Vujanović i Jeremić i - dobre nade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović i Jeremić i - dobre nade

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, tokom današnjeg razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem u Podgorici, izrazio je nadu da će posle izbora nove Vlade Srbije biti intenzivirana privredna saradnja između dve zemlje.

Vujanović je, kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Crne Gore, izrazio uverenje da će u okviru te saradnje poseban značaj imati ekonomski projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Vujanović je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da očekuje da će nova Vlada Srbije ubrzati evropske integracije Srbije i obezbediti bolji kvalitet života i poboljšati uslove za privređivanje u Srbiji.

Jeremić: Odbrana suvereniteta svim pravnim i diplomatskim sredstvima

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Podgorici da ceni uzdržanost Crne Gore po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova. "Preneo sam očekivanja da će Crna Gora nastaviti sa principijelnom politikom uzdržanosti o priznanju nezavisnosti Kosova", rekao je Jeremić posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Crne Gore Milanom Roćenom.

Jeremić je izjavio da će Srbija upotrebiti sva politička, pravna i diplomatska sredstva u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Prema Jeremićevim rečima, Podgorica nije mesto na kome troši mnogo vremena pričajući o kompleksnosti kosovskog problema. "Mi smo jako puno vremena proveli u zajedničkoj državi i zajedno smo se borili za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije, a kasnije Srbije i Crne Gore", izjavio je Jeremić i dodao da je u tom poslu puno sarađivao sa Roćenom, koji je bio ambasador SCG u Moskvi.

Jeremić je rekao da je Srbija zatražila podršku članica Ujedinjenih nacija kako bi Generalna skupština svetske organizacije u septembru zatražila konsultativno mišljenje Međunarodnog suda pravde o pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Mislim da je primereno da se zemlje uzdrže od priznavanja Kosova dok se ne pribavi mišljenje Međunarodnog suda pravde", izjavio je Jeremić.

On je rekao da će Beograd povući ambasadora iz Crne Gore ukoliko Podgorica prizna nezavisnost Kosova, jer bi to bila reakcija na ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. "Nadam se da do toga neće doći", izjavio je Jeremić.

On je posetu Podgorici, prva posle reizbora za šefa srpske diplomatije, okarakterisao kao simboličan gest, jer je Crna Gora najbliži prijatelj Srbije. "Imamo zajednički strateški cilj, a to je evropska integracija Zapadnog Balkana", rekao je Jeremić.

Roćen: Diplomatski prilaz bolnom pitanju

Roćen nije direktno odgovorio na novinarsko pitanje da li će Podgorica i dalje biti na stanovništvu uzdržanosti po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova. "Pozicija Crne Gore je poznata i u njoj se ništa nije promenilo", izjavio je Roćen.

On je rekao da je sa Jeremićem o kosovskom problemu razgovarao otvoreno.

Roćen je izjavio da Srbija i Crna Gora vode računa o unutrašnjoj stabilnosti i svojim državnim i nacionalnim interesima i da imaju "zajedničku odgovornost u očuvanju regionalne stabilnosti".

Prema Roćenovoj oceni, Srbija "bolnom pitanju" proglašenja nezavisnosti Kosova prilazi iz diplomatskog ugla, što je najbolji pokazatelj demokratskog stasavanja Srbije i jačanja proevropskih snaga u Beogradu.

Roćen je rekao da su Beograd i Podgorica posvećeni zajedničkim evropskim i evroatlanskim ciljevima.

Jeremić je razgovarao u Podgorici i sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Region pozdravlja novu vladu

Izvor: B92, 08.Jul.2008, 04:37

Filip Vujanović (FoNet, arhiv)..Cetinje, Zagreb, Banja Luka, Skoplje -- Zvaničnici država regiona pozdravljaju formiranje vlade u Srbiji, ocenjujući da će to pomoći evropskom putu cele regije... Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je uveren da će odnosi između crnogorske i nove...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.