Vulin: Zašto vlasti u Crnoj Gori imaju problem kad dolazi neko iz Srbije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2020, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Zašto vlasti u Crnoj Gori imaju problem kad dolazi neko iz Srbije?

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da nije kritičar Crne Gore, kako ga često nazivaju, već kritičar vlasti u toj zemlji koja pokušava da otme hramove i manastire Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vulin je juče u Crnoj Gori posetio grob bivšeg ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića, 20 godina od njegovog ubistva, ali delegaciji Vojske Srbije nije bilo dozvoljeno da uđe u uniformama.

Sergej Šojgu u Beogradu 17. februara

Ministar odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu dolazi u zvaničnu posetu Srbiji 17. februara. To je prva poseta ministra Šojgua nekoj zemlji nakon što je ponovo izabran za ministra odbrane, izjavio je Vulin.

On je naglasio da dolazi "prijatelj Srbije".

"Dolazi čovek koji Srbiju dobro razume, iskreno voli, koji je uvek izlazio u susret svakom našem zahtevu, koji nam je pomogao bezbroj puta i koji je uvek tu za nas", istakao je ministar Vulin.

Vulin je za RTS rekao da to nije očekivao, ističući da nije bio u privatnoj poseti, već je došao u ime Ministarstva odbrane.

"Vrlo je zanimljivo da oni imaju problem što dolazi neko iz Srbije. Mi smo susedne zemlje, šta je loše u tome", upitao je Vulin.

Naveo je da je mitropolit Amfilohije zahvalio srpskoj delegaciji, ali da je dodao da je sramotno što ministar odbrane Crne Gore nije došao da oda poštu Bulatoviću.

Povodom zabrane ulaska u uniformama, Vulin je rekao da je delegacija Srbije sve do ponedeljka u pola tri popodne imala apsolutnu dozvolu crnogorskih vlasti, ali da su oni u 21.30 pozvali srpskog ambasadora da mu saopšte promenjenu odluku.

"Učinili su sve da bismo mi rekli da nećemo da dođemo", rekao je Vulin.

Ističe i da je, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je jedini garant mira u regionu, želeo da obiđe Srbe u Crnoj Gori, odmah došlo do negodovanja i navoda kako je to mešanje u unutrašnje stvari druge države.

Vulin je rekao da je u Srbiju svako dobrodošao da obiđe sunarodnike i vidi kako se prema njima odnosi.

Napomenuo je da je, prema prema zvaničnoj statistici, Srba u Crnoj Gori oko 25 odsto a samo ih je pet odsto zaposleno u javnim službama.

Kaže da oni nemaju pravo na pismo, jezik, ni elementarno pravo da se mole u Srpkoj pravoslavnoj crkvi.

Kako je rekao, sve što se desi u Hrvatskoj, par godina kasnije se desi i u Crnoj Gori.

Darmanović i Božović: Spustiti tenzije

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović izjavio je da Srbija podržava dijalog i dodao da postoji prostor da se razlike prevaziđu uz uvažavanje specifičnosti, dok je crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović poručio da ne bi trebalo podizati tenzije između dve države već kroz saradnju prevazići nerazumevanja koja opterećuju odnose.

Sagovornici su to izjavili tokom sastanka, koji je, kako navodi crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, bio dugačak i konstruktivan i pri tome su iskazali obostranu spremnost za pronalaženje rešenja i unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije, prenosi portal RTCG.

Božović je naglasio da su u interesu Srbije najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom i da je uveren u svoj lični doprinos takvim odnosima.

Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, Božović je kazao da Srbija podržava dijalog i ocenio da postoji prostor da se razlike prevaziđu.

On je zaključio i da su evropske integracije zajednički interes, pri čemu je naglasio da će njegovi prioriteti u diplomatskoj misiji biti i unapređenje ekonomskih i privrednih odnosa, kao i kulturne, naučne i prosvetne saradnje i u tom kontekstu istakao značaj infrastrukturnih objekata - izgradnju auto-puta, obnavljanje pruge Beograd-Bar i druge.

Darmanović je dodao da bi evropske integracije kao zajednički cilj trebalo postaviti iznad povremenih političkih previranja, uključujući neslaganja koja su usledila nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti.

Na toj liniji, istakao je da ne bi trebalo podizati političke tenzije, već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumevanja koja opterećuju odnose.

Govoreći o politici proširenja Evropske unije, šef crnogorske diplomatije naglasio je da je pristupanje Crne Gore Uniji nacionalni prioritet, te da Crna Gora podržava i Srbiju na tom putu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.