Vukčević: Postignuta puna saradnja

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Mar.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Postignuta puna saradnja

Brisel, Krupanj -- Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je postignuta puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom.

Vukčević je u razgovoru sa evropskim komesarom Olijem Renom u Briselu naglasio da je na tom poslu izuzetno dobra saradnja bezbednosnih službi u Srbiji. Tužilac je ponovio da postoji nesumnjiva politička volja vlasti u Beogradu da se završi saradnja sa tim sudom, ali da se još čekaju rezultati.

Evropski komesar za proširenje Oli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ren u razgovoru je insistirao na potpunoj saradnji Srbije s tribunalom u Hagu.

"Ponovio sam da je nesumnjiva politička volja izvršne vlasti u Srbiji da se dovrši posao saradnje s tribunalom u Hagu i da je izuzetno dobra saradnja srpskih bezbednosnih službi", objasnio je novinarima tužilac za ratne zločine.

On je naveo da je o toj saradnji upoznat kao član Akcionog tima i koordinator rada tih službi i rekao da "iz tih činjenica proizilazi da je nesumnjivo da je saradnja s Hagom potpuna".

Vukčević je rekao da još nema svih očekivanih rezultata, ali je primetio da "ne može da se izjednači saradnja s Hagom sa rezultatom".

Tužilac smatra da je ovim tvrdnjama i činjenicama uspeo da "zaintrigira" evropskog komesara Olija Rena.On je takođe rekao da, budući da je politička volja nesporna, neće biti više okolišenja oko lociranja, hapšenja i izručenja Hagu.

"To su jasno rekli predsednik države, premijer i svi drugi predstavnici vlasti", rekao je Vukčević.

Da podsetimo, Vladimir Vukčević je u razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta rekao da će Ratko Mladić biti uhapšen do kraja godine, ali da "niko ne može da kaže kad i gde".

Pojedini mediji preneli su Vukčevićevu izjavu da on smatra da se najtraženiji haški optuženik najverovatnije nalazi u Beogradu, ali kako je za B92 objasnio portparol Tužilaštva Bruno Vekarić, to nije tvrdnja već samo jedna od pretpostavki.

"Tužilac je govorio o hapšenju Karadžića u Beogradu i da je Beograd džungla gde se haški begunci lako mogu skrivati. Niko ne zna tačno gde je Ratko Mladić, jer da zna - on bi bio uhapšen i izručen u Hag", dodao je Vekarić.

Ljajić: Iniciraćemo sporazum s Hagom

Srbija će ponovo pokrenuti inicijativu da Srbi osuđeni u Haškom tribunalu zatvorske kazne izdržavaju u ovdašnjim zatvorima, kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

On je izjavio da bi to bio koristan potez koji bi doprineo vraćanju poverenja i boljem međusobnom razumevanju predstavnika Haškog tribunala i Srbije.

Akcioni tim za saradnju s Haškim tribunalom će takvu inicijativu pokrenuti tokom predstojeće posete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Beogradu, 26. i 27. marta.

Ljajić je ocenio veoma značajnom predstojeću posetu Bramerca, jer od izveštaja glavnog haškog tužioca, kako je rekao, praktično zavisi kakav će biti stav Evropske unije o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Ocenjujući da Bramercova poseta dolazi "u pravom trenutku", Ljajić je rekao da u odnosima sa Tribunalom "Srbija nema nikakvih tajni, a saradnja sa tim sudom je odlična".

Ljajić, koji je i ministar rada i socijalne politike, saglasan je da su srpski zatvori "prenaseljeni" i da u njima ima, kako je rekao, 3.000 zatvorenika više od ukupnih kapaciteta.

On, međutim, kaže da nije reč o velikom broju državljana Srbije osuđenih u Hagu da bi izdržavanje kazni u Srbiji bio problem.

Ljajć je rekao da su uslovi u zatvorima u Srbiji "kudikamo bolji nego što je to slučaj u Albaniji", koja već ima takav ugovor s Tribunalom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.