Vučić u istorijskoj poseti Albaniji

Izvor: Studio B, 26.Maj.2015, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u istorijskoj poseti Albaniji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otputovaće u sredu 27.maja u Albaniju, u posetu koja je već označena kao istorijska zbog činjenice da je to prvi dolazak jednog srpskog premijera u tu zemlju u istoriji.

Kako je nedavno rekao direktor pres-službe albanskog premijera Endri Fuga, Vučić će doputovati u Tiranu u sredu u podne, a nakon zvanične ceremonije otići će u Palatu Brigada gde će se održati svečani prijem.

Vučić i Rama će održati tet-a-tet sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nakon kojeg će uslediti i sastanak dve delegacije. Posle toga dvojica premijera će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Prema rečima portparola albanske vlade, još se čeka da protokol premijera Srbije potvrdi njegove susrete i sa drugim albanskim zvaničnicima kao što su predsednik države, predsednik skupštine ili gradonačelnik Tirane.

Drugog dana posete Tirani, premijer Srbije će učestvovati na prvom zasedanju Bečkog ekonomskog foruma najavljenog za 28. maj.

Savetnik albanskog premijera Škeljzen Maljići istakao je danas da su Albanija i Srbija dve države u istom regionu i da zato treba da uspostave dobrosusedske odnose, dodajući da zvanična Tirana čini sve da sutrašnja poseta Vučića prođe bezbedno i bez incidenata.

Vučić je uoči puta izjavio da je optimista i da ide u Tiranu da gradi dobre odnose, dok je njegov albanski kolega Edi Rama poručio da Albanija želi da poboljša saradnju sa Srbijom i da dve zemlje zajednički napreduju ka EU.

"Mi želimo da poboljšamo saradnju sa Srbijom i da zajedno postignemo napredak na putu mira, saradnje i integracije u EU", rekao je Rama za AFP.

U izjavi za "Danas" Rama je izrazio uverenje da dve zemlje i dva naroda mogu da urade za Balkan danas ono što su Francuska i Nemačka, francuski i nemački narod, uradili za Evropu posle Drugog svetskog rata.

On je istakao da će tokom posete Vučića prvi put u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana himna države Srbije.

"Pored toga što je ovo prva zvanična poseta jednog premijera Srbije Tirani, ova poseta ima poseban značaj i kao pokazatelj naše rešenosti da nastavimo napredovanje na putu utvrđenom tokom berlinskog procesa, prošlog avgusta, pod vizionarskim liderstvom za Balkan nemačke kancelarke Angele Merkel", istakao je Rama.

Tema razgovora premijera Srbije i Albanije biće, između ostalog, izgradnja auto-puta Niš - Priština do luke u Albaniji, kao i rekonstrukcija pruge preko Kosova do Albanije, piše "Danas".

Prema saznanjima ovog lista, infrastrukturni projekti biće među najvažnijim temama, a odlazak u Tiranu potvrdila je i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture.

Osim uspostavljanja boljih odnosa, Vučić želi da u Tirani da razgovara i o svemu što nas trenutno deli, smatrajući da to može da se premosti, a da te razlike vise ne budu tako velike.

Srpski premijer uveren je da se dijalogom i razgovorom razlike mogu prebroditi i rešiti i ističe da ekonomska saradnja povezuje Srbiju i Albaniju.

Jedna od stvari koja predstavlja prepreku u odnosima jeste i stav Albanije prema Kosovu, odnosno otvoreno lobiranje za nezavisnost Kosova, koju Srbija ne priznaje.

Inače, Vučićeva poseta realizuje se sedam meseci nakon što je u Beogradu boravio Rama, kao prvi albanski premijer posle 68 godina. Ni danas se još nije u potpunosti slegla prašina zbog puštanja drona na tada održanoj fudbalskoj utakmici između srpske i albanske reprezentacije.

S tim u vezi, Vučić je rekao da je puštanje drona bila nedvosmislena i organizovana politička provokacija i da i on i Rama znaju ko je to učinio.

Posle toga, prašinu je podigao i zajednički intervju Rame i kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija za prištinsku televiziju Klan Kosova u kojem je Rama rekao da će se Albanija i Kosovo "ujediniti na klasičan način" ukoliko EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza, na šta mu je Vučić odgovorio da obećava da se nikada neće ujediniti.

U međuvremnu, Rama je pre dva dana boravio u Prištini gde je, otkrivajući spomenik Ismail Ćemajliju poručio da je "zajednički krov Albanaca Evropa", a da u Preševu "traže samo duhovno i kulturno ujedinjenje".

U tome pojedini mediji, kako prenosi "Expres", vide promenu Raminog stava o nacionalnom ujedinjenju Albanaca.

Povodom Vučićeve posete generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović rekao je to predstvalja nastavak dobro osmišljene i vrlo aktivne politike prema susedstvu, kao i da je dobro da dvojica premijera razgovaraju.

Svilanović je ocenio da ima tema o kojima se mora razgovarati, a o kojima se Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama neće složiti, ali da je dobro sve dok razgovaraju.

"Mislim da postoji jedan element oko kojeg će se složiti, a to je da je sporazum u Briselu bio važan napredak u dijalogu Beograda i Prištine i da ga treba nastaviti", rekao je on za Dojče vele.

Svilanović je ocenio i da će premijeri ozbiljno razgovarati o bezbednosnim implikacijama srpsko-albanskog dijaloga na ceo region.

"Čini mi se da je u Beogradu unapređenje regionalne saradnje shvaćeno iskreno i kao suštinski uslov i to ne samo za članstvo u Evropskoj uniji. Nema govora o tome da se ta saradnja unapredi, ako u svakom od segmenata - političkom, ekonomskom i bezbednosnom - taj dijalog ne bude živ, ne bude stalan i ne bude otvoren i iskren", smatra Svilanović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rama nas zove da letujemo u Albaniji

Izvor: Mondo, 27.Maj.2015, 03:01

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se po dolasku u Tiranu sa albanskim premijerom Edijem Ramom. Rama zove Srbe da letuju u Albaniji...Foto: AP/ Hektor Pustina..Susret dva premijera u palati Brigada je drugi bilateralni susret Vučića i Rame...Vučiću je ispred palate, u kojoj se održavaju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.