Izvor: B92, 20.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZES: Ne damo dostojanstvo građana

Čačak -- Lider DS-a Boris Tadić kaže da dostojanstvo građana ne ugrožavaju samo oni koji žele da im oduzmu Kosovo, već i oni koji bi da im uskrate evropsku budućnost.

"Mi smo narod koji zaslužuje poštovanje i ne damo nikome da gazi naše dostojanstvo: kao što ne damo onima koji hoće da nam uzmu Kosovo, tako ne damo ni onima koji, plašeći se života, žele da nam uskrate budućnost i unize naše dostojanstvo", rekao je nosilac liste "Za evropsku Srbiju" Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juče na predizbornom mitingu u Čačku.

Tadić je naveo da će zato i pred Savetom bezbednosti UN-a braniti i Kosovo i evropsku budućnost Srbije, kao dva neodvojiva cilja i preduslova stabilne budućnosti države i njenih građana.

"Oni koji su danas protiv Evrope nadaju se da će se između i nas i članstva u EU isprečiti nepremostiva prepreka, nadaju se da nikako neće moći da se ostvari naš veliki cilj, jer plaše se da izađu iz svojih odaja, plaše se da izađu iz zemlje, da se takmiče sa drugim ljudima - plaše se života", rekao je Tadić.

On je izrazio uverenje da će lista "Za evropsku Srbiju" na izborima 11. maja potući i Srpsku radikalnu stranku i sve druge stranke i političare koji joj se pridruže u antievropskoj politici.

"Posebno mi je drago što ćemo da ih pobedimo sve, uključujući one koji menjaju svoj identitet, koji gaze vlastite programe, ideale i reči koje su govorili ne samo prošle decenije, već samo pre nekoliko nedelja i meseci", rekao je Tadić.

Podsećajući da su građani Čačka u prošloj deceniji dali nemerljiv doprinos borbi za demokratsku Srbiju, Tadić je birače u tom gradu pozvao da spreče da se ponove devedesete godine.

Kako je rekao, političari u Srbiji duguju svojim potomcima potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ulazak u EU, jer samo na taj način može da se garantuje bolji život svih građana i stabilna budućnost.

"Hoću da se na taj način borim za zapošljavanje ljudi, jer to je borba za dostojanstvo građana i zemlje, a ne prazne reči. Kada kažem posao, mislim da je to najveći patriotizam", poručio je Tadić.

Boreći se za dobrobit budućih naraštaja, lista "Za evropsku Srbiju" će se, prema Tadićevim rečima, boriti i za ravnopravnost i dostojanstvo žena, tako što će svakoj trudnici biti garantovana jedna prosečna plata.

"Pečat na prošlost"

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da su najveći protivnici evropske budućnosti Srbije one stranke čijim finansijerima je u interesu da posluju u uslovima sive ekonomije i monopola.

"Dosta je bilo demagogije. Upravo oni ministri koji školuju svoju decu u inostranstvu danas su protiv ulaska u EU", rekao je Dinkić, i ukazao da će, približavanjem EU, biti omogućeno da se na najboljim evropskim univerzitetima školuju ne samo deca privilegovanih već oni najtalentovaniji.

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac je rekao da je uveren da će građani 11. maja staviti pečat na prošlost i opredeliti se budućnost Srbije u EU.

"Nudi nam se kao alternativa dogovor dva Vojislava, po kome će Srbija ostati na repu Evrope", upozorio je Šutanovac, i pozvao svih 2.300.000 građana koji su na predsedničkim izborima podržali Borisa Tadića ponovo daju glas za evropsku budućnost.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da se lista koju predvodi premijer Vojislav Koštunica "preudaje" za Srpsku radikalnu stranku, i izrazio uverenje da će građani Čačka i čitavog Pomoravlja "odbiti pozivnice za tu svadbu".

"Svadbe neće biti, neće biti starog svata, ni nazdravičara, ni kuma, ali će biti nečeg drugog - biće Srbije u EU. Ne dajte da Srbija bude sistematično zaglupljena, jer to je jedini cilj onih koji vode kampanju protiv Evrope", rekao je Drašković.

Odgovarajući na tvrdnje stranaka da se protivljenjem ulasku u EU brane srpski interesi na Kosovu, Drašković je rekao da borbu za Kosovo i Metohiju može da dobije samo Srbija koja je jaka ekonomski, demokratski i u svakom drugom pogledu.

"Oni zagovaraju slabu i izolovanu Srbiju, koja će izgubiti sve. Ne može se posle svega u prošloj deceniji ponavljati ista priča i parola da Srbija mora da bude slaba kako bi bila jaka", ocenio je Drašković.

Predizborni miting liste "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" u Čačku završen je koncertom "Bajage i instruktora".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.