ZA LJUDSKA PRAVA NISU ODGOVORNE SAMO VLADE

Izvor: Kurir, 09.Dec.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA LJUDSKA PRAVA NISU ODGOVORNE SAMO VLADE

BEOGRAD - Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da u svim zemljama još nije obezbeđena puna primena odredaba Deklaracije o ljudskim pravima koju je Generalna skupština UN usvojila pre 62 godine.

"Ipak poštovanje ljudskih prava na svetskom nivou znatno je unapređeno, a svest o obavezi i potrebi poštovanja ljudskih prava podignuta na viši nivo. Za poštovanje ljudskih prava odgovorne su ne samo vlade i parlamenti država, već i svaki pojedinac", >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poručila Đukić-Dejanović povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

Ona je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima navela da je istinskim borcima za ljudska prava neophodno pružati podršku u nastojanjima da se Univerzalna deklaracija u potpunosti primeni.

"U obavezi smo da se borimo protiv zloupotrebe i kršenja ljudskih prava uključujući diskriminaciju, represiju i nasilje", naglasila je Đukić-Dejanović, ukazavši da one koji ta prava krše treba adekvatno sankcionisati.

Generalna skupština UN usvojila je 10. decembra 1948. Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a tokom godina stvorena je čitava mreža mehanizama za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv njihovog kršenja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.