Za DSS prihvatljiva deklaracija koja osuđuje sve zločine

Izvor: Blic, 11.Jan.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za DSS prihvatljiva deklaracija koja osuđuje sve zločine

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da je za tu stranku prihvatljiva deklaracija kojom bi se osudili svi zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, ali ne deklaracija kojom bi se samo osudio zločin počinjen u Srebrenici.

"Mi možemo da podržimo deklaraciju koja osuđuje sve ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.Onu koja osuđuje zločin počinjen u Srebrenici, ali i Tuzli, Oluji, Bratuncu, Sarajevu", rekao je Mladenović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na konferenciji za novinare.

Podsetivši da je DSS 2005. godine Skupštini podnela Deklaraciju o osudi svih ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije, Mladenović je istakao da Srbija ima poseban životni i istorijski intres da se rasvetele i osude svi zločini počinjeni u novijoj istoriji Jugoslavije.

"Prva po žrtvama Srbija mora prednjačiti u osudi svih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugosalvije i DSS je u podnetoj deklaraciji osudila sve ratne zločine bez obzira ko ih je počinio, uverna da nijedan zločin nikada ne zastareva i da ne sme biti zaboravljen", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, novija istorija je pokazala da su neotkriveni i nekažnjeni zločini ohrabrivali zločince da ih ponovo vrše i da je stoga obaveza svih nas da "zaboravljenjem ne dozvolimo činjenje novih zločina".

Osvrnuvši se na pobedu Iva Josipovića na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, Mladenović je istakao da bi odnosi Hrvatske i Srbije trebalo da budu popravljeni, jer je to u intresu obe države.

"Videćemo na koji način će promena predsednika promeniti politiku Hrvatske prema Srbiji i srpskom narodu, koji očigledno još uvek nije povrartio svoja prava na nivo koji je imao pre devedesetih godina", rekao je Mladenović.

DSS traži sednicu parlamenta o padu dinara

Demokratska stranka Srbije zatražila je danas održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi guverner Radovan Jelašić objasnio zašto dinar pada u odnosu na evro. Portparol DSS je na konferenciji za novinare ukazao da valute zemalja u okruženju ne padaju i dodao da je guverner dužan da objasni ko od toga ima koristi - uvozni ili izvozni lobi.

Mladenović je ocenio da je pad dinara zabrinjavajući i dodao da građani Srbije, koji zbog toga trpe najvišu štetu, ne znaju zašto se to dešava, već samo slušaju optužbe na relaciji guverner-vlada, koje neće dovesti do stabilizacije dinara i finansijskog tržišta.

Kurs dinara ponovo je oslabio prema evru za 20 para, pa zvanični srednji kurs iznosi 97,4290 dinara za evro. Kurs dinara je od Nove godine u neprekidnom slabljenju prema evru i od početka godine je oslabio za 1,6 odsto.

NBS je protekle nedelje intervenisala dva puta prodajom sa ukupno 37 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.