Vulin: Matica uz Srbe u Mađarskoj

Izvor: Studio B, 19.Mar.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Matica uz Srbe u Mađarskoj

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, kojima je poručio da mogu da budu potpuno sigurni da je matica uz njih i da vodi računa o njima.

Podsećajući da će 4. aprila biti održan sastanak Međuvladine srpsko-mađarske komisije, Vulin je rekao da nema opravdanja za to što se ta komisija nije sastajala već pet godina.

"Neshvatljivo je da država pet godina nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << razgovarala o pravima Srba u Mađarskoj i da pet godina nije pokazala koliko joj je stalo do srpske zajednice u Mađarskoj", rekao je Vulin Tanjugu nakon sastanka u Budimpešti.

On je poručio da će Srbi, dok god žive u Mađarskoj ili bilo gde van granica Srbije, imati podršku vlade i čitavog naroda, kojima je stalo do njih, dodajući da je siguran i da je Mađarskoj stalo do njenih građana srpske nacionalnosti.

"Tragovi u istoriji i kulturi Mađarske koje je srpski narod ostavio ne mogu da budu izbrisani i Mađarska bi bila mnogo siromašnija da srpske istorije, kulture i tradicije nema na njenom prostoru", rekao je Vulin.

Na sednici komisije će se, dodao je, razgovarati o svim problemima srpske zajednice u Mađarskoj i mađarske u Srbiji, navodeći da se ništa o Srbima u Mađarskojn neće odlučivati bez Srba iz te zemlje.

Kako je rekao, Srbi u Mađarskoj traže ono na šta imaju pravo - da se njihov položaj dalje poboljšava, da se vodi računa o njihovim manjinskim pravima, omogući veći politički uticaj, očuvanje tradicije, kulture i istorije.

"To nije moguće bez podrške mađarske vlade, ali ni bez matice", rekao je Vulin i dodao da su odnosi dve vlade srdačni, te da takav odnos treba koristiti i za poboljšanje položaja srpske zajednice u toj zemlji.

Upitan šta Srbi u Mađarskoj mogu očekivati od sastanka komisije, Vulin je rekao da treba da očekuju drugačiji pristup i da budu potpuno sigurni da je matica uz njih, da vodi računa o njima i da hoće da učini sve da im život bude lakši i bolji.

"Srpski narod u Mađarskoj je ostavio dubok trag, koji ne sme da bude samo u istoriji i prošlosti, već treba da produbljuje svoje targove i sada i u budućnosti. Srbi ovde nisu samo grupa koja je zadužena za sećanje, već su živ, delatan narod", rekao je Vulin.

Vulin je istakao da će, iako ne zna kakav će biti budući zakon o ministarstvima nakon izbora, sigurno biti nekog na koga će Srbi u rasejanju moći da se oslone, jer, kako je rekao, mora da se vodi računa o tome da Srbi žive i van Srbije i da moraju da imaju mogućnost da se nekome obrate.

Predstavnik Samouprave Srba u Mađarskoj Igor Rus rekao je da je na sastanku bilo reči o prioritetnim pitanjima za Srbe u Mađarskoj, a pre svega o nekoliko odluka mađarske vlade koje treba da budu sprovedene, a odnose se na srpsku zajednicu.

"To su odluke o obezbeđivanju prostora za zabavište u okviru srpske škole "Nikola Tesla" u Budimpešti, zatim odluka o osnivanju srpskog obrazovnog centra u Segedinu, o uvođenju akademskog rečnika, vraćanju imovine i odluka o budućem muzeju srpske crkve u Sentanderji", objasnio je Rus.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Vulin: Matica uz Srbe u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, kojima je poručio da mogu da budu potpuno sigurni da je matica uz njih i da vodi računa o njima...Podsećajući da će 4. aprila biti održan sastanak Međuvladine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.