Vučićević tuži Kurir i Glas

Izvor: B92, 14.Jul.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićević tuži "Kurir" i "Glas"

Beograd -- Vlasnik kompanija "Deksi ko" i "NCA media" Slobodan Vučićević tužiće novine "Kurir" i "Glas javnosti" zbog objavljivanja neistinitih informacija.

U saopštenju advokatskog tima Vučićevića, kaže se da je u tekstovima objavljenim u tim listovima, pod naslovima "Utaja" i "Utajio porez", 9. jula izneta neistina da Vučićević, prilikom sticanja akcija TV B92, nije platio porez na kapitalnu dobit.

Advokatski tim Vučićevića navodi da medijima dostavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poresku prijavu firme "Deksi ko" od 3. marta prošle godine i dokaz o uplati – izvod banke od istog datuma na iznos od 80,3 miliona dinara. redstva su, kako navodi tim, uplaćena Poreskoj upravi Beograd na ime poreza na kapitalnu dobit.

Advokati Vučićevića ističu da su se odlučili da podignu tužbu jer su "Kurir" i "Glas javnosti" odbili da objave demanti spornog teksta i pored dostavljenih dokaza da je poreska obaveza izmirena.

"I nakon prezentacije činjenica o postupcima vlasničke transformacije TV B92 i dokaza o uplati poreza od skoro jedan milion evra, ova dva lista nisu našla za shodno da objave demanti i javnost informišu o pravoj istini u vezi sa poreskim obavezama Vučićevića", kaže se u saopštenju.

"Ovi i ovakvi tekstovi i neistine iznesene u njima, najgrublje ugrožavaju lični i profesionalni integritet gospodina Vučićevića. Iznošenje neistina je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim novinarskim principima i čini veliku štetu imenu i kredibilitetu našeg klijenta".

"Tužno je što smo primorani na ovakav potez, pogotovo što smo pokušali na miran način putem demantija da nađemo rešenje sa odgovornim ljudima iz novina ’Kurir’ i ’Glas javnosti’. "

Vučićević je izjavio da iznenađen kako tekstovima tako i odbijanjem "Kurira" i "Glasa javnosti" da objave demanti.

"Smatram da je moje ime nepotrebno pomenuto i zloupotrebljeno u tekućem medijskom ratu između pojedinih medija, u čemu niti želim da učestvujem niti da dajem komentare", rekao je Vučićević.

U saopštenju se podseća da je kompanija Slobodana Vučićevića "Deksi ko", kao pravni prethodnik "NCA media" i kao domaće pravno lice, postala je poreski obveznik na osnovu kupovine akcija B92 od stranog lica.

U ovakvim slučajevima poreski zakon propisuje da domaće lice ima obavezu plaćanje poreza na kapitalnu dobit, što je ova kompanija i uradila, naglašava advokatski tim Vučićevića.

Još jedna kazna za "Kurir"

Odlukom Prvog opštinskog suda u Beogradu list "Kurir" kažnjen je sa milion dinara zbog objavljivanja neistina o ministru Mlađanu Dinkiću, saopštio je G17 plus.

Dinkić je, po privatnoj tužbi, dobio još jedan sudski spor protiv dnevnog lista "Kurir” i glavnog i odgovornog urednika tog lista Radeta Jerinića, zbog neistinitih tekstova objavljenih 15. i 16. oktobra 2008. godine, pod naslovima "Ko laže, taj i krade: Opet slagao” i "Pale maske”, precizira se u saopštenju.

Sud je usvojio tužbeni zahtev Mlađana Dinkića i obavezao tužene, dnevni list "Kurir” i glavnog i odgovornog urednika Radeta Jerinića, da mu solidarno plate iznos od milion dinara na ime naknade nematerijalne štete.

Sud je obavezao tužene da plate i troškove parničnog postupka u iznosu od 148.300 dinara.

G17 plus podseća da, iako je Dinkić dobio više od 10 sudskih sporova protiv dnevnog lista "Kurir”, zbog konstantnog objavljivanja neistina o njemu, sudske kazne su naplaćene samo u dva slučaja.

To je još jedan dokaz da je neophodno poboljšati postojeće zakone kako bi se svi građani zaštitili od kleveta, laži i uvreda, a mediji koji to čine bili adekvatno kažnjeni, ocenjuje ova stranka.

Dnevni list "Kurir" je do sada zbog konstantog objavljivanja laži i kleveta o lideru G17 plus po privatnim tužbama kažnjen sa blizu četiri miliona dinara, kaže se u saopštenju i navodi da je u toku još nekoliko sudskih sporova koje Dinkić vodi protiv ovog lista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.