Vuk Stanković: SDS-u i LDP-u gori pod nogama, pa su napravili savez

Izvor: Blic, 07.Nov.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuk Stanković: SDS-u i LDP-u gori pod nogama, pa su napravili savez

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je večeras da savez Socijaldemokratske stranke (SDS) i Liberalno demokratske partije (LDP) predstavlja udruživanje iz političke nužnosti i pokušaj povratka na političku scenu lidera te dve stranke.

- Radi se o pokušaju povratka na političku scenu nekada istaknutih figura Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića. Oni smatraju da im u istorijskom političkom smislu malo gori pod nogama, pa su razloge zbog kojih su se nekad rastali stavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po strani - rekao je Vuk Stanković agenciji Beta.

On je podsetio da je LDP nastao kao kritika Tadićeve politike i dodao da su se sada stvari zanačajno promenile i da se obojica prilagođavaju novim okolnostima na političkom tržištu Srbije.

Prema njegovoj oceni, oni će se obratiti onom delu biračkog tela koji je ušao u apstinenciju od drugog kruga izbora 2012. godine, ali ostaje pitanje sa kojom platformom, rešenjima i kadrovima.

- Oni ne mogu da budu lideri nove koalicije, jer za nove pobede su potrebni novi ljudi, a Tadić i Jovanović to nisu. Oni žele da artikulišu gradjansku inicijativu ovoj vlasti, ali da bi to uradili moraju da otvore prostor i za nove mlade ljude što će im biti otežano zbog zasićenosti biračkog tela sa njima dvojicom, ali i slabijom stranačkom strukturom - naveo je Vuk Stanković.

On je kazao i da se ideološki prostor jako suzio, jer sadašnja vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem vodi reformsku evropsku agendu, za koju su se Tadić i Jovanović zalagali.

- Mere štednje koje su na snazi su liberalni koncept koji je zastupao LDP i simbolički gledano održani su važni dogadjaji poput Prajda, zatim Vučić je bio u Srebrenici i razvija ideju regionalnog pomirenja za šta su se i Tadić i Jovanović zalagali. Tako da im je ideološki manevar vrlo sužen - rekao je Vuk Stanković.

Sama kritika sadašnje vlade i Vučića, kako je dodao, daje ograničeno dejstvo, ne mobiliše mnogo ljudi u politiku, te su im potrebni novi obrasci komunikacije, nove ideje i novi ljudi.

SDS i LDP dana su ozvaničile predizborni savez čiji je cilj, kako su rekli, borba za modernu Srbiju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Savez SDS i LDP iz političke nužnosti"

Izvor: B92, 07.Nov.2015

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je savez SDS i LDP udruživanje iz političke nužnosti i pokušaj povratka na političku scenu lidera te dve stranke..."Radi se o pokušaju povratka na političku scenu nekada istaknutih figura Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića. Oni smatraju da im u istorijskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.