Vučićeva novogodišnja konferencija

Izvor: Blic, 29.Dec.2016, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićeva novogodišnja konferencija

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić predložiće zajedničkog kandidata za predsednika Srbije oko Sretenja, tačnije oko 15. februara.

To je danas rekao Vučić, koji je naveo da je sa Nikolićem o tome razgovarao ovih dana, i da je to njihov zajednički dogovor.

- Oko Sretenja ćemo se zajedno obratiti javnosti i tražiti podršku zajedničkom kandidatu za kojeg mislimo da može da garantuje dobar rad u budućnosti, zajednički rad sa vladom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stabilnost - rekao je Vučić.

On je istakao da je o tome juče dva-tri sata razgovarao sa predsednikom Nikolićem.

Nikolić dobro radi svoj posao

Kako je naveo, oni su se dogovorili da rade svoj posao, da se ne bave dnevno-političkim temama, i da još ne učestvuju u kampanji.

- Dogovorili smo se da se ne bavimo dnevno-političkim zbivanjima, da ne uzlazimo u besmislenu prču kojom se mnogi bave mesecima, da radimo posao ozbilno, on predsednički, ja premijerski - rekao je Vučić, istakavši da veoma poštuje način na koji je Nikolić obavljao svoju dužnost, uprkos brojnim potcenjivanjima od strane političke konkurencije i medija.

Teška godina iza nas

Predsednik vlade kazao je da je 2016. godina bila je jedna od najtežih godina i za Evropu i svet, ali uprkos ekonomskoj katastrofi koja je zahvatila EU, i mnogim drugim problemima, mi smo uspeli da održimo punu stabilnost i mir u zemlji.

- Uprkos neizvesnosti, brojnim terorističkim napadima, ekonomoskoj katastrofi koja je zahvatila pojedine zemlje EU, uspeli smo da održimo punu stabilnost i mir u zemlji - rekao je Vučić, istakavši da će upravo očuvanje mira i stabilnosti biti najvažniji spoljnopolitički cilj za sledeću godinu.

Kako je naveo, usled svega što se zbiva u Evropi i svetu, Srbija je uspela da obezedi značajan oporavak i sigurnost za građane. Kazao je i da dobro zna koliko građani Srbije i dalje žive teško, ali navodi da je siguran i da će svaki čovek uskoro moći da oseti boljitak i rezultate teških reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Vrlo dobri rezultati

Premijer navodi da su ovogodišnji rezultati jako dobri, da je ostvaren rast od 2,75 odsto, i da je to mnogo više nego što je planirano.

- Osim rasta, naša poljoprivredna proizvodnja je ostvarila rast, građevinska industrija... Snažan rast u saobraćaju, u trgovini na malo, ugostiteljstvo, a značajno je povećan i rast noćenja turista i domaćih i stranih - kaže Vučić.

Investicije - dve milijarde dinara

Kako je naveo, povoljna kretanja u realnom sektoru ogledaju se u realnom rastu investicija od 6,1 odsto i, kako kaže, procenjujemo da ćemo na kraju decembra imati ukupan fond direktnih investicija nešto manji od dve milijarde.

- To je najmanje pet puta više od zemalja bivše Jugoslavije koje ne pripadaju EU, a značajno smo jači od pojedinih zemalja EU po nivou direktnih stranih investicija - kazao je premijer.

- Realne zarade su ostvarile rast od 2,5 odsto, a u privatnom sektoru za čak devet odsto, i to je jako dobro, to smo hteli da postignemo. Smanjena je i stopa nezaposlenosti - istakao je premijer.

Prosečna plana 400 evra

Kako je kazao, dinar je u odnosu na evro pao za 1,5 odsto, što je snažan znak stabilnosti.

- Svašta nas je pogađalo, i sukobi i Bregzit, mere Fed banke, i padovi na berzama, ali smo uspeli. Svetka banka je rekla da je došlo do, dramatičnog ozdravljenja srpske ekonomije - ističe Vučić.

Kaže i da je u 2016. lično učestvovao u otvaranju 32 fabrike, u kojima je zaposleno ukupno 13.767 radnika, što je svojevrstan rekord.

- I još 2.450 radnika gde nisam lično učestvovao - naglasio je Vučić.

Kaže i da u Srbiju dolazi veliki broj investitora pošto je značajno poboljšan ambijent za poslovanje, istakavši da je Srbija ove godine napredovala za 12 pozicija na "Duing biznis" listi Svetske banke.

- Naredne godine očekujemo rast i kroz uvećanu potrošnju, i nadam se da će do kraja marta plate prosečne biti 400 evra - kaže premijer, istakavši ponovo da očekuje da prosečna plata do kraja mandata bude 500 evra.

Izbori ništa nisu poremetili

Kako je naveo, izbori po prvi put nisu uticali negativno na privrednu aktivnost.

- To se smatra velikom institucionalnom zrelošću i dokaz je da država Srbija više nije što je bila. Izbori se više ne doživljavaju kao pitanje života i smrti, već kao demokratska utakmica - kazao je on.

Izgradili više od 80 kilometara autoputa

Vučić je naveo da je ove godine izgrađeno tačno 81,5 odsto kilometara autoputa u punom profilu. Takođe, kaže da očekuje da očekuje nastavak socijalnih davanja.

- Naši ciljevi su za sledeću godinu da potpuno završimo Koridor 10, i po prvi put ćemo autoputem uspeti da prespojimo celu Grdeličku klisuru. Takođe, krećemo u izgradnju pruge Beograd-Budimpešta - kaže on.

Sa SPS dobra saradnja, nastavljamo, ali bez grljenja

Vučić je rekao da SNS ima dobru saradnju sa SPS, i da bi lično voleo da ona bude nastavljena.

- Imamo korektnu i dobru saradnju, što se mene tiče želim da bude nastavljena, da li žele oni ili ne, morate da pitate njih - kaže Vučić, dodajući da nema tu vrstu straha da nekoga grli svaki dan da bi pokazao da ga manje ili više voli.

Kaže i da sa socijalistima nije razgovarao o predsedničkim izborima ni o potecijalnim partnerima.

Kriminal u opadanju

Kak navodi, MUP je ove godine uspeo da raskrinka 14 kriminalnih grupa, a stopa kriminaliteta je u opadanju.

- Ostaje nam još mnogo borbe, posebno kada je u pitanju organizovani kriminal, ali to ne zavisi samo od Vlade Srbije - kaže Vučić.

Nabavka šest helikoptera

Kako je naveo, sinoć je potpisan ugovor o kupovini helikoptera za Vojsku i Policiju Srbije.

- Prihvatili smo da krenemo sa brzim plaćanjem, i tu smo iznenadili Nemce. Imali smo novca, i odmah smo počeli da otplaćujemo - priča premijer.

Predsednik Vlade Srbije kaže da je doneta odluka da će biti posebno podržana pređaivačka i prehrambena industrija, da je važno napraviti i kompot, i džem, i sve ostalo.

- Danas su na sednici Vlade bili predstavnici IT sektora, za koje smo napravili poseban program i to uglavnom po njihovim idejama - kaže on.

Obnova kliničkih centara

Vučić je najavio da se u zdravstvu ide na ogromne projekte, da je veliki novac potrošen za dijagnostiku, moderne aparate...

- Najviše novca smo uložili za lečenje naše dece, i to mi je najdraže od svega - kaže on.

Najavio je i da se uskoro otvara potpuno novi klinički centar u Nišu, sa potpuno novom opremom.

- Krećemo u izgradnju KC Beograd, ali i u Novom Sadu i Nišu. Idemo u promene, izgradnju, dovođenjem svega što je najsavremenije - kaže premijer.

Kada je u pitanju kultura, budžet je veći, ali neće se ogledati u platama, već u obnovi. Završićemo, kaže, Muzej savremene umetnosti, a do početka 2018. i obnovu Narodnog muzeja posle skoro deset godina.

- Izgradićemo spomenik Stefanu Nemanji i muzej Nemanjićima - najavio je premijer.

Građevina u uzletu

U ovoj oblasti imamo ogroman rast, naročito u Beogradu, kaže Vučić.

On je naveo da u oblasti obrazovanja predstoje velike reforme, da će biti povećanja plata, ali apeluje i na nastavnike da rade sa decom.

- Važno je znanje, ne ocene. Zato moramo u reformu i dualno obrazovanje - kaže premijer.

Srbija je na evropskom putu

On je naveo da Srbija ima nogo prijatelja i u regionu i u svetu, ali kaže i da moramo da budemo svesni da će i u budućnosti biti prepreka, kada je u pitanju otvaranje poglavlja.

- Srbija je na evropskom putu, i to je jako važno. Naša robna razmena sa EU je najveća - kaže on.

Kako je naveo, očekuje da Srbija otvori još tri poglavlja oko 29. januara.

Novi Sad - projekat od nacionalnog interesa i značaja

Kako je najavio, Vlada Srbije daće mnogo novca Autonomnoj pokrajini Vojvodini i gradu Novom Sadu za bolji smeštaj, za sve turističke i kulturne i sve ostale neophodne aktivnosti.

- Novi Sad će biti predstavljen Evropi i celom svetu u najboljem mogućem svetlu - kazao je on.

Inače, Novi Sad je u Briselu 13. oktobra proglašen za prestonicu kulture za 2021. godinu.

Jedinstvo najvažnije

Za nas i naše građane je važno jedinstvo, za nas je samo jedna otadžbina - Srbija, istakao je Vučić.

Kaže da su tri glavna cilja za Srbiju u narednoj godini: očuvanje monetarne i fiskalne stabilnosti, povećanje plata i penzija, smanjenje nezaposlenosti i reindustrijalizacija Srbije.

Sportisti jako važni

Premijer navodi da će ove godine biti velelpnih sportskih centara, naročito u Vrnjačkoj Banji za koju kaže da će biti centar okupljanja ne samo tog dela Srbije.

-Sve obaveze smo isplatili i olimpijcima i paraolimpijcima, i ti iznosi su bili najveći u regionu - kaže Vučić.

On je naveo da Srbiji predstoji nimalo laka godina, i da najveću pretnju vidi od geopolitičkih prilika.

Reagovao ishitreno na vesti o Kariću i Dinkiću

Premijer Srbije se izvinio ljudima iz Tužilaštva, kao i ministarski pravde Neli Kuburović jer je, kako kaže, na vesti o odbacivanju optužnice prtiv Bogoljuba Karića i Mlađana Dinkića reagovao kako nije smeo.

- Šta lično mislim, to je moja stvar, ali Tužilaštvo je samostalni organ, zbog čega se izvinjavam i ljudima u Tužilaštvu što sam izražavao ličnu ili možda političku nelagodu. Na to nemam pravo i ne smem tako da se ponašam kao premijer - istakao je on.

Vučić je kazao i da još uvek nije sebi lično zadao zadatke za 2017. godinu, i da će to učiniti 31. decembra ili 1. januara.

Mali i veliki lopov

Naplata poreza je mnogo veća nego što je bila, kazao je Vučić, rekavši da se porez naplaćuje od svih.

- Od svih velikih uzimamo, svi imaju isti tretman. To je kao mali sam lopov, a ne veliki. To nije tačno, ili si pošten čovek ili nisi - kaže on.

Jajinci: Ima podataka, nema ljudi

Određenih podataka imamo, ali do određenih ljudi ne možemo da dođemo, kazao je Vučić u vezi sa istragom u Jajincima, odnosno oružju pronađenom u blizini njegove porodične kuće.

Porodice ubijenih mladića u Peći

Porodice nastradalih mladića u kafiću "Panda" u Peći će dobiti istinu, kaže premijer.

- Znali smo i pre godinu dana šta se dogodilo, ali nismo imali imena. Očekujem da ćemo uskoro imati šta da kažemo - kaže Vučić.

Dvojica maskiranih ubica su 14. decembra 1998. upali u kafić "Panda" u Peći i ubili šestoricu mladića - srednjoškolaca, a za taj zločin do danas niko nije odgovarao.

"Provaljene" akcije

Kako je naveo, svaki put kada dođe do dogovora oko velike akcije protiv narko bosovo, i kaže da to mora da se obavi u roku od sedam dana, gotovo uvek dobijemo informaciju od službi da je akcija "provaljena". Ipak, veći smo posao obavili oko druge i cigareta ove godine, ali znam da to nije dovoljno.

- Tu nam predstoji veliki posao, i ta borba nije završena - istakao je Vučić.

Kako je naveo, u 2017. Srbija dobija važan zakon o poreklu imovine, uz opasku da nije reč o "lovu na veštice", već o tome da se otkrije kako su pojedinci stekli ogromno bogatstvo.

Rušenje u Savamaloj

Na pitanje ko je naredio policiji da 25. aprila ne izađe na teren, Vučić je odgovorio da je uveren da će nadležni organi dati svoj sud. On je kazao da su pojedine strane zemlje uložile 8,1 milion evra u kampanju samo za slučaj Savamale kroz medijske kuće i nevladine organizacije.

- To je pre svega bilo usmereno protiv mene i vlade, a ne potencijalnog krivca. Moram da priznam da se dobro držimo, imajući u vidu koliko novca je bačeno na gluposti, bolje bi im bilo da su to ostavili u nekom šoping centru - rekao je Vučić.

Srbija poštuje integritet BiH, ali i RS

Pedsednik srpske vlade naveo je da Srbija poštuje integritet BiH, ali i RS, i da će dosledno sprovoditi obaveze koje ima iz Dejtonskog sporazuma. Kazao je i da mu je predsednik RS Milorad Dodik preneo iskrenu zabrinutost za položaj srpskog naroda i Srpsku.

- Insistirao sam na stabilnost i miru u regionu i mislim da on to dobro razume, ali sam kod njega video da je zabrinut zbog svega kako on smatra da su Srbi izloženi različitim vrstama progona kako od starne bošnajčkih političara, tako i od strane međunanrodne zajednice i diplomatskih predstavništava - kazao je Vučić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić: U 2017. godini najvažniji mir i stabilnost

Izvor: Mondo, 29.Dec.2016

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je novogodišnju konferenciju za novinare na kojoj je govorio o rezultatima u 2016. godini i najavio planove za 2017. godinu...Foto: tanjug/ sava radovanovic/ bk.."Ova godina je bila jedna najtežih i najneizvesnijih u svetu. Uprkos tome i ekonomskoj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.