Vujanović: Razlike o Kosovu ne treba da budu prepreka

Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Razlike o Kosovu ne treba da budu prepreka

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije u Beograd došao odrešenih ruku. Iz Podgorice je ispraćen hladnim i uzdržanim pogledima javnosti, noseći obavezu datu važnim američkim partnerima da će uskoro uslediti uspostavljanje punih diplomatskih odnosa i razmena ambasadora sa Prištinom, a dočekali su ga političari koji su se tek nedavno oporavili od „zabijanja noža u srpska leđa”. Uprkos tome, njegov susret sa predsednikom Srbije signal je da će dve države normalizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnose jer ih na to teraju građani, interesi i Evropska unija.



Više od sedam meseci nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, a Srbija njenog ambasadora Anku Vojvodić proglasila „nepoželjnom osobom”, dolazak crnogorskog predsednika je ohrabrenje da će se nešto pomeriti. Očekivanja su pre svega vezana za konkretne probleme građana: pitanje dvojnog državljanstva, školovanje, imovinu, Crkvu, izgradnju puteva i obnovu železnice. Predsednici država to ne mogu da reše jer to nije u njihovoj nadležnosti, ali daće signal svojim vladama da počnu da rešavaju probleme.

- Jedna poseta ne može popraviti odnose, ali predstavlja upozorenje onima kojima je dužnost da ih kreiraju da oni nisu dobri i da ih treba popraviti. Ne može predsednik države da popravi odnose, na primer, dva parlamenta. Crnogorski parlament formirao je još pre godinu dana klub prijateljstva sa Srbijom, ali ni odgovor na to za sada nismo dobili. Sa svim drugim parlamentarcima, hrvatskim, albanskim, bosanskim, pili smo i po nekoliko puta kafu, a sa srpskim nismo imali nijedan telefonski razgovor. Ipak, moguće je da će susret dva predsednika deblokirati psihološku distancu koja je nametnuta lošim diplomatskim potezima jedne strane - objašnjava za „Blic” Miodrag Vuković, funkcioner DPS i šef spoljnopolitičkog odbora crnogorskog parlamenta, kako zvanična Podgorica gleda na ovaj susret.

Na molbu „Blica” da rangira stepen odnosa naše dve države, Vuković kaže da ne zna da li su bolji odnosi sa Srbijom ili sa Kosovom, sa kojim još nema diplomatskih odnosa. Kao glavne probleme Vuković navodi isključivo poteze Beograda i „zatezanje oko rešavanja pitanja dvojnog državljanstva”, najavu Beograda da će otvoriti čak tri konzulata u Crnoj Gori i Zakon o dijaspori, nedavno usvojen u Vladi, u kome vidi pretnju Crnoj Gori.

Zanimljivo je da je u medijima u Crnoj Gori Vujanović ispraćen mlakim očekivanjima i bez velike pompe. U javnosti se ističe da je i Crnoj Gori i Srbiji, posle tri godine od nezavisnosti Crne Gore, potrebno da se priviknu na činjenicu da su te države jedna za drugu inostranstvo i da političari u Beograd, odnosno u Podgoricu putuju kao zvaničnici tih zemalja.

Opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je poseta Vujanovića iznuđena, neiskrena i da neće doneti značajnije promene u odnosima dve zemlje jer to, kako kaže Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, ne odgovara režimu u Podgorici.

- Poseta je neiskrena i iznuđena pritiscima EU vezanim za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i režim dobijanja „belog šengena” koji podrazumevaju saradnju u regionu i dobre odnose sa susedima. U Podgorici nema ozbiljne i iskrene volje da se uspostave dobri odnosi dve zemlje, a premijeru Đukanoviću Srbija zgodno može da posluži kao izgovor za sve što je loše. Da su hteli zaista da urade nešto na popravljanju odnosa, išao bi Đukanović kod premijera Cvetkovića, jer je vođenje spoljne politike u rukama Vlade, a ne predsednika - kaže Medojević za „Blic”.

Medojević kaže da očekuje da Podgorica za novog ambasadora u Srbiji predloži ponovo Anku Vojvodić, jer je Đukanoviću svojstveno „diplomatsko nadmudrivanje i politika provokacije”. U Srbiji taj potez ne bi bio dočekan kao dobronameran, saznaje „Blic” u Ministarstvu spoljnih poslova.

Za razliku od hladnih očekivanja od ovog susreta u zvaničnoj Podgorici, u Srbiji se nezvanično u krugovima bliskim predsedniku Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova mogu čuti pozitivniji komentari. Beograd smatra da je došlo vreme da se odnosi poprave i to ne samo zbog obaveza prema evropskim integracijama. Živorad Kovačević, član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova, ocenio je da je do normalizacije odnosa trebalo da dođe još pre nekoliko meseci.

- Mislim da postoje sve šanse da se naučimo da živimo sa novim realnostima, da Srbija, s jedne strane, prihvati da Kosovo ne može biti osnovni kriterijum za njene odnose sa susedima - uostalom ni sa drugima u svetu, ali posebno ne sa susedima - a s druge strane, da naši susedi ipak shvate delikatnu situaciju u Srbiji i da ne čine ništa što bi moglo to da poremeti - smatra Kovačević.

Nezavisni analitičari u Srbiji uglavnom su ovih dana izjavljivali da je poseta Vujanovića dobar znak budućih boljih odnosa i upozoravali na potrebu da Beograd tolerantnije prihvati ponašanje Podgorice povodom Kosova. Čedomir Antić iz „Naprednog kluba” kaže za „Blic” da očekuje da će dva predsednika lako doći do sporazuma tako što neće više pominjati prošlost.

- Ima šanse da se preseku i višemesečni pregovori o dvojnom državljanstvu. Međutim, za mene je najveći problem između naše dve države to što je Crna Gora jedina država u regionu koja nije priznala svoju višeetničnost i dala puna prava srpskoj naciji u Ustavu iako ona čini oko 33 odsto stanovništva - kaže Antić za „Blic”.

Najvažnija pitanja

- Izgradnja autoputa od Beograda do Boljara, na granici sa Crnom Gorom

- Puna normalizacija diplomatskih odnosa, imenovanje novog ambasadora u Beogradu

- Položaj i prava srpske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Srbiji

- Obrazovanje

- Otvaranje tri konzulata u Herceg Novom, Nikšiću i Bijelom Polju

- Zajednička rekonstrukcija železničke pruge od Beograda do Bara

- Sporazum o dvojnom državljanstvu

- Uspostavljanje punih diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine

- Crkvena pitanja vezana za to da u Crnoj Gori deluje kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva

Uskoro ambasador

Predsednici Boris Tadić i Filip Vujanović ocenili su juče da dve zemlje, i pored različitog stava po pitanju statusa Kosova i Metohije, treba da nastave da jačaju tradicionalno dobre bilateralne odnose. Tadić je posle razgovora sa crnogorskim predsednikom, izrazio očekivanje da će ambasador Crne Gore u Srbiji uskoro biti imenovan. Pored različitog viđenja nezavisnosti Kosova, Tadić je istakao da dve države smatraju da kulturno blago, identitet i ljudska prava Srba i Crnogoraca na KiM moraju biti zaštićeni.

- Za Srbiju nije prihvatljivo da Srbi u Crnoj Gori budu manjina, već moraju biti autohton narod, kao i Crnogorci u Srbiji - naglasio je predsednik Srbije. Vujanović je izrazio očekivanje da će uskoro biti prevaziđene i razlike u odnosu dve države prema pitanju dvojnog državljanstva.

- Mi treba da budemo dve najbliže države u međunarodnoj zajednici - naglasio je Vujanović. Susretom sa Tadićem, crnogorski predsednik započeo je zvaničnu trodnevnu posetu Srbiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Očekivanja od posjete Vujanovića Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Maj.2009

Crnogorski Predsjednik Filip Vujanović od danas se nalazi zvaničnoj posjeti Beogradu gdje će se susresti sa brojnim srpskim zvaničnicima u pokušaju da, kako to prenose današnji crnogorski mediji, restartuje odnose Crne Gore i Srbije koji su ozbiljno uzdrmani nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.