Za državna zvanja, državne diplome

Izvor: S media, 26.Apr.2010, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za državna zvanja, državne diplome

Odluka Ministarstva prosvete da inovira Zakon o visokom školstvu tako da sudije, tužioci, lekari i prosvetari ubuduće mogu da se školuju isključivo na državnim fakultetima nailazi na različite reakcije među rektorima privatnih univerziteta.

Resorno ministarstvo, naime, pripremilo je predlog izmena i dopuna Zakona o visokom školstvu po kome se pravo na školovanje nosilaca pravosudnih funkcija, medicinara i prosvetnih radnika ekskluzivno prenosi na obrazovne institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << čiji je osnivač država. O predlogu bi tek trebalo da se izjasni Vlada, a potom i parlament.

Vlasnik i rektor univerziteta „Megatrend“ Mića Jovanović kaže za „Blic“ da je ovo frapantno loš predlog izmene zakona.

Takav predlog izmena zakona ruinira dosadašnje napore na izjednačavanju prava državnih i privatnih univerziteta. Potpuno je bezumna ideja da se nosioci pravosudnih funkcija, medicinari i prosvetari moraju školati samo na državnim fakultetima. Ta ideja ruši zagarantovano pravo studenata na vlastiti izbor i otvara vrata mogućnosti da za nekoliko godina država propiše, na primer, da službenici u bankama moraju da imaju diplomu državnog ekonomskog fakulteta ili da profesionalni političari moraju imati diplomu Fakulteta političkih nauka - ogorčen je dr Jovanović.

Po njegovoj oceni, na ovaj način se ide ka nestajanju privatnih visokoškolskih institucija iz obrazovnog sistema Srbije.

- Odgovornost za to leži na Ministarstvu prosvete. Predlagao sam ministru Žarku Obradoviću ne da se popravlja zakon već da bude ceo promenjen tako da se odrekne principa Bolonjske deklaracije. Ti principi konfencioniraju obrazovanje, traže besmisleno veliki broj predavača po studentu i umesto utvrđivanja suštinskog propitivanja studenata idu na štikliranje odgovora na računaru što mu daje 50 odsto mogućnosti da pogodi tačan odgovor - dodaje rektor Jovanović.

„Megatrend“ inače ima Fakultet za državnu upravu kao smer za menadžment u zdravstvu, a klasične medicine nema nigde na srpskim privatnim univerzitetima. Sa druge strane, Univerzitet „Singidunum“ ne bi bio pogođen ovakvim izmenama zakona jer ne školuje one stručnjake na koje se izmene odnose.

Dr Milovan Stanišić, rektor „Singidunuma“ smatra da država treba da ima ekskluzivnost u školovanju učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama za pedagoške i psihološke predmete, jer oni propagiraju sistem vrednosti koji jeste od značaja za državu kao celinu. Svi drugi profesori, međutim, mogu imati diplome privatnih obrazovnih institucija.

- Isti princip važi i za medicinare koji odlučuju o životu i smrti, a tu su potrebna velika ulaganja iza kojih za sada može da stoji samo država. Nemam ništa protiv najavljenih promena jer se sve odnosi na jasne profile i ne može izazvati zbrku - konstatuje Stanišić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.