Vukosavljević: Hrvatska od Srbije potražuje kulturna dobra spasena iz srpskih pravoslavnih crkava

Izvor: Blic, 03.Sep.2017, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Hrvatska od Srbije potražuje kulturna dobra spasena iz srpskih pravoslavnih crkava

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je, povodom kulturnih dobara koje potražuje Hrvatska, da ukoliko na terenu postoje uslovi za njihov povraćaj i to zajednički potvrdi međudržavna mešovita srpsko-hrvatska komisija, tada se traži odobrenje od vlasnika i započinje procedura povraćaja.

On je u intervjuu za današnju "Politiku" ukazao da trenutno Hrvatska od Srbije potražuje kulturna dobra koja su spasena iz srpskih pravoslavnih manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i crkava u Hrvatskoj.

- Obnova srpskog kulturnog blaga u Hrvatskoj ide sporo i u zavisnosti od tog tempa realizuje se povraćaj - rekao je Vukosavljević.

- Sa stanovišta Ministarstva kulture i informisanja može se reći da sa razumnim optimizmom gledamo na nastavak procesa povraćaja kulturnog blaga i saradnju sa hrvatskom stranom po tom pitanju - dodao je on.

Prema njegovim rečima, najveći deo kulturnih dobara iz srpskih manastira i crkava, koja Hrvatska potražuje, čini riznica manastira Krka, odnosno dobra iz Dalmatinske eparhije, ali na utvrđenom spisku su i dobra koja pripadaju eparhijama Pakračko-slavonskoj i Osječkopoljskoj i baranjskoj.

To kulturno blago čine ikone i knjige, ali i drugi bogoslužbeni predmeti čiji je vlasnik upravo Srpska pravoslavna crkva.

- Svi drugi predmeti koji su pripadali zbirkama muzeja, ili drugim javnim kolekcijama, vraćeni su u periodu od 2001. do 2015. godine, kao što je materijal iz gradskog muzeja u Vukovaru, uljučujući i arheološki materijal iz Vučedola, celokupan spaseni fond iz Galerije umetnosti i Zbirke Bauer, ukupno oko 20.000 predmeta - kaže Vukosavljević.

On dodaje da su vraćeni i delovi ikonostasa iz Dalja, Bobote, Krke, kao i sav materijal iz manastira krupe, jer su tamo ostvareni adekvatni uslovi zaštite, a uz prethodnu saglasnost Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Upitan za probleme u praktičnom smislu, ministar je rekao da trenutno najviše brine stanje manastira Krka.

- U toku je rešavanje pitanja riznice koja je uslov za povraćaj kultunih dobara dok je problem sa prokišnjavanjem krova rešen. Zadovoljni smo obnovom Vladičanskog dvora u Pakracu zajedno sa Sabornom crkvom Sv. Trojice, kao i sa ponovim oživljavanjem manastira SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, poput Orahovice, Pakre, Svete Ane i drugih - rekao je Vukosavljević.

On je istakao da pregovaračko poglavlje 26 nema nikave veze sa ovim pitanjem i da ne postoji razlog da se Evropsak unija bavi tim pitanjem kada postoji uspostavljen bilateralni mehanizam koji funkcioniše.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vukosavljević: Povraćaj kulturnih dobara Hrvatskoj zavisi od obnove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2017

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je, povodom kulturnih dobara koje potražuje Hrvatska, da ukoliko na terenu postoje uslovi za njihov povraćaj i to zajednički potvrdi međudržavna mešovita srpsko-hrvatska komisija, tada se traži odobrenje od vlasnika i započinje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.