Izvor: Blic, 06.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za buduće poslanike kandidovano 1.019 žena

Za parlamentarne izbore u nedelju, 11. maja, 22 stranke, koalicije i grupe građana kandidovale su 1.019 žena za buduće poslanike čime su ispunile zakonsku obavezu da na listi imaju po 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola, ali to još uvek ne znači da će predstavnice lepšeg pola u tom procentu zaista i zauzeti skupštinske klupe.

Na izbornim listama nalazi se 3.137 muškaraca. Svi učesnici predstojeće izborne trke, sem koalicije DSS - NS, na listama imaju tačno onoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žena koliko to zakon propisuje, dok koalicija koju vode Vojislav Koštunica i Velimir Ilić na listi imaju jedan procenat dama više - 31. Međutim, dosadašnja parlamentarna praksa pokazala je da, iako u Srbiji ima procenutalno više žena nego muškaraca, dama je 52 odsto po popisu iz 2002. godine, a njihovo učešće u političkom i društvenom životu još uvek je nedovoljno.

U prethodnom sazivu Skupštine Srbije 51 žena je bila poslanik, odnosno 20,4 odsto, a samo jedna je sedela za stolom predsedavajuheg sa ostalih pet kolega. Poslanički klub G17 plus imao je najviše žena - od 19 poslanika bilo je sedam žena, što je činilo 36 odsto, radikali su od 81 poslanika imali 13 žena, odnosno 16 odsto, DS od 60 - 15 ili 25 odsto, DSS od 33 - šest, odnosno 18 odsto, a NS od 10 - dva što je činilo 20 odsto. LDP je u raspuštenom sazivu imala deset poslanika od kojih su tri bile žene, pa je procenat njihove zastupljenosti iznosio 30, LSV je od četiri imala jednu ženu poslanika, odnosono 25 odsto, kao i socijalisti, koji su od 14 poslanika takođe imali jednu ženu, pa je na njihvoj listi zastupljenost dana bila sedam odsto. Bolja situacija nije bila ni kada se pogleda koliko je žena vodilo skupštinske odbore. Od 30 odbora samo pet su vodile žene - finansije, zdravlje i porodicu, međunacionalne odnose, kulturu i informisanje i ravnopravnost polova, a Nataša Mićić bila je jedina žena predsednik parlamenta u 18 godina dugom višestranačkom sistemu u Srbiji.

U Vladi Srbije stvari su identične - od 23 ministra, četiri su žene što čini 15 odsto njihove zastupljenosti. Da se stvari ipak kreću na bolje dokaz je i to što je u prvom postpetooktobarskom sazivu parlamenta bilo 27 žena, odnosno nešto malo više od deset odsto, a posle decembarskih izbora 2003. godine u parlament je ušlo 30 žena, odnosno 12 odsto.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U trci za Skupštinu 1.019 žena

Izvor: Mondo, 06.Maj.2008

Za parlamentarne izbore u nedelju, 11. maja, 22 stranke, koalicije i grupe građana kandidovale su 1.019 žena za buduće poslanike.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.