ZES povukao sporni amandman

Izvor: B92, 02.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZES povukao sporni amandman

Beograd, Preševo -- U Skupštini Srbije povučen je amandman na Zakon o ministarstvima kojim je bilo predloženo da se resor za ljudska i manjinska prava pripoji Ministarstvu pravde.

To znači da će nova vlada Srbije imati posebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Amandman na predlog Zakona o ministarstvima povukao je poslanik poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Marko Đurišić, koji ga je juče dostavio u skupštinsku proceduru.

"S obzirom na to da je opšte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mišljenje javnosti da pitanjem ljudskih i manjinskih prava treba da se bavi posebno ministarstvo i mi mislimo da je to u redu", rekla je šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Poslanici manjina i opozicije, kao i nevladin sektor u Srbiji, juče su oštro negodovali zbog najava da nova vlada neće imati poseban resor za ljudska i manjinska prava.

Predlog Zakona o ministarstvima predviđa da nova vlada Srbije ima 24 ministarstva.

Poslanici manjina zadovoljni

Poslanici stranaka nacionalnih manjina pozdravili su odluku da nova vlada ima i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i smatraju da će se na čelu tog resora naći predstavnik većinskog naroda.

"Ubeđen sam da je to dobro rešenje i da je neophodno da se formira posebno ministarstvo za ljudska i manjinska prava", izjavio je šef poslaničkog kluba manjina Balint Pastor novinarima u parlamentu.

On je rekao da je prethodni period pokazao da je veoma štetno kada ne postoji takvo ministarstvo, jer se u tom slučaju niko ozbiljno ne bavi problematikom nacionalnih manjina. Najcelishodnije je, ocenio je on, da na čelu Ministarstva bude stručnjak koji je pripadnik većinskog naroda.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi rekao je da je odluka o povlačenju amandmana kojim je bilo predloženo da se resor ljudskih i manjinskih prava pripoji Ministarstvu pravde predstavlja ohrabrujuću vest, koja daje nadu manjinama da će se ozbiljnije raditi na zašititi njihovih prava.

Halimi je novinarima izjavio da očekuje ozbiljniji rad nego što je to bilo u prethodna dva saziva vlada koje je vodio Vojislav Koštunica. "Očekujem da imamo bolji period u rešavanju veoma ozbiljnih problema manjina", dodao je Haljimi.

Upitan da li je amandman povučen zbog uslovljavanja manjina, Halimi je odgovorio da je svaki ozbiljan predlagač zakona mogao da računa na to da određeni broj manjina neće glasati za zakon koji ne predviđa taj resor.

DSS: Skandalozan odnos većine

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da povlačenje amandmana o pripajanaju Ministarstva za ljudska i manjinska prava Ministarstvu pravde pokazuje "sklandalozan odnos" vladajuće koalicije prema ostalim poslanicima.

"Ne mogu se prema Skupštini ophoditi na taj način. Juče je vladajuća koalicija izgledala kao da nema pojma da li ima 24 ili 23 ministarstva", rekao je Aligrudić novinarima u skupštini.

Dodao je da je ubeđen da je sa amandmanom bilo upoznato samo uže rukovodstvo Demokratske stranke, među kojima je i lider partije Boris Tadić.

Prema Aligrudićevim rečima, nije logično da poslanici skupštinske većine predlažu amandmane na zakon jer to uglavnom čine poslanici opozicije.

Dimitrijević: Reagovanje na argumente

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević pozdravio je povlačenje amandmana i ocenio da to pokazuje spremnost političke elite da reaguje na argumente javnosti.

Vojin Dimitrijević (FoNet)

"Pokazalo se, što kod nas ne biva često, da je naša politička elita spremna da reaguje na argumente koji dolaze od javnosti, od stručnjaka i nevladinih organizacija", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je, prethodno, u Jutarnjem dnevniku Radija B92, izjavio da bi pripajanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava Ministarstvu pravde bila pogrešna odluka.

Agošton: Ne potpisivati sporazum

Jedan od lidera Mađarske koalicije i predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton izjavio je da ta koalicija ne bi trebalo da potpisuje sporazum sa koalicijom koju predvodi DS, jer Mađarska koalicija neće biti zastupljena u Vladi Srbije.

"Ova odluka je porazna iz više razloga. Ako je vlada glomazna, jedno ministarstvo više ili manje ne znači mnogo. Spajanje resora za ljudska prava sa Ministarstvom pravde je pogrešno, jer to ministarstvo stupa na scenu nakon što je neko već prekršio nekome prava, a cela filozofija obezbeđivanja ljudskih prava je da ljudi odrastaju sa tom idejom, da se školuju za nju", rekao je Dimitrijević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aligrudić: Skandalozan odnos prema poslanicima

Izvor: Kurir, 02.Jul.2008

BEOGRAD, 2. jula 2008. (Beta) - Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Miloš Aligrudić izjavio je danas da povlačenje amandmana o pripajanaju Ministarstva za ljudska i manjinska prava Ministarstvu pravde pokazuje "sklandalozan odnos" vladajuće koalicije prema ostalim poslanicima....

Nastavak na Kurir...

Poslanici „pauzirali” ceo dan

Izvor: Politika, 02.Jul.2008

Nova vlada će imati Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, pošto je povučen amandman kojim je predlagano da se ovom problematikom bavi ministarstvo pravde ..Nova vlada će ipak imati i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, pošto je Marko Đurišić (ZES) juče povukao amandman na Predlog...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.