ZES I SPS usaglasili principe

Izvor: B92, 22.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZES I SPS usaglasili principe

Beograd -- Lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija SPS-PUPS-JS na današnjim razgovorima usaglasile su programske principe nove Vlade Srbije, saopštila je DS.

U saopštenju se navodi da će razgovori biti nastavljeni i "intenzivno vodjeni narednih dana kako bi Srbija ubrzo dobila stabilnu socijalno odgovornu vladu". Agencija Beta navodi da su pregovori o raspodeli resora u budućoj Vladi Srbije vođeni ranije danas unutar koalicije "Za evropsku Srbiju".

Na današnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanku se, prema saopštenju DS-a, nije razgovaralo o podeli resora u novoj vladi, iako je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma za B92 najavio takvu mogućnost.

"Juče uopšte nije bilo reči resorima, već o principima. To su na kraju krajeva isti oni principi koje smo dogovarali sa DSS-om i Novom Srbijom. Danas ćemo razgovarati o pojedinim ministarskim mestima, ali to nije prioritet za koaliciju SPS-PUPS-JS, za nas je najvažnije očuvanje integriteta Srbije, ekonomski razvoj, evropske integracije i socijalna pravda. Siguran sam da će Srbija dobiti vladu do kraja sledeće nedelje, da konačno počne nešto dobro za Srbiju", rekao je ranije danas Marković.

Lider Jedinstvene Srbije je rekao i da se juče nije razgovaralo o tome ko će forimirati gradsku vlast u Beogradu.

Zvanični razgovori počeli su sinoć u 20 sati, trajali su oko dva sata, a učestvovali su lider DS-a Boris Tadić i lideri socijalista, PUPS-a i Jedinstvene Srbije - Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković.

Lider DS-a Boris Tadić izjavio je, posle prvih zvaničnih pregovora sa koalicijom oko socijalista, da Demokratska stranka neće odustati od principa da dogovor dve koalicije o formiranju Vlade podrazumeva saradnju na svim nivoima vlasti, uključujući i Beograd.

Razgovaralo se samo o principima, kažu Ivica Dačić i Boris Tadić (FoNet)

Tadić je posle sastanka rekao da bi vlada mogla da bude fomirana "veoma brzo", ako u nastavku razgovora bude postignut isti nivo saglasnosti.

"Ovaga trenutka ne mogu da procenim koliko brzo bi sve to moglo da ide, ali još jednom kažem, ukoliko bismo ovakav nivo saglasnosti kao danas postigli tokom sutrašnjeg dana možda i mnogo brže nego što je opšte očekivanje u našoj javnosti", rekao je lider demokrata.

Lider socijalista Ivica Dačić sinoć je izjavio da na prvim zvaničnim razgovorima nije bilo reči o podeli resora.

"Razgovarali smo o principima i o mogućnostima formiranja većine . Nas ne interesuje politička trgovina u smislu jednog, dva ili tri ministarstva - nas interesuje jedino politika koju ova buduća vlada treba da vodi", naveo je predsednik SPS-a.

Pojedini štampani mediji, međutim, već prenose nezvanične informacije o podeli resora u novoj republičkoj vladi o čemu možete čitati u posebnoj vesti u kategoriji Drugi pišu.

Inače, Lista za evropsku Srbiju uputila je juče poziv koaliciji oko SPS-a na zvanične pregovore, nekoliko sati pošto su socijalisti saopštili da prekidaju pregovore sa radikalima i narodnjacima.

Obrazlažući ovu odluku lider SPS-a Ivica Dačić je rekao da stranke koalicije oko socijalista ne prihvataju zaključke pravne analize Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je pripremio DSS.

Dačić je takođe rekao da PUPS nije dobio odgovor na pitanje da li je moguće i realno povećati penzije na 70 odsto prosečne plate.

Krkobabić: Nastavak pregovora sutra

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovan Krkobabić izjavio je večeras da će pregovori sa koalicijom "Za evropsku Srbiju" o formiranju Vlade Srbije biti nastavljeni sutra.

Krkobabić je agenciji Beta rekao da su na večerašnjem sastanku usaglašeni principi rada buduće vlade i dodao da se radi o istim principima koje je koalicija SPS-PUPS-JS zastupala i u pregovorima sa narodnjačkom koalicijom i radikalima.

On je kazao da ne zna tačan termin početka sutrašnjih pregovora, jer, kako je naveo, pre tog sastanka će se održati konsultacije u okviru stranaka koje učestvuju u pregovorima.

Tadić pregovara o raspodeli resora

Nosilac liste "Za evropsku Srbiju" Boris Tadić nastaviće večeras i sutra razgovore sa predstavnicima G17 plus, Srpskog pokreta obnove i Mađarske koalicije o raspodeli resora u budućoj Vladi Srbije i funkcija u republičkom I vojvođanskom parlamentu, uporedo sa pregovorima sa koalicijom SPS-PUPS-JS.

Kako agencija Beta saznaje, Tadić će u ime Demokratske stranke potpisati koalicioni ugovor sa koalicijom SPS-PUPS-JS, sa kojom je Tadić i večeras pregovarao, a DS će takođe takve sporazume potpisati sa svim stranakama članicama koalicije "Za evropsku Srbiju".

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je agenciji Beta da Mađarska koalicija ne traži resor u budućoj vladi, već dogovor o programu koji će sprovoditi, kao i mesta predsednika Skupštine Vojvodine i gradonačelnika Subotice.

Liga spocijaldemokrata Vojvodine takođe ne traži ministarsko mesto, a sve pregovore o tim funkcijama, prema rečima predsednika te stranke Nenada Čanka, vodi Boris Tadić.

Tadić je danas razgovorao sa predsednikom G17 plus Mlađanom Dinkićem i, prema izvororima bliskim pregovorima, ta stranka bi u budućoj Vladi Srbije imala šest mesta - potpredsednika vlade I resore ekonomije, NIP, telekomunikacija, zdravlja, sporta i omladine, nauke i kulture.

SPO, prema ranijim najavama, zahteva da u budućoj dobije jedno od važnijih političkih ili ekonomskih resora.

Sandžačko demokratska partija će u novoj vladi dobiti resor za rad i socijalnu politiku, koji je i do sada vodio predsednik te stranke Rasim Ljajić.

Prema dosadašnjim informacijama, koalicija SPS-PUPS-JS će u novoj vladi imati dva potpredsednička mesta, kao i resore policije, energetike, prosvete i infrastrukture.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završeni razgovori koalicija oko DS-a i SPS-a

Izvor: Kurir, 22.Jun.2008

BEOGRAD, 21. juna 2008. (Beta) - Razgovori koalicija oko Demokratske stranke (DS) i Socijalističke parije Srbije (SPS) o formiranju nove vlade završeni su u subotu nešto posle 22 sata. Predsednik socijalista Ivica Dačić nakon sastanka rekao je novinarima da su večeras razmatrani principi funkcionisanja...

Nastavak na Kurir...

Glavni odbor LDP podržao vladu DS-a i SPS-a

Izvor: Kurir, 22.Jun.2008

BEOGRAD, 22. juna 2008. (Beta) - Glavni odbor Liberalno demokratske partije (LDP) danas je odlučio da "podrži formiranje vlade Demokratske stranke (DS)i Socijalisticke partije Srbije(SPS)". Kako se navodi u saopštenju stranke, Glavni odbor LDP-a se na to odlučio zbog približavanja Srbije Evropi...

Nastavak na Kurir...

Koalicija Za evropsku Srbiju razgovarala o resorima u novoj Vladi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jun.2008

Pregovori o raspodeli resora u buduchoj Vladi Srbije danas su vođeni unutar koalicije "Za evropsku Srbiju", dok se nastavak zvaničnih razgovora sa liderima koalicije SPS-PUPS-JS očekuje večeras. Pregovori o raspodeli funkcija unutar koalicije "Za ev ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nastavljeni pregovori ZES i SPS-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jun.2008

Pregovori koalicije "Za evropsku Srbiju" i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije o formiranju nove Vlade Srbije počeli su večeras oko 19 sati u rezidenciji predsednika Srbije Borisa Tadića u Užičkoj ulici, potvrdjeno je agenciji ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Usaglašeni programski principi, nastavljaju se pregovori o raspodeli resora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2008

BEOGRAD - Predstavnici kolicije "Za evropsku Srbiju" i partija okupljenih oko Socijalističke partije Srbije razgovarali su danas o programu rada buduće vlade, saopštila je Demokratska stranka. Kako se navodi, "na sastanku su usaglašeni programski principi vlade, a razgovori će biti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Još mese kolač

Izvor: Glas javnosti, 23.Jun.2008, 08:37

BEOGRAD - Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma sinoć su razgovarali o programu rada buduće vlade, kako je saopštila DS, a resore čiju su podelu juče najavljivali, niko živi zvanično pomenuo nije...„Na sastanku su usaglašeni programski principi vlade, a razgovori će biti...

Nastavak na Glas javnosti...

Vlada do Vidovdana?

Izvor: Deutsche Welle, 23.Jun.2008

Zvanični pregovori liste ZES i koalicije SPS-PUPS-JS traju dva dana i za sada su dogovoreni programski principi nove Vlade Srbije. Prema svim najavama ovi razgovori će brzo teći, tako da Srbiju uskoro očekuje nova Vlada.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.