Vučić ušao u rešavanje problema sa iskrenim namerama, ali se ispostavilo....

Izvor: BKTV News, 03.Maj.2018, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučić ušao u rešavanje problema sa iskrenim namerama, ali se ispostavilo...."

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi otvorena pitanja oko granica sa Bosnom i Hercegovinom trebalo da budu rešena bilateralnim sporazumima, kako bi imali stabilan i predvidiv region i kako ne bi išli na međunarodnu arbitražu.

"Zatvoreno pitanje granica važno je ne samo zbog nas, već i zbog naših partnera iz inostranstva, a to će onda svakako da se prelije i na naše ekonomske potencijale", navela je Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na centralnom panelu "Jahorina ekonomskog foruma".

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u rešavanje ovih pitanja ušao sa iskrenim namerama, izuzetno optimistično, te da je Srbija smatrala da će pitanje granica sa BIH biti zatvoreno do kraja prošle godine.

"Ali se ispostavilo da nešto što je dogovoreno, više nije dogovoreno. Ja se plašim toga da mi nemamo problem da, kad se nešto dogovorimo, da od toga odstupimo. Ako tako bude bilo, onda nećemo nikada zatvoriti bilateralno te sporazume", navela je srpska premijerka.

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

U slučaju međunarodne arbitraže u vezi sa granicama, Brnabić je ukazala na primer arbitraže između dve članice EU, Hrvatske i Slovenije, ocenivši da "međunarodne arbitraže u balkanskim izvedbama izgledaju dosta drugačije - onako kako ni EU ne očekuje da će se završiti".

"Apelujem da sednemo i da se dogovorimo i da kada se jednom dogovorimo, onda i implementiramo te dogovre", naglasila je premijerka Srbije, napominjući da su bilateralni sporazumi mnogo bolji, ali da je za njih potrebna veća doza iskrenosti i odlučnosti.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je danas da RS podržava rešavanje graničnog spora Srbije i BiH na način kako je to Srbija ranije predložila.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas izgradnju nove putne infrastrukture ka državama regiona, napominjući da se nada da će u naredne tri do četiri godine drugačije izgledati cela putna infrastruktura Srbije.

"Ja sam od onih ljudi koji veruju da smo bili drugačije i bolje infrastrukturno povezani, imali i manje ratova, tako da će ovo značiti jednu drugačiju budućnost", rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara u okviru "Jahorina ekonomskog foruma".

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

Prema njenim rečima, Srbija puno ulaže u putnu infrastrukturu i povezivanje, jer to vidi i kao regionalno povezivanje i kao ekonomsko osnaživanje.

"Ja se nadam da ćemo mi uskoro završiti i Koridor 10 južni i istočni pravac, čime ćemo da se mnogo brže povežemo i sa Makedonijom i sa Bugarskom. Svakako Koridor 11 koji će biti svojevrsno čvorište i ka Crnoj Gori, ali i ka Republici Srpskoj", navela je premijerka Srbije.

Ona je izrazila nadu da će deo Koridora 11, od Preljine do Požege, krenuti da se radi ove godine i da će se ugovarati finansiranje sledeće trase.

FOTO: Tanjug/Vlada Republike Srbije

"Takođe nam je važan i fruškogorski koridor koji će se posle spuštati na Loznicu. Loznica nam je važna, jer će biti sledeće čvorište i zbog povezivanja sa RS i zbog velike investicije koju imamo u rudniku jadarita", navela je Brnabić.

Ona je ukazala da će u tom kraju biti sprovedena i modernizacija železničke infrastrukture.

Što se tiče preporuka koje dolaze iz Evropske unije, Evropske komisije i Saveta Evrope, Brnabić je rekla da ih Srbija jako pažljivo prati i na njih reaguje bez odlaganja.

"Vlada Srbije ulaže jako mnogo i resursa i energije u borbu protiv korupcije. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojih smo ušli u veliku reformu elektronske uprave. Što više elektronske uprave - to manje korupcije, tako da je to jedan od naših prioriteta", naglasila je Brnabić.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Brnabić: Pitanje granica sa BIH rešavati bilateralno

Izvor: Blic, 03.Maj.2018

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi otvorena pitanja oko granica sa Bosnom i Hercegovinom trebalo da budu rešena bilateralnim sporazumima, kako bi imali stabilan i predvidiv region i kako ne bi išli na međunarodnu arbitražu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.