Za 40 minuta spiskali pet miliona dinara

Izvor: Politika, Tanjug, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 40 minuta spiskali pet miliona dinara

Kažnjeno je 15 poslanika SRS jer nisu hteli da napuste mesta koja su odlukom Administrativnog odbora bila rezervisana za poslanike LDP-a

Prva sednica srpskog parlamenta u renoviranoj sali Doma Narodne skupštine Srbije prekinuta je posle samo 40 minuta rada jer radikali, koje je predsednica Slavica Đukić-Dejanović isključila sa sednice, nisu hteli da napuste salu. Kažnjeno je 15 poslanika te stranke jer nisu hteli da napuste mesta koja su odlukom Administrativnog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bila rezervisana za poslanike LDP-a.

Niko od 15 isključenih radikala, među kojima su i Dragan Todorović, šef poslaničke grupe i njegova zamenica Gordana Pop-Lazić, neće moći da uđu u salu za zasedanje do kraja ove sednice, na čijem dnevnom redu je 49 tačaka. Svaki od isključenih radikala dodatno je kažnjen i sa 32.000 dinara, što je ukupno 480.000 dinara.

Raspored sedenja u novoj skupštinskoj sali određen je na ranije održanoj sednici Administrativnog odbora na kojoj su bili predstavnici svih stranaka. Juče su, međutim, poslanici SRS-a došli nešto ranije u salu i seli na mesta predviđena za LDP. Poslanici LDP-a nisu želeli da se raspravljaju sa radikalima, pa su seli na mesta rezervisana za DSS. Ni poslanici DSS-a nisu hteli da se objašnjavaju sa kolegama iz LDP-a, pa su seli na mesta rezervisana za vladu. Zoran Nikolić (DSS) rekao je novinarima, kroz smeh, da su oni seli na mesta rezervisana „za vladu, jer nam je tu i mesto, a i navika je to”, a poslanici LDP-a nisu hteli da komentarišu ceo slučaj.

Raspored mesta u novoj sali veoma je bitan i zbog činjenice da poslanici ne izlaze za govornicu nego govore svaki sa svog mesta, kada im predsedavajući uključi mikrofon. Sednica je počela, kao i svakog utorka, poslaničkim pitanjima. Sve se iskomplikovalo kada je Miroslav Markićević (NS) želeo da postavi pitanje. Predsednica skupštine kazala je da ne može da govori zato što ne sedi na svom mestu. Ona je potom zamolila Dragana Todorovića da on i još nekoliko radikala zauzmu svoja mesta, ali oni su to odbijali. Posle kraće pauze sednica je i prekinuta.

Slavica Đukić-Dejanović rekla je novinarima da se odluka Administrativnog odbora o rasporedu sedenja može promeniti samo novom odlukom istog tela. Pošto SRS nije podneo nikakvu inicijativu za promenu ona je pozvala radikale da objasne o čemu se radi, ali do tog razgovora nije došlo. Kako kaže, na zakazane konsultacije kako bi se rešio problem mesta radikali nisu došli. Ona je istakla da je ponašanje radikala neprihvatljivo. Iako su poslanici radili samo 40 minuta, jer je sednica prekinuta, svi su dobili dnevnice. Inače, sazivanje jedne sednice skupštine košta oko pet miliona dinara.

Dragan Todorović je optužio Demokratsku stranku da hoće da izbaci radikale sa sednice po unapred pripremljenom scenariju. Todorović je rekao da „korupcija i kriminal cvetaju u Srbiji, a jedini zadatak DS-a je da onemoguće svakoga ko hoće da kaže istinu”. Prema njegovim rečima, radikali su seli na mesta na kojima su uvek sedeli „kad su bile sednice u saveznom parlamentu”. Todorović kaže da su po novom rasporedu marginalizovani „dok je vladajuća koalicija sebi obezbedila mesta ispred govornice”.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, odbacuje optužbe radikala i kaže da se njima izašlo u susret da sede tamo gde su ranije sedeli i da u prvom redu imaju šest mesta. Kolundžija dodaje da su radikali „prosto odlučili da pokvare prvi dan rada u novom zdanju, hteli su da naprave cirkus i time pokažu da nemaju ideju ni sposobnost da razumeju ulogu opozicije u parlamentu”.

Šta će se danas događati, videćemo, a, prema nezvaničnim informacijama, ukoliko preostali radikali budu ponovo „okupirali” tuđa mesta i oni će biti isključeni sa sednice.

M. Čekerevac

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.