Za i protiv novog direktora Carine

Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za i protiv novog direktora Carine

Beograd -- Na sednici Skupštine o međunarodnim dokumentima o carini vodila se rasprava o novom direktoru Carine Predragu Petronijeviću.

"LDP ima informacije da je novoimenovani direktor Carine jedno od lica koja su izvršila otmicu novinara Dušana Reljića 1992. godine, sprovodeći nezakonitu istragu da bi ga potom ostavili na ulici, skidajući mu džak sa glave nakon dva dana. Od tog trenutka novinar Dušan Reljić ne živi u Srbiji", rekao je Čedomir Jovanović. Petronijević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << negira te navode.

Lider LDP-a je u Skupštini Srbije zatražio od ministra finansija Mirka Cvetkovića da objasni koje su profesionalne reference rukovodile njega i Vladu Srbije kada su imenovali na visoke funkcije "kadrove Jovice Stanišića".

Jovanović je kazao da će se javno izviniti ako nije reč o toj osobi, ali je ponovio da LDP ima informacije da je Petronijević nezakonito i protivpravno držao novinara u pritvoru.

Direktor Uprave carina demantuje

Direktor Uprave carina Predrag Petronijević odbacio je u izjavi za Betu optužbe koje su na njegov račun izrečene tokom skupštinskog zasedanja.

"Nikada u svojoj karijeri nisam nikoga nezakonito lišio slobode, a pogotovu nisam primenjivao nezakonite metode koje su neki pokušali da mi pripišu u Skupštini", navodi se u pisanoj izjavi dostavljenoj Beti.

Petronijević izričito navodi da, "što se tiče novinara Dušana Reljića", nije učestvovao u "njegovom lišavanju slobode".

"Kad je reč o mojim kvalifikacijama, napominjem da sam 2003. godine izabran na mesto pomoćnika direktora Uprave carina i na toj funkciji sam bio do 2005. godine", dodaje se u Petronijevićevoj izjavi.

Odgovor Cvetkovića

Ministar Cvetković u Skupštini (Beta)

Ministar Cvetković je na sednici Skupštine odgovorio da u biografiji Petronijevića nije video ništa što je izneto za skupštinskom govoricom i da zato ne može da kaže da li su ti navodi tačni ili ne, ali je dodao da je kadrovska komisija razmatrala to pitanja i da pretpostavlja da je imala mnogo više uvida u njegov dosadašnji rad.

Ministar je kazao da je Petronijevićev profil dobar i odgovarajući "imajući u vidu da je carinska uprava potencijalno mesto gde je potrebno mnogo više kontrole".

Jovanović je ponovio da očekuje jasan odgovor na to pitanje i ocenio da činjenica da je neko bio radnik Državne bezbednosti ne može da bude presudna i važna u izboru direktora tako važne institucije kao što je carina, osim ukoliko ne stvaramo policijsku državu.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je rekao da policajci ne treba da postaju direktori, već da iz MUP-a kontrolišu da li se neko bavi kriminalom ili ne, a da sud to utvrđuje.

On je rekao da Skupština ne sme da pređe preko tog pitanja i da treba da odluči da ministar u najkraćem roku obavesti sve poslanike da li su optužbe izrečene za govornicom tačne ili ne.

Inače, ova diskusija je bila deo današnje rasprave u srpskom parlamentu o Zakonu o potvrđivanju Protokola o izmenama i dopunama Međunarodne konvencije o uprošćavanju i usklađivanju carinskih postupaka.

Ministar finansija Mirko Cvetković je, obrazlažući taj predlog, rekao da Carinska služba Srbije primenjuje sedam međunarodnih konvencija, među kojima je i ova.

"Ova konvencija je stupila na snagu 1974, a tadašnja Jugoslavija je pristupila 1982. Od 1974. došlo se do zaključka da su moguća poboljšanja i osavremenjivanja tako da je napravljena revidirana Kjoto konvencija koja je stupila na snagu 3. februara 2006", rekao je Cvetković.

"Srbija je u situaciji da sada razmatra revidiranu konvenciju i praktično da njenom ratifikacijom supstituiše ovu osnovnu konvenciju koja je doneta 1974", rekao je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.