Za Zukorlića autonomija Sandžaka izvesna

Izvor: Glas javnosti, 20.Maj.2011, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Zukorlića autonomija Sandžaka izvesna

BEOGRAD - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je da je autonomija Sandžaka njegovo principijelno ubeđenje i da ne proizilazi iz dnevne politike.

Zukorlić je za RTV B92 istakao da ne želi da govori o prihvatljivom stepenu autonomije, jer, kako je kazao, to vlasti u Srbiji treba same da shvate.

"Autonomija je sve izvesnija, to je moje uverenje, a vlasti će to shvatiti i obezbediće sigurnost građanima", dodao je muftija.

Upitan zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se kao verski lider bavi administrativnim uređenjem, on je kazao da se bavi preživljavanjem i da ga niko neće diskriminisati "zato što nosi tu kapu na glavi".

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, da je pogrešio što je podržavao Zukorlića, muftija je rekao da je ta izjava za Izetbegovića porazna i da ima teške političke posledice.

"Ta izjava je za mene neprijatna, ali za njega je porazna, s teškim političkim posledicama. On je kazao da se pokajao. Nemam nameru popravljati te odnose, njegova izjava je njegovo pravo. Reč je o zaokretu u ponašanju pre i posle izbora", kazao je Zukorlić.

On je ocenio da će ta izjava imati teške političke posledice za Izetbegovića, "jer je to pitanje odnosa prema Sandžaku".

Izetbegović je nedavno za sarajevsko Oslobođenje kazao da je pogrešio što je podržavao Zukorlića.

"Ovde se radi o tome da je okrenuo leđa Sandžaku. Ne samo jer je to rekao. Radi se o pogrešnoj politici, neodgovornoj prema Sandžaku.

Bakir Izetbegović se slaže sa politikom autonomije Sanddžaka, ali se ne oseća dovoljno politički moćnim da to kaže", rekao je Zukorlić.

U Srbiji deluju dve rivalske islamske zajednice. Zukorlić predvodi zajednicu koja je u sistemu Rijaseta BiH, dok je na čelu druge reis Adem Zilkić.

Zukorlić je kazao i da je još rano da govori o eventualnoj kandidaturi za reisa, ali da će dobro razmisliti kad dođe vreme.

Vlasti u Srbiji kao i stranacke partije odugovlace s resenjem problema "Zukorlic". Da li je to namerno ili ne, nije vazno, ali dok one ne reaguju, Zukorlic napreduje u svojim izjavama, svojim idejama i svom stavu.Trebalo bi da bude vis nego jasno da ne treba reagovati samo onda kada je sve zavrseno i gotovo. Za to imamo vise primera. Ako na kraju i dodje do toga da Zukorlic dobije za sebe ono sto je naumio i uz pomoc medjunarodne zajednice, ne treba onda kriviti nikog drugog za poraz nego same sebe. Tako je bilo i sa Krajinama, sa RS i sa Kosovom.

Čovek ne radi ništa drugo od onog što radi Mile u Bosni (tvrdi da je ugrožen i da mu treba autonomija/otcepljenje/referendum, upisati po želji). Zašto je ok tamo, a nije ok ovde?

Da odgovrim "Darku" na njegov "logican" odgovor. Ako se poredi Daytonski sporazum, koji kaze da Bosnu cine Republika Srpska i muslimansko-Hrvatska federacija, onda je to garantovano tim ugovorom a Dodik ne trazi da prevede celu Bosnu u Pravoslavlje, niti da pripaja RS srpskim Krajinama u Hrvatskoj. Zukorlic je ili srpski drzavljanin koji kao takav ima duznost da postuje drzavu i zakon pa i tradicije zemlje u kojoj zivi, a ako nije neka ide u Abu Dabi. Uz to on ima teroristicke tendencije, a zna se kako se teorizam i integrizam tolerisu i tretiraju u citavom svetu. Ako se ni vama ne svidja sto bi Srbija trebalo da uradi na svojo zemlji, onda idite pa se zalite bin Ladenu i Talibanima.

U Demokratskim zemljama takve ljude pojede mrak.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.