Izvor: B92, 26.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Susret sa Del Ponteovom

Beograd -- Karla del Ponte pristala da razgovara sa sudijama koji istražuju trgovinu organima zarobljenih Srba na Kosovu, izjavio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je za "Blic" rekao da bi do susreta sa bivšom glavnom tužiteljkom Haškog tribunala moglo da dođe početkom jula u Monaku ili u septembru u Beogradu. "Po mom ovlašćenju, predstavnik Tužilaštva za ratne zločine sreo se u Buenos Ajresu sa Del Ponte, koja je ambasador Švajcarske u toj zemlji", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Vukčević.

On je naveo da je predstavnik srpskog tužilaštva sa Del Ponte razgovarao i o njenoj knjizi "Lov" i izneo naše stavove da je "ta knjiga komercijalizacija i politizacija jednog delikatnog posla koji nije završen".

"Isto tako, on ju je zamolio da razgovara sa našim zamenikom tužioca i sudijom koji rade na predmetu trgovine ljudskim organima", rekao je Vukčević.

"Ukoliko je diplomatska funkcija u tome ne spreči, do tog razgovora bi moglo doći ili na Forumu 'Kran Montana' u Monaku početkom jula ili u septembru u Beogradu prilikom promocije njene knjige", kaže Vukčević.

Upitan da li će uspeti da sazna ko je stopirao istragu o trgovini ljudskim organima i na kakve sve poteškoće sada nailazi istraga o tom zločinu, on je odgovorio da "na osnovu informacija kojima raspolažemo, očigledno je da UNMIK nije dobro funkcionisao".

"Znamo da je postojala istraga o trgovini ljudskim organima i znamo da je jedan od funkcionera UNMIK-a pobegao u Južnu Ameriku opterećen krivičnim prijavama na ovu temu", rekao je Vukčević.

On je naveo da su posle objavljivanja knjige Del Ponteove, mnoge stvari "jasnije i da smo na osnovu njenih navoda krenuli u pretkrivični postupak".

"Kontaktirali smo Tužilaštvo Albanije, Međunarodni komitet Crvenog krsta. Ispitaćemo još svedoka, pored onih koje smo već ispitali", rekao je srpski tužilac za ratne zločine.

Albanija odbacuje navode Del Ponte

Navodi Karle del Ponte o trgovini ljudskim organima zarobljenih srpskih civila i vojnika u Albaniji, prema rezultatima prvih istraga albanskih i stranih stručnjaka nisu istiniti, saopštilo je albansko tužilaštvo.

"Na osnovu procesa provere za sada nema dokaza koji bi mogli da potvrde tvrdnje Karle del Ponte iznete u njenoj knjizi", rekla je glavna tužiteljka Albanije Ina Rama povodom optužbi na račun OVK.

Rama je dodala da za sada nema ni dokaza ni podataka koji bi omogućili pokretanje sudskog postupka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.