštenju izdatom odmah nakon izricanja presude o doživotnom zatvoru za nekadašnjeg predsednika Republike Srpske pozvao na minut ćutanja i sećanja za sve koji su preminuli za vreme " genocida i ratnih zločina u BiH".

"Posebno bih želeo da naglasim važnost poštovanja finalne odluke Tribunla", zaključio je Euduard Kukan.

SNP:Lažni sud i pravi cilj - progon čitavog srpskog naroda

Srpska narodna partija u saopštenju za medije smatra da je osudom Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora Haški sud još jednom pokazao da je "lažni sud", čiji je jedini cilj od osnivanja progon čitavog srpskog naroda kroz optužbe političkog i vojnog rukovodstva Srbije, RS i krajiških Srba.

"Ovakvom presudom Karadžiću, lideru i osnivaču Republike Srpske, sada žele da ospore neupitnu i na velikim žrtvama izvojevanu slobodu srpskog naroda preko Drine, kojem je u osvit raspada bivše zajedničke države pretio novi progon i stradanje", navodi SNP u saopštenju.

Zapadnim zemljama je oduvek bio cilj da oslabe i ponize srpski narod na Balkanu, njegovu državotvornost i slobodu, progonom i presudama na svojim lažnim međunarodnim sudovima protiv srpskih predsednika, premijera i generala, konstatuje SNP te zaključuje da oni "žele večito da nas drže ucenjenim, slabim i uplašenim".

S druge strane, kako navode, a nasuprot drakonskoj presudi Karadžića, puštaju da se slobodno i mirno šetaju "osvedočeni ubica iz Srebrenice Naser Orić i kosovski trgovci organima i zločinci Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj".

U svemu tome cilj su im, smatraju u SNP, Bosna bez Republike Srpske i nezavisno Kosovo, te poručuju: "Srbija mora još odlučnije da štiti Republiku Srpsku i da se bori za Kosovo, čvrsto braneći svoj Ustav, Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum".

Šešelj: Presuda je u skladu sa najgorom tradicijom Tribunala

Povećanje kazne Radovanu Karadžiću sa 40 godina zatvora na doživotni zatvor je skandalozna i neprofesionalna odluka Žalbenog veća Mehanizma u Hagu, smatra lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

"Presuda je skandalozna i izrečena je u skladu sa najgorom tradicijom Tribunala i predstavlja kontinuitet. Presuda je zasnovana na lažnim svedočenjima, nametnutim činjenicama. Očigledno je da su presudu doneli nekompetentni ljudi, ljudi koji nemaju nikakve moralne kvalitete", rekao je za Tass Šešelj.

PSG pozdravlja presudu

Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je danas presudu kojom je nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Kako se navodi u saopštenju, PSG veruje da adekvatno kažnjavanje odgovornih za ratne zločine doprinosi pomirenju i da se osudama odgovornih pojedinaca "skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu".

"Verujemo da izostanak pravde u pojedinačnim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim delovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava", ocenio je PSG.

SDA:Poruke koje treba da razumeju svi

Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ocenila je danas da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovečnosti ima "istorijski značaj" i nosi poruke koje je potrebno da "uvaže i razumeju svi u Bosni i Hercegovini i šire".

Ta stranka smatra da doživotna kazna predstavlja delimičnu satisfakciju žrtvama, "iskaz razumevanja civilizovanog sveta za patnje naroda u BiH i važnu poruku da je pravda spora ali ipak dostižna", prenosi Fena.

Istovremeno SDA je pozvala sve političke predstavnike u BiH da se suoče sa istinom i priznaju činjenice sadržane u presudi i da "hipoteku za počinjene zločine ne stavljaju čitavom srpskom narodu na teret, već Karadžiću i drugim presuđenim članovima udruženog zločinačgog poduhvata".

"Samo na istini možemo da gradimo potrebno poverenje među narodima, i time garantujemo sigurniju budućnost Bosne i Hercegovine i generacija koje dolaze", navode u SDA.

Izetbegovićeva stranka tvrdi i da je presudom potvrđena "istina o genocidnom projektu koji je imao za cilj podelu Bosne i Hercegovine kroz sistematsko istrebljenje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva", sa teritorija BiH pod političkom i vojnom kontrolom Karadžićevog režima.

Oni smatraju i da je njome dokazana činjenica da je Karadžić bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata odgovornog za kako tvrde, "najbrutalnije povrede međunarodnog prava od Drugog svetskog rata".

"Uprkos tome što za zločine u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku namera nije kvalifikovana kao genocidna, ostaje činjenica da su i oni dokazani i kažnjeni, a kroz dokumentovane dokaze u procesu definitivno je određena njihova suština", navodi SDA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.