Vuk Hamović pod istragom u aferi HEP

Izvor: S media, 20.Maj.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuk Hamović pod istragom u aferi HEP

Srpski biznismen Vuk Hamović obuhvaćen je istragom koju u slučaju Hrvatske elektroprivrede (HEP) vodi hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), tvrdi "Jutarnji list".

Istražuje se da li je Hamović dao novac bivšem direktoru HEP-a Ivanu Mravaku da bi ugovorili nabavku struje po ceni većoj od 80 evra po megavat-satu, nakon čega je cena pala za više od 50 odsto, naveo je list.

Istragom u aferi HEP i njenim isporukama struje Tvornici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lakih metala u Šibeniku i "Aluminiju" u Mostaru ubuhvaćeni su bivši hrvatski vicepremijer Damir Polančec i bivši direktori HEP-a Mravak i TLM-a Ivan Koštan.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", prvo na redu je rasvetljavanje sumnjivih poslova oko kupovine skupe struje koju je Mravak ugovorio s Hamovićevom kompanijom, kao i kompanijom "Korlea" iz Slovačke.

Istražioci pokušavaju da utvrde zašto je kupovina struje zaključena baš kad je njena tržišna cena bila na vrhuncu, nakon čega je sledio pad i da li se radilo o lošem poslovnom potezu i pogrešnoj proceni odgovornih ljudi u HEP-u, ili dogovorima pojedinaca zbog profita.

Istražioci tipuju na ovo drugo, pa se istražuje da li su Hamović i njegovi partneri, koji su "debelo profitirali" od prodaje skupe struje HEP-u, isplatili provizije Mravaku, ili drugim licima, koja su učestvovala u sklapanju tog posla.

Osim Polančeca, Mravaka i Koštana, koje USKOK tereti da su zajedno sa, zasad, nepoznatim osobama oštetili HEP za 600 miliona kuna (84 miliona evra), za koji iznos su profitirali članovi "Adriala", kao većinskog vlasnika TLM-a, istražuje se i zloupotreba vezana za člana Nadzornog odbora HEP-a Zdenka Juričića.

On je osumnjičen da je uz Mravakovo odobrenje, preko fiktivno sklopljenog ugovora o delu, 13 mjeseci od HEP-a dobijao 10.000 kuna (1.350 evra mesečno neto), a da nije obavljao nikakav posao.

Istražioci nastoje da otkriju kome je dospeo novac iz HEP-a pod izgovorom raznih opravdanih poslovnih poteza, a malo ko veruje da će iznos od 84 miliona evra biti konačna šteta načinjena HEP-u, piše zagrebački list.

Polančeca brani advokat Ante Nobilo. Zbog njegovih prenošenja Polančecovih tvrdnji da je u aferu umešana i vlada i traženja da se ispitaju i bivši premijer Ivo Sanader i premijerka Jadranka Kosor, koji su i potpisivali papire o privatizaciji TLM-a, Kosorova je zatražila da reaguje advokatska komora, na šta je njen šef Andreis odmah pristao.

Utvrdjeno je da je Andreis učestvovao u privatizaciji TLM-a i da radi i za HEP.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jutarnji list: Vuk Hamović u pod istragom zbog afere HEP

Izvor: Blic, 20.Maj.2010

Srpski biznismen Vuk Hamović obuhvaćen je istragom koju u slučaju Hrvatske elektroprivrede (HEP) vodi hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), tvrdi "Jutarnji list". Kompanija Vuka Hamovića "EFT" demantovala je ove tvrdnje. Vuk Hamović..Istražuje se da li je Hamović...

Nastavak na Blic...

Vuk Hamović demantuje umešanost u aferu prodaje Hrvatske elektroprivrede

Izvor: Blic, 20.Maj.2010

Srpski biznismen Vuk Hamović obuhvaćen je istragom koju u slučaju Hrvatske elektroprivrede (HEP) vodi hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), tvrdi "Jutarnji list". Kompanija Vuka Hamovića "EFT" demantovala je ove tvrdnje. Vuk Hamović..Istražuje se da li je Hamović...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.