Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujačić: Odnosi SCG i SAD u usponu

Vašington -- Ukupni odnosi SAD i SCG u 2004. su bili u usponu, ali je bilo i problema, kaže ambasador SCG u SAD.

Ivan Vujačić je, osvrćući se na proteklu godinu, u odnosima SCG i SAD izdvojio dobru saradnju s Kongresom, formiranje srpskog kongresnog "kokusa" i napredak u ekonomskoj, kulturnoj i vojnoj saradnji dve zemlje.

Ambasador Srbije i Crne Gore u Vašingtonu, Ivan Vujačić, ocenjuje da je 2004. godina protekla u znaku poboljšanja odnosa sa SAD, ali da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre svega prisutan problem saradnje sa Haškim sudom. Taj problem blokirao je odobravanje bilateralne pomoći Srbiji i Crnoj Gori. "Problem sa sertifikacijom je nastao zbog ocene o načinu i kvalitetu saradnje SCG sa Haškim tribunalom. To je ozbiljan problem i iz tog razloga smo dobili manji iznos pomoći za sledeću godinu, ali više nego što je predložio Donji dom Kongresa, na insistiranje pre svega Senata i administracije", kaže Vujačić. Ambasador Vujačić se nada će problem biti prevaziđen do kraja maja 2005, kada se očekuje nova procena sertifikikacije.

Prema njegovim rečima, proteklu godinu karakteriše i jaka saradnja sa američkim Kongresom i nekoliko poseta SCG funkcionera Kongresa, kao i grupe senatora. Ambasador Vujačić najavljuje novu posetu članova Kongresa u februaru. Veoma je značajno i formiranje srpskog "kokusa", koji sada ima 13 članova. "To su ljudi koje interesuje poboljšanje naših odnosa, članovi Predstavničkog doma Kongresa, koji bi mogli da nam pomognu u nizu pitanja, pogotovo u sferi investicija, ulaganja i trgovine i koji bi doprineli boljem razumevanju naših pozicija u vezi sa otvorenim temama koje se javljaju i javiće se 2005 godine", kaže Vijačić.

Vujačić podseća da je, zahvaljujući srpskom "kokusu" u Kongresu, zaustavljena Rezolucija o nezavisnosti Kosova. Međutim, izvesno je da se 2005. otvara tema konačnog statusa pokrajine. "SAD će kao članica Kontakt grupe u tome imati veliku ulogu i u tom pravcu će biti usmeren veliki deo naših aktivnosti" navodi Vujačić. On je ukazao na uzlazni tok vojne saradnje sa SAD i podatak da je srpsko-američka trgovinska razmena skoro utrostručena, a iako je američki izvoz u Srbiju dva puta veći od srpskog u Ameriku, deficit u trgovini sa SAD je prepolovljen u odnosu na pre dve godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.