Vučićeva rečita ćutanja

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićeva rečita ćutanja

U slučaju Saše Jankovića i hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić, premijer je nastavio s praksom da komentarom začini teme za koje kaže da ne želi da komentariše

Ostavićemo ga da radi, rekao je preksinoć premijer Srbije Aleksandar Vučić o zaštitniku građana Saši Jankoviću, ukazujući da, što ga više ima svakog dana, to bolje i više govori o njemu. Premijer je dodao i da taj slučaj više neće da komentariše, a na novinarsko  pitanje šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se u sredu desilo između Gašića i Jankovića, odgovorio je – „ništa”.

„Znam šta se desilo, ništa se nije desilo. Ovaj njemu rekao ’evo ti Gojković’, ovaj njemu kaže ’našao si papire’, ovaj treći viče ’nisi našao papire’ i sad od mene tražite da to objašnjavam”, rekao je Vučić.

Tako je premijer nastavio s praksom da teme za koje kaže da ne želi da komentariše začini – komentarom.

Isto je postupio i dan ranije na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, komentarišući deo saopštenja visokog komesara UN za ljudska prava, koji je izrazio nadu da će se vlada distancirati od optužbi protiv Jankovića. Premijer se zapitao: „Koji pritisak? Da li ga je neko smenio? Niko, ćutim kao zaliven. Trudim se da se ponašam u najboljem interesu ove zemlje.”

A potom je dodao: „A zamislite da je iz mog pištolja neko ubijen? Šta biste mi vi radili: krv biste mi pili dan i noć, metaforično rečeno.”

Ocenivši da se ne vrši pritisak ni na koga u Srbiji, premijer je napomenuo da deo medija govori da postoji strašan pritisak, ali je ocenio da su ga oni sami izmislili i da uživaju u njemu.

„Ja ne zastupam interese pojedinaca. A Saša Janković štiti sebe, svoju funkciju i piše po svetu. Vidite da ćutim, a u Srbiji se svašta dešava. Sami izmišljate pritisak”, zaključio je Vučić.

Ove sedmice, premijer je „rečitim ćutanjem” odgovorio i na skandalozne izjave poslanice u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić o „čišćenju Srba iz hrvatskog dvorišta”.

„Neki u regionu nas neretko potcenjuju i vređaju, ali naše ćutanje veoma dobro govori o Srbiji i pokazuje da smo odgovorni i ozbiljni ljudi koji se nikoga ne plaše, ali žele očuvanje stabilnosti”, rekao je Vučić, naglasivši da izjave hrvatske političarke govore loše o Hrvatskoj, a da Srbija želi da sačuva mir i dobre odnose s komšijama.

U istom maniru reagovao je i povodom lavina kritika iz Hrvatske nakon što je na protestnom skupu Srpske radikalne stranke ispred zgrade Generalštaba 1. aprila ove godine zapaljena i zastava te države. „S naše strane ćemo zaustaviti loše strasti i zamoliću da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji”, rekao je premijer, a onda dodao da bi srpski političari i on mogli „deset godina odgovarati” na izjave hrvatskih političara, ali da on nema nameru da to čini, jer to ne vodi ničemu.

Sličnim tonom Vučić je novembra prošle godine uzvratio hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, koji je najavio da će njegova zemlja uslovljavati napredovanje Srbije u pregovorima sa EU novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

„Čini mi se da su neki pomislili da je prilika da na neki način Srbiju ucenjuju. Ostaće bez odgovora, ali sumnjam da će bilo ko ekonomski snažnu, modernu i uspešnu moći da ucenjuje u budućem vremenu”, rekao je Vučić.

-------------------------------------------------------------------------------------

Građansko pitanje ministra Gašića

Povodom saopštenja visokog komesara UN za ljudska prava o napadima na zaštitnika građana, oglasio se i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, upitavši „ko je to iz srpske vlasti bilo šta rekao za Jankovića” i zatraživši od Kancelarije UN da kaže „ko je taj neko”.

Istog dana, mediji su se bavili otvorenim pismom ministra odbrane Bratislava Gašića upućenim Saši Jankoviću, u kome od njega traži da odgovori kako je ubijen Predrag Gojković.

„Znali ste da po vašim medijima tražite odgovornost za pad helikoptera, što nije u vašoj nadležnosti. Sada ja, kao običan građanin, tražim od vas odgovore, kako bi građani Srbije, posle 23 godine, saznali istinu o ubistvu Predraga Gojkovića”, zaključio je Gašić u otvorenom pismu objavljenom u utorak.

Dan kasnije, ministar Gašić je novinarima pojašnjavao da je pitanje postavio kao građanin, da bi se razjasnilo na koji način je stradao prijatelj ombudsmana Saše Jankovića i da ništa ne prejudicira.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.