Izvor: B92, 26.Mar.2010, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZES: Deklaracija uklanja sve sumnje

Banja Luka -- Suština teksta deklaracije o Srebrenici je da treba da ukloni i poslednju sumnju da su neke države ili narodi odgovorni za zločin, kaže Nada Kolundžija.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je u intervjuu "Glasu Srpske" da usvajanje deklaracije o Srebrenici po Srbiju i Republiku Srpsku ne može imati nikakve negativne međunarodno-pravne posledice.

"Ovo što sada imamo pred sobom, kao Nacrt deklaracije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o kojoj šefovi poslaničkih klubova treba da se izjašnjavaju, usaglašavaju ga i vide da li postoji još nešto što bi, eventualno, trebalo dopunjavati i menjati, jeste rezultat svih mnogobrojnih razgovora koji su prethodno vođeni", rekla je Kolundžija.

Ona ističe da je važno da poruka bude nedvosmislena, da se taj zločin osuđuje i da se izražava saosećanje sa žrtvama, a da se ni na koji način o onome što su presude Međunarodnog suda pravde u vezi sa tužbom BiH, kvalifikacije, ocene i sadržaj presude, ne polemiše i ne dovodi u pitanje.

Prema njenim rečima, pošlo se od toga da parlament Srbije nije sud i da ne treba da se bavi pravnim kvalifikacijama zločina.

"Mi smo želeli da sa srpskog naroda, sa Srbije i sa Republike Srpske, otklonimo svaku mogućnost povezivanja odgovornosti za zločine u Srebrenici i da se na taj način u punoj meri izvrši individualizacija odgovornosti", rekla je Kolundžija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.