Izvor: B92, 31.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Neprihvatljiv razlog

Beograd -- Filip Vujanović kaže da je neprihvatljivo da Prvoslav Davinić bude smenjen zato što je navodno oštetio Srbiju u korist Crne Gore.

Kako prenose podgorički mediji, crnogorski predsednik je kazao da je neprihvatljiva smena Davinića uz obrazloženja da je Ministarstvo prepustio kadrovima iz Crne Gore i da je dozvolio trošnje "srpskog" novca za potrebe vojske u Crnoj Gori.

Crnogorski predsednik je naveo da je te tvrdnje "nužno egzaktno proveriti i demantovati". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Dok se ovo pitanje ne razreši, Skupštini SCG ne treba predlagati smenu ministra odbrane", kazao je Vujanović.

Dodao je da je taj stav preneo predsedniku državne zajednice Svetozaru Maroviću.

Crnogorski predsednik je ponovio da je Davinić funkciju ministra odbrane obavljao "maksimalno profesionalno i odgovorno".

Davinić i naslednik, Paskaš i Rumija

Iako su se stavovi Vlade Srbije i Ministarstva odbrane oko odlaska Prvoslava Davinića na početku razlikovali, danas se situacija promenila.

Ministarstvo odbrane je, naime, saopštilo da se ministar Davinić dogovorio sa premijerom Srbije da sam odstupi s dužnosti ministra. Podsećanja radi, juče posle sastanka Davinića i Koštunice u Vladi su rekli da će Davinić podneti ostavku, dok su u Ministarstvu tvrdili da će on nastaviti da obavlja funkciju, dok ne bude postignut dogovor nadležnih.

U međuvremenu je i budžetska inspekcija završila izveštaj o trošenju novca u vojsci, što je bio glavni razlog za priču o odlasku ministra Davinića.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije i Crne Gore stoji da su se Prvoslav Davinić i Vojislav Koštunica, nakon jučerašnjeg sastanka, složili da je odstupanje Davinića s ministarskog mesta najprikladniji način da se reši problem daljeg funkcionisanja tog ministarstva. Kako se navodi u saopštenju, Koštunica i Davinić su se složili da promenu u vrhu ministarstva treba učiniti u okviru dogovora Beograda i Podogorice i organa SCG.

Saopšteno je i da izjava predstavnika vlade da će Davinić podneti ostavku nije u suprotnosti sa ranijim saopštenjem Ministarstva odbrane. Međutim, juče je situacija bila drugačija - Vlada je rekla da će Davinić podneti ostavku, dok je Ministarstvo tvrdilo da će on i dalje nastaviti da obavlja tu funkciju, dok ne bude postignut dogovor unutar Vlade Srbije i između vlada Srbije i Crne Gore i organa državne zajednice.

Tvrdnje da je ministar Davinić na sastanku sa premijerom Koštunicom obećao da će podneti ostavku, još jednom je ponovio i ministar finansija Mlađan Dinkić. On je rekao i da je Davinić uvideo da više nema podršku Vlade Srbije: "Ja ću sutra na Vladi, podneti izveštaj Vladi o nalazima budžetske inspekcije. Taj nalaz je do sada prezentiran premijeru. Mi smo se dogovorili da se sutra on iznese na Vladi, a ja sam uputio i pismo parlamentu. Želim da i parlamentu, nadležnom odboru za finansije dostavim taj izveštaj i da ga upoznam sa nalazima budžetske inspekcije. Dakle, od skupštine zavisi kada će taj sastanak u skupštini biti".

Prezentovanjem izveštaja pitanje o lošem trošenju novca u vojsci će definitivno dobiti odgovor. Međutim, naredno pitanje koje za sad ostaje otvoreno jeste koliko odlazak ministra Davinića povezan sa odlaskom načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Dragana Paskaša.

Član Glavnog odbora crnogorskog Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, ipak, za B92 tvrdi da je reč o spekulacijama: "Ne bih se na to osvrtao svakako, a što se tiče gospodina Paskaša to je preuranjeno govoriti o bilo kakvom sporenju po tom pitanju. Jednostavno činjenica da je Vojska SCG bila, svesno ili ne, dobrovoljno ili ne, uvučena u jedno par exellence političko pitanje kakvo je postavljanje te crkve na Rumiji. U svakom slučaju treba ostaviti onom organu koji je najodgovorniji da ispita, da utvrdi da li postoji odgovornost i ako postoji da odgovorne pozove na odgovornost, a to je pre svega Vrhovni savet odbrane i on će se po tom pitanju vrlo skoro izjasniti", kazao je Bošković.

Dnevnik Blic je objavio da će Vrhovni savet odbrane na prvoj narednoj sednici koja će biti sazvana najkasnije za sedam dana razmatrati učešće Vojske SCG u podizanju crkve na Rumiji. Kako saznaje Blic, to će podrazumevati i odgovornost načelnika Generalštaba Dragana Paskaša čime će se otvoriti pitanje njegove smene.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za B92 navodi da bi smena Paskaša zbog saradnje sa SPC bila jako štetna i podigla bi tenzije u Crnoj Gori: "U situaciji kada se odbrojavaju meseci pred izbore mislim da crnogorskim vlastima nije u interesu da dalje zaoštravaju odnose prema onom delu crnogorske populacije i glasaške mašine koji nije za samostalnost Crne Gore. Ali, ako to svedemo na nivo političke trgovine svakako crnogorci ako prihvate ovo za Davinića to će značiti i jedan niz ustupaka koji će očekivati da napravi prema njima Srbije. Ali, mislim da će oni biti pre svega u finansijskoj sferi, a ne toliko u rešavanju nekih kadrovskih pitanja".

Dragan Paskaš je za načelnika generalštaba imenovan u decembru prošle godine.

Ostaje da se vidi ko će naslediti ministra Davinića. Mediji spekulišu da za to mesto postoji nekoliko kandidata - Vlajko Senić iz SPO-a, Miloljub Albijanić iz G17 plus i Andrija Jovićević bivši crnogorski ministar policije.

Potpredsednik SPO-a Sanja Čeković, međutim, nije htela da govori o konretnim imenima, već je rekla da će ta stranka ako joj se ponudi, prihvatiti i naći adekvatnog i dobrog čoveka za ministra. Iz G17 plus je još jednom ponovljeno da sve ipak zavisi od konsultacija vladajuće koalcije, koje se vode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.