Za jedinstvenu politiku o Kosovu

Izvor: B92, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za jedinstvenu politiku o Kosovu"

Boris Tadić (Beta)

Beograd -- Boris Tadić kaže da rezolucija o Kosovu treba da pokaže da je Srbija u pregovorima definisala jedinstvenu državnu politiku.

"Rezolucija treba još jednom da definiše politiku Srbije u procesu rešavanja statusa Kosova i Metohije i da iza te politike stanu sve državne institucije, što je značajna poruka međunarodnim političkim činiocima", rekao je Tadić.

"Rezolucijom se ponovo potvrđuje da će se Srbija boriti svim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političkim i pravnim sredstvima za očuvanje svog integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji", kaže on.

Tadić je rekao da je važno da vlada dobije mandat da sastavi pregovarački tim kako bi kao institucija koja je nadležna za pregovore preuzela deo odgovornosti, da država zauzme poziciju traženja rešenja za Kosovo koje je prihvatljivo za obe strane, a da nijednog trenutka ne budu ugroženi integritet i suverenitet Srbije.

Za zahteve jednog dela opozicije da Srbija rezolucoijom navede koje će mere preduzeti prema državama koje bi bilateralno priznale nezavisnost Kosova, Tadić je rekao da bi Srbija tako usvojila gubitničku politiku.

Ni Rusija, ni SAD - već EU

"Naša spoljna politika ima tri stuba. To su EU, Rusija i SAD jer samo tako možemo graditi jednu stabilnu i prosperitetnu politiku u Srbiji", rekao je Tadić.

"Istovremeno, nema nema nikakve dileme da Srbija niti može postati država u Ruskoj federaciji niti dodatna država SAD. Srbija može jedino postati 28. ili 29. članica EU. Mi smo i politički, bezbednosno, ekonomsko, kulturno i istorijski deo evropskog prostora i tu nema nikakve dileme", rekao je Tadić.

"To me podseća na sportski tim koji predviđa sve mere šta će da radi kada izgubi utakmicu. To je neprimereno ponašanje i ja svakako neću da budem gubitnik ni u jednom poslu, a pogotovo ne kao predsednik Srbije. Borim se za interese Srbije i za prava svojih sunarodnika i svom snagom sprečavam mogućnost gubitka Kosova", rekao je Tadić.

"Ali kažem građanima da se suočavamo s teškoćama. Mi nikako ne možemo da razvijemo zastave pobede i kažemo ovog trenutka sve je završeno. Moramo još mnogo da radimo da odbranimo integritet na Kosovu, a pretpostavka za to je da donosimo dokumenta koja gledaju napred, a ne ona koja nas stavljaju u poziciju gubitnika", rekao je on i dodao da bi navođenjem mera Srbija pokazala slabost.

Tadić je rekao da ideja o podeli Kosova, koja se pominju u određenim krugovima, nije ovog trenutka na pregovaračkom stolu i da nije aktuelna.

LDP predao predlog rezolucije o Kosovu

Liberalno-demokratska partija predala je Skupštini Srbije predlog rezolucije o rešavanju statusa Kosova i Metohije, saopštio je predsednik te stranke Čedomir Jovanović.

On je rekao da je predlog rezolucije o Kosovu zvanična incijativa LDP-a i da će biti traženo da se o njoj raspravlja u parlamentu.

Jovanović kaže da je velika razlika između predloga rezolucije te stranke i predloga Vlade Srbije, za koji je rekao da "ne uvažava realnost na Kosovu".

"Pregovori o Kosovu treba da budu usmereni na uspostavljanje mehanizama i jasnih i efikasnih garancija za održivu budućnost svih građana Srbije i Kosova i Metohije, uključujući definisanje odnosa na Kosovu kroz elemente koji srpskoj zajednici i svakom pojedincu obezbeđuju mogucnost odlučivanja", navodi se u predlogu rezolucije LDP-a.

Dodaje se da prvi korak za definisanje realnog i trajnog prihvatljivog rešenja za Kosovo "podrazumeva uspostavljanje principa konstitutivnosti i koncenzusa kojim se utvrđuju jednakost u statusu srpske i albanske zajednice i jednaka prava i obaveze".

"Suštinska autonomija je samo fraza. Više od autonomije, a manje od nezavisnosti termin je bez ikakvog sadržaja. Kada bi inicijativa na kojoj država gradi politiku prema Kosovu bila prihvaćena, ona bi nas dovela u neodrživ poziciju. Imali bismo državu u državi, a Kosovo bi postalo element nestabilnosti", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.