Za dobrobit svih žitelja Kosova

Izvor: B92, 09.Sep.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za dobrobit svih žitelja Kosova"

Čačak -- Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ambasadorka SAD Meri Vorlik očekuju da će dijalog sa Prištinom rezultirati dogovorima za dobrobit svih žitelja Kosova.

Vorlik je istakla da je važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi što pre, podsetivši da su SAD već pozdravile nameru Vlade Srbije da to učini i da primeni dogovoreno u dosadašnjem toku pregovaračkog procesa.

"Cilj dijaloga je uprvo da se dugoročna pitanja reše na dobrobit ljudi koji tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žive", rekla je Vorlik, odgovarajući u Čačku na pitanje novinara da li će kraj nadgledane nezavisnosti Kosova uticati na položaj Srba u pokrajini i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je potvrdio da Beograd želi nastavak dijaloga sa Prištinom i da će poštovati ono što je prethodna Vlada Srbije potpisala.

"Sprovešćemo potpisano jer mi nismo sada neka druga država, ali je za nas važno da u budućnosti u dijalogu sa Prištinom, za koji sam ubeđen da će biti nastavljen, kompromise čine obe strane - i Beograd i Priština", rekao je Vučić.

Abasadorka Vorlik izjavila je da uskoro sa te pozicije odlazi sa utiskom da je za dve i po godine njenog mandata postignuto mnogo na polju bilateralnih odnosa i napretka Srbije u procesu evrointegracija.

"Takođe imamo snažne veze u drugim oblastima i nadam se da će građani Srbije razumeti da SAD žele sve najbolje Srbiji, njenim stanovnicima i budućnosti", rekla je Vorlik sumirajući dostignuća svog ambasadorskog mandata, na koje je, kako je rekla, ponosna.

Ona je izrazila očekivanje da će i nova Vlada Srbije nastaviti da sarađuje sa SAD, kako bi odnosi sa SAD bili produbljeni i nastevljen napredak u procesu evrointegracija.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je rekao i da se ispituju firme koje su se bavile izgradnjom puteva u Srbiji, da se vodi mnogo predistražnih i istraznih radnji i da će javnost ubrzo biti obaveštena o rezultatima.

On je dodao i da će u Nemačkoj, gde će se sutra sastati s najvišim predstavnicima te zemlje, razgovarati o svim važnim pitanjima, od Kosova do ekonomije i borbe protiv korupcije.

Dodao je da je Nemačka važan politički partner za Srbiju, "bez koje Srbija ne može da uđe u EU i bez koje je teško zamisliti dalji razvoj Srbije".

Vučić i Vorlik su danas u Tehničko-remontnom zavodu u Čačku prisustvovali primopredaji 17 terenskih vozila tipa "hamer" koje su SAD poklonila Vojsci Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.