Za izbegličke porodice u planu izgradnja 958 stanova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za izbegličke porodice u planu izgradnja 958 stanova

Regionalnim stambenim programom, u okviru osmog i devetog potprojekta, planirana je izgradnja 958 stambenih jedinica u 17 opština u Srbiji za izbegličke porodice sa prostora bivše Jugoslavije, rečeno je Tanjugu u Jedinici za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP).

Kako navode, ukupna vrednost ta dva projekta, kada je izgradnja stanova u pitanju, iznosi oko 31,1 milion evra.

Menadžer za odnose s javnošću JUP-a Jelena Tomić kaže da je u okviru ta dva projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << planirana izgradnja 44 stana u Subotici, koji će se graditi u ulici Ive Senjanina, a gradiće se stanovi i u Beogradu, u naselju Ovča - 250 stanova i naselju Ivana Ribara - 133 stana, ali i u drugim opštinama u Srbiji.

"Raspisivanje nabavke za izbor izvođača radova u Subotici očekuje se do kraja meseca. Pozivamo sve potencijalne izvođače da se jave. Procedura nabavke trebalo bi da se završi u oktobru, kada očekujemo i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova i početak izgradnje", rekla je Tomić.

Dodaje da ako u oktobru počnu radovi, rok za izvođenje radova je 320 dana, tako da bi u oktobru naredne godine izbegličke porodice trebalo da dobiju novi dom.

Naime, cilj programa je da se obezbede trajna rešenja za izbegličke porodice, a planirano je da se obezbedi trajno stambeno rešenje za 7.378 izbegličkih porodica.

Ovim programom je do sada pomognuto 3.562 porodice i to ne samo davanjem stanova, navodi Tomić, već i dodelom paketa građevinskog materijala, dodelom montažnih kuća, seoskih domaćinstava...

Regionalni program stambenog zbrinjavanja finansira se iz donatorskih sredstava, kojima upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je novcem Evropske unije, koja je najveći donator, ali i novcem SAD, Nemačke, Italije, Turske, Norveške, Švajcarske, Danske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke, Mađarske, a u finansiraju učestvuju i lokalne samouprave, rekla je Tomić.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.