Vulin : Nezaposlenost ispod 20 odsto do kraja godine

Izvor: Studio B, 16.Nov.2014, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin : Nezaposlenost ispod 20 odsto do kraja godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da očekuje da do kraja godine stopa nezaposlenosti u Srbiji neće biti veća od 19 odsto.

To je još veoma visoko, to ni izbliza ne zadovoljava Vladu Srbije, ali na nama je da radimo da stopa nezaposlenosti opada, rekao je Vulin na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio rezultate rada svog Ministarstva u proteklih šest meseci. 

Uz konstataciju da je 2012. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << do promene vlasti, nezaposlenost bila 26 odsto, Vulin je ocenio da se stvari, menjanju na bolje, mada ne dovoljno brzo. 

Posle stupanja na snagu novog Zakona o radu, prema oceni Vulina, poslodavci se više ne plaše da zaposle radnika na neodređeno vreme, a pojačana je i inspekcija rada, zbog čega su poslodavci značajan broj neprijavljenih radnika, koji su radili na crno, prijavili, ukazao je Vulin. 

Kako je najavio, jedan od prioriteta Ministarstva biće borba protiv sive zone i rada na crno, u želji da iduće godine bude otvoreno više radnih mesta. 

Predstavljajući postignuća svog ministarstva od kako je stupio na dužnost, Vulin je naveo da ono, na različite načine, brine o 3,3 miliona građana Srbije, korisnika tog resora. 

U ovih šest meseci ne kasni nijedna jedna isplata, nijedno budžetsko davanje ne kasni nijedan dan, država ne duguje nikome od njih nijedan dinar, rekao je Vulin, dodajući da je i dug prema porodiljama u 2014. potpuno izmiren. 

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je odlučna da štedi na svemu osim na socijalnim davanjima i ona će i posle rebalansa budžeta ostati ista. 

Kako je istakao, Ministrarstvo za rada i socijalna pitanja je zamolilo lokalne samouprave da ne smanjuju socijalna davanaja, izrazivši nadu da će se njihova reč slušati. 

Kao jedno od postignuća svog Ministarstva, Vulin je predočio reviziju invalidskih penzija, koju će, kako je rekao, izvesti do kraja. 

On je naveo da je do sad urađena trijaža 21.000 invalidskih penzija, a u Srbiji ima 320.000 invalidskih penzionera. 

Za značajan broj se ne postavlja pitanje da li im sleduje invalidnina, ali za one za koje sumnjamo da imaju odgovarajuća dokumenta, država je spremna da dođe do onih koji su kršili zakon i izrugivali se državi  Revizija tih penzija se mora uraditi, ne samo da bi se utvrdilo ko je bio kriv ili prav, već da se više nikad ne bi desilo da padne sumnja, da svako ko je dobio invalidsku penziju zna da ju je dobio po zakonu i da mu je više niko neće proveravati ili oduzimati, rekao je on. 

Navodeći podatak da u Srbiji 206.000 ljudi koristi socijalnu pomoć, Vulin je napomenuo da su isplaćene sve subvencije osobama sa invaliditetom. 

Vulin je predočio da je Inspektorat za rad pojačao kontrole za oko 15 u odnosu na 2013. i da je doneto 5.123 rešenja o otklanjanju nedostataka, 231 rešenje o zabrani rada, a podneto je i 15 krivičnih prijava. 

Takođe, pojačanim nadzorom inspekcije rada ukupan broj povreda na radu i smrtnih stradanja na radu smanjen je za 29 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

U ovoj godini u Srbiji je usvojeno 165 dece, u postupku usvojenja je 234 dece i očekujue se da do kraja godine bude usvojeno njih 190, naveo je Vulin, istakavši da je prošle godine usvojeno 154 dece.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.