Vukčević: Istraga i uticaj politike

Izvor: B92, 04.Jan.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Istraga i uticaj politike

Beograd -- Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da postoji bojazan da politički pritisci mogu da ugroze istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Vukčević je u intervjuu za B92 rekao da je ranije mislio da politika ne može da utiče na krivične postupke, ali da se tokom rada uverio da može.

Glavni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da misli da posao tužilaštva za ratne zločine neće biti završen ni za naredne četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

"Kada sam počeo da radim ovaj posao, mislio sam da je četiri godine dovoljno da posao bude završen. Sada vidim da neće biti gotov ni u naredne četiri, tako da nas očekuje dalji rad”, rekao je Vukčević.

Presuda Gnjilanskoj grupi i početak suđenja za zločine u Ćuški su ključni događaji iz 2010. godine kada je u pitanu rad Tužilaštva za ratne zločine, smatra glavni tužilac.

On je naveo da Tužilaštvo može biti relativno zadovoljno prezultatima rada u prethodnoj godini.

"Teško mi je da odvojim bilo šta, ali recimo da bih odvojio izveštaj Dika Martija, jer je tim izveštajem potvrđen trogodišnji rad. Mi i dalje radimo na tome, ali smo ovim izveštajem dobili satisfakciju da smo u pravu kada smo tvrdili da se to desilo. Na početku, kad smo obelodanili, dosta njih je mislilo da je to potpuno morbidno i nemoguće”, rekao je Vukčević.

On je naveo da srpsko tužilaštvo svojoj istrazi o trgovini organima na Kosovu nije došlo do Hašima Tačija i da se njegovo ime pojavilo tek u Martijevom izveštaju.

"Mi nismo došli do njega. Mi smo u istrazi došli do Ramuša Haradinaja, ali smo znali da iznad njega postoji neko, ali nismo znali ko je. Na osnovu naše istrage, postoje dokazi da je Haradinaj umešan, a što se tiče Hašima Tačija - to će dokazivati Dik Marti”, rekao je Vukčević.

On je naveo da istraga nema mnogo šansi da postigne uspeh bez regionalne saradnje i da je prvi pokušaj saradnje sa albanskim tužilaštvom bio bez rezultata.

"Sada ćemo da sačekamo 29. januar i donošenje rezolucije Saveta Evrope, pa ćemo posle videti šta ćemo da uradimo. Potrebna je saradnja i tužilaštva u Tirani i Euleksa”, rekao je tužilac.

On je rekao da tužilaštvo i akcioni tim nastavljaju potragu za ratnim zločincima i da su nedavno napravljeni pomaci u razbijanju mreže finansijera Gorana Hadžića i da je nađena fotografija jedne Modiljanijeve slike koja je osigurana na 15 miliona evra, a koja je bila spremna za prodaju kako bi se finansiralo skrivanje Hadžića.

Vladimir Vukčević je rekao da nije spreman da govori o tome da li je Hadžić trenutno u Srbiji, kao ni detaljnije o tome kakvu je opstrukciju hapšenja Ratka Mladića vršio nekadašnji šef BIA Rade Bulatović.

"Moje mišljenje je da je bilo opstrukcije, ali je rad akcionog tima posle određenih promena znatno kvalitetniji nego što je bio. Odlaskom Radeta Bulatovića i dolaskom novog direktora BIA, rad je intenziviran na jednom višem nivou”, rekao je Vukčević.

On je rekao da je optimista i da naredne godine neće biti potrebe da ga novinari neće stalno pitati gde je Ratko Mladić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUKČEVIĆ UVEREN NIKO NEĆE ŠTITI ZLOČINCE

Izvor: Kurir, 04.Jan.2011

BEOGRAD - Glavni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da nema politike koja bi stala iza čoveka koji je učestvovao u nečemu kao što je trgovina ljudskim organima...On je za B92 rekao da je ranije mislio da politika ne može da utiče na krivične postupke, ali da se tokom rada...

Nastavak na Kurir...

Vukčević: Istraga i uticaj politike

Izvor: S media, 04.Jan.2011

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da postoji bojazan da politički pritisci mogu da ugroze istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu...Vukčević je u intervjuu za B92 rekao da je ranije mislio da politika ne može da utiče na krivične postupke, ali da se tokom rada uverio da...

Nastavak na S media...

Vladimir Vukčević: Tačija ne može niko da odbrani

Izvor: Blic, 05.Jan.2011, 01:25

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je juče da se uverio da se politika meša u procesuiranje ratnih zločina, ali da smatra da nijedna politika ili država ne bi branila čoveka koji je učestvovao u nečemu kao što je trgovina ljudskim organima..."Ako postoje dokazi da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.