ZA SVE JE KRIVA POZIVNICA Srbija bez predstavnika u Potočarima

Izvor: Blic, 12.Jul.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA SVE JE KRIVA POZIVNICA Srbija bez predstavnika u Potočarima

Da li je pozivnica pravi razlog zašto ove godine, na obeležavanju 22. godine od zločina u Srebrenici nije bilo nikoga iz srpskog državnog vrha, može da se diskutuje, ali je činjenica da je izostankom predstavnika Srbije poslata loša poruka.

Iako nije ni bilo za očekivati da ovom događaju prsustvuje neko od najviših državnih funkcionera, jeste bilo da je imala bar nekog izaslanika, čime bi poslala poruku pomirenja i mira u regionu, na čemu inače insistira.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Niko nije ni očekivao da dođe predsednik Aleksandar Vučić, pošto je praksa da najviši predstavnici obično dolaze na okrugle godišnjice. Tako je Boris Tadić bio na 10 i 15 godina, a Vučić na 20 godina. Između toga, niko. Praksa je da države iz regiona pošalju svoje izaslanike, a naročito mi koji smo direkto ili indirektno umešani u celu priču - kaže za “Blic” Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Faktor mira i stabilnosti, ali ne i u praksi

Kako navodi, na ovaj način Srbija je poslala lošu poruku jer o sebi govori kao o faktoru mira i stabilnosti u regionu, da jeste za pomirenje i bolje odnose, ali i u praksi mora da pokaže da je tako.

- Ako je cela vlada mogla da ide u Banja Luku na zasedanje, ili pola Vlade na Dan Republike Srpske, ne razumem zašto ne može da se pošalje neko ko bi predstavljao državu i na ovom skupu. Ne znam kakve bi to negativne efekte imalo po Vladu Srbije, naprotiv - ističe Popov.

Kako kaže, i sam Vučić je o Srebrenici govorio kao i strašnom zločinu.

- Ako je tako, zašto tamo nema nikoga iz Srbije. Jednostavno, poruka je loša - ističe on.

Za izgovore poput onog da niko iz Srbije nije dobio pozivnicu, Popov naziva “praznom pričom”.

- Da je bilo volje, ili da je iz Srbije to traženo, sve bi se rešilo diplomatskim kanalima. Na kraju krajeva, sa tom informacijom se nije moralo izlaziti u javnost - navodi Popov.

Poziv poslat ili ne?

Međutim, za Nenada Vasića, naučnog saradnika Instituta za međunarodnu politiku i privredu, pozivnica nije nezanemarljiva.

- Fali nam informacija da li je poziv poslat bilo kome ili nije, ili da li je poslat a nije stigao. Celu stvar treba posmatrati i kroz tu prizmu, ali uzeti u obzir i to da je Srbija u Skupštini Srbije usvojila rezoluciju koja je i dalje na snazi, i treće da se jedan od dva najviša državna zvaničnika (Vučić) izjasnio ovim povodom - kaže on.

On ne očekuje da će ovaj slučaj poremetiti odnose dve zemlje.

- Pomirenje, zbližavanje i uvažavanje onoga što se desilo je deo prosesa pomirenja koji nije završen, i na tome treba da rade svi, i državnici, ali i građani bi trebalo da budu na tom tragu. Čini mi se da dobre volje ne manjka na tu temu, ali je reč o zaista osetljivom, delikatnom i emotivnom pitanju - priča Vasić, istakavši da je možda “ovo dovoljno u postojećoj konstelaciji odnosa”.

Srbija ni ove, kao ni prošle godine, nema zvaničnog predstavnika na komemorativnom skupu. Umesto njih, na njemu su danas bili lideri ČDP i LSV Čedomir Jovanović i Nenad Čanak, kao i lider Pokreta slobodnih građana Srbije Saša Janković.

"U Potočare se ne zove"

Slučajno ili namerno, na dolazak, oddnosno nedolazak zvaničnih predstavnika zemalja, osvrnuo se i predsednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Sadik Ahmetović.

- Po tradiciji se na dženazu ne zove, 11. juli je poznat svima u regionu i šire. Svi koji imaju nameru da dođu, znaju kada se održava i doći će - dodao je on. Kako je kazao, svi lideri 11. jul treba da imaju zaokružen u kalendarima.

- Njihovo prisustvo ovde je važno za ceo region, da oni svojim prisustvom regionu pošalju poruku - naglasio je Ahmetović.

(Lana Gedošević)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.