Vujanović: Kosovo smo priznali jer bi inače imali štete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Kosovo smo priznali jer bi inače imali štete

BEOGRAD - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da Crna Gora priznala nezavisnost Kosova "onda kada je bilo jasno da bi u suprotnom u svojim integracionim i ukupnim interesima imala ozbiljne štete".

Vujanović je u intervjuu današnjoj Politici rekao da je Crna Gora imala "krajnje strpljiv i odgovoran odnos prema samostalnosti Kosova", kao i da razume osetljivost tog pitanja za Srbiju.

"Nije se moglo očekivati da će Crna Gora dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozitivan odnos prema aplikaciji za kandidatski status u EU ako ignoriše činjenicu da je tada 21 od 27 članica EU priznala Kosovo. Naše priznanje dolazi osam meseci posle proglašenja nezavisnosti Kosova i pošto je tu nezavisnost priznalo 48 država", rekao je Vujanović, koji u ponedeljak dolazi u posetu Beogradu na poziv predsednika Srbije.

Vujanović je naveo da veruje, iako je doživljaj odluke o priznanju Kosova je Srbije i Crne Gore različit, da to "neće ugroziti zajednički interes Crne Gore i Srbije za saradnjom, prijateljstvom i bliskošću".

Prema rečima Vujanovića, rešenje pitanja dvojnog državljanstva zahteva kompromis.

"Uveren sam da će i pored koncepcijski potpuno različitog pristupa dveju država, ovo pitanje biti rešeno i to bez izmene zakona o državljanstvu Crne Gore i Srbije. To je svakako u interesu građana", rekao je crnogorski predsednik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Anka ne može!

Izvor: Kurir, 17.Maj.2009

BEOGRAD - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, uoči sastanka sa srpskim šefom države Borisom Tadićem u ponedeljak, izjavio je da je pitanje budućeg crnogorskog ambasadora u Beogradu „samo tehničko pitanje“. Istovremeno, sve su jače spekulacije da će kandidat za tu poziciju biti Anka Vojvodić,...

Nastavak na Kurir...

Prilika za normalizaciju odnosa

Izvor: B92, 17.Maj.2009

Beograd -- Poseta predsednika Crne Gore Beogradu prilika je da Boris Tadić i Filip Vujanović postignu neku vrstu sporazuma o normalizaciji odnosa, ocenjuju analitičari...Predsednik Crne Gore Filip Vujanović sutra dolazi u višednevnu zvaničnu posetu Srbiji, što je prvi dolazak zvaničnika ove zemlje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.